Loihdi hurmaava joulumenu

Minkälainen joulumenu houkuttelisi tänä vuonna? Jouluhan on perinteinen ruokajuhla ja silloin on lupa syödä hyvin. Perheet kokoontuvat yhteen nauttimaan herkuista, lumoavasta tunnelmasta ja lahjoista. Koti on tietysti koristeltu ihanilla joulukoristeilla ja arjen kiireet voi unohtaa hetkeksi. Joka perheessä joulumenu on hieman erilainen. Monien juhlapöytään kuuluvat perinteiset kinkut, laatikot, rosollit ja sillit. Halutessa jouluruokia voi myös vaihteen vuoksi hieman päivittää ja kokeilla eri yhdistelmiä ja makuja keskenään.

Joulumenun alkupalat

Alkupalaksi juhlapöytään voi kokeilla esimerkiksi kultakinkku-couscoussalaattia. Salaatti on helppo ja nopea tehdä ja couscoussalaatin voi hyvin valmistaa etukäteen ja antaa sen maustua tarjoiluun asti. Lopuksi lisää vain Kultakinkku-leikkeleviipaleet salaattiin. Juustopöytä on yksi klassikoista alkuruokien maailmassa.

Testaa jouluna mansikkamarmeladia juustojen kera, maku vie takuulla kielen mennessään ja se sopii myös jouluun. Ihanat joulumuorin joulublinit ovat myös mahtava lisä alkuruokapöytään. Blinit tarjotaan Hienon punajuurisalaatin, graavilohen ja smetanan kanssa. Yhdistelmä on taatusti hitti! Tuunaa perinteiset herkulliset pienet riisipiirakat ja nauti ne vaihteen vuoksi briejuustolla täytettynä ja viimeistele hunajalla ja pähkinärouheella.  

Tutut pääruoat ja hieman kokeellisempi joulumenu

Joulupöydän kohokohtia ovat tunnetusti laatikot ja kinkku, mutta uusia makuja ja vaihtelua saattaa kaivata perinteisimpiin versioihin. Mikä siis sen hauskempaa, kuin tuunattu joulumenu! Kokeile vaikkapa joulumuorin lihaisaa pottulootaa, jossa joulun tuttuun perunalaatikkoon on lisätty tujaus texmex-maustetta ja jauhelihaa. Lanttulaatikon voi taas tarjoilla koristeellisen pinnan kera käyttäen paahdettuja mantelilastuja. Laatikko maistuu herkulliselta ja valmistuu nopeasti.

Joulumenu ei ole mitään ilman itse tehtyä sinappia. Maukas isän joulusinappi valmistuu omenamarmeladista ja konjakista ja sopii erinomaisesti kinkun kanssa. Ja koska jouluruokaa tyypillisesti riittää useammallekin päivälle, voi pyhinä valmistaa ylijääneestä kinkusta vaikkapa herkullisen kinkkukiusauksen. Kaipaatko helppoa ohjetta kinkun paistoon? Se löytyy täältä.

Joulumenu viimeistellään suussa sulavalla jälkkärillä

Minkä jälkiruoan valitsisit sinun joulupöytääsi? Haastetta pelkäämättömille suosittelemme esimerkiksi luumumarenkikakkua tai appelsiinitryffeleitä, jotka varmasti tekevät vaikutuksen ruokailijoihin. Jos taas helppous houkuttelee, jouluinen omena-kanelipannacotta sopii erinomaisesti juhla-aterian päätteeksi. Pannacotan voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi kylmään jähmettymään. Vanilja-appelsiiniriisi valmistuu myös käden käänteessä Saarioisten riisipuurosta lisäämällä appelsiinimarmeladia, sokeria ja kuohukermaa.

Lisää vinkkejä löydät sivuiltamme. Maukasta joulua kaikille!


Jaa sivun sisältö: