Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy ideoi Saarioisten keittojuurilla toteutettavan Keittocornerin, jota on nyt testattu Lahdessa Kannaksen lukiossa ja Lahden Lyseossa.
- Olin hiukan jopa yllättynyt, että saimme Keittocornerin ideasta toteutukseen näin nopealla aikataululla, toteaa Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden tuotekehityspäällikkö Jukka Turta tyytyväisenä.
Turta tutustui Saarioisten uusiin ammattilaiskeittiöihin suunniteltuihin Keittojuuriin syksyllä 2021, kun asiakaspäällikkö Marianne Vento kävi niitä esittelemässä. Keittojuurten idea on toimia maukkaana ja helppoina tuorekeittopohjina, joihin lisäämällä nestettä tai komponentteja syntyy tasalaatuisia ja maukkaita keittoja. Turta huomasi niissä kustannustehokkaan ja toimivan mahdollisuuden, ja ideoi lukion ruokalaan Keittocornerin.
- Keittocorner toi ruokasaliin vähän torimeininkiä. Lisäksi meillä on paineita lisätä kasvisruokailua ja arvostan sitä, että ruoalla on tarina ja että se on lunastettu. Keittojuurissa paistavat aidot raaka-aineet, tarvitaan vain meiltä kekseliäisyyttä hyödyntää niitä luovasti, taustoittaa Turta.
Kannaksen lukiossa Keittocorner on ollut vasta muutamia päiviä testikäytössä, mutta idea vaikuttaa lupaavalta. Joka päivä on tarjolla eri keittoa ja oppilaat ovat ottaneet vaihtoehdon kiinnostuksella vastaan.
- Tämä on ollut ikään kuin yllätys ja ruokalistojen täydennys. Ruokalistat ovat valmiina kahdelle kuukaudelle, mutta tämä toi niihin lisää elävyyttä. Koulun henkilökuntakin on ostanut kanttiinista lounaaksi täytetyn sämpylän sijaan lämpimän keiton. Ensimmäiseksi teimme juurespohjasta kalakeiton, Turta kertoo.
Keittojuurista on mahdollista tehdä myös täysin vegaanisia vaihtoehtoja, sillä kolme neljästä pohjasta on valmiiksi vegaaniseen ruokavalioon sopivia.
- Lukioikäiset oppilaat ovat hyvin tiedostavia ja toisaalta kasvisruoan tarjoamisessa on kasvatuksellinenkin näkökulma. On tärkeää ymmärtää nuorten arvoja, pohtii Turta.
Kannaksen lukiolla on otettu kaikki neljä Keittojuurta käyttöön. Suosikkikeitoksi keittiön väen keskuudessa nousi Tomaatti-linssikeittojuuri, sillä se herätti henkilökunnan ideoimaan uusia ruokalajeja. Resepti-ideoita on myös saatu niin Saarioisten verkkosivuilta kuin itse ideoimalla.
- Näissä saa kokki sopivasti sooloilla ja inspiroitua. Usein siihen ei suurtalouskokilla ole mahdollisuutta. Myös Keittojuurten pakkauskoko on ollut mielestämme sopiva ja se on aina tärkeää, että tuoteturvallisuus säilyy, Turta selittää.
Keittocornerille tehtiin myös nopealla aikataululla markkinointimateriaaleja, jotta oppilaat huomaavat uuden vaihtoehdon. Suunnitteilla on myös keittopassi, johon leimoja keräämällä henkilökunta voisi saada esimerkiksi joka kymmenennen keiton ilmaiseksi.
Keittoannoksen hinta on henkilökunnalle 4,50 euroa ja se sisältää leivän sekä erilaisia ripotteita.