Kouluruokailu 75 vuotta

Suomessa on jotain, mitä muut maat kadehtivat. Meillä on järjestetty vuodesta 1948 alkaen kaikille oppivelvollisuuskoulujen oppilaille maksuton kouluruokailu. Aluksi tarjoilu koostui velleistä, puuroista ja keitoista. Vuosikymmenten kuluessa lusikkaruoat ovat vähentyneet, ateriat monipuolistuneet ja maut kansainvälistyneet. Ravitsemuksellisuuden rinnalla myös vastuullisuus otetaan tänä päivänä huomioon.

”Ruokailijoista on tullut asiakkaita, joiden mielipiteitä ja tarpeita kuunnellaan niin ruoan laadussa kuin kouluravintoloiden viihtyisyydessä”, sanoo hankinta- ja kehityspäällikkö Regina Ekroos Espoo Catering Oy:ltä. Ruokailijoita kuunneltuaan useissa kunnissa onkin perustettu mm. makuraateja, lisätty maustepöytiä, järjestetty teemapäiviä ja kehitetty ruokalajeja, jotta ruoka maistuisi kaikille.

Kouluruoka herättää keskustelua ja jokaisella on siitä oma mielipiteensä. Toisinaan kehutaan, toisinaan muistellaan vähemmän positiivisesti - makumielipiteitä on niin monia. Usein ruokatunti on kuitenkin se päivän odotetuin hetki, erityisesti silloin kun tarjolla on oma suosikkiruoka. Mikä tärkeintä - syödyllä kouluruoalla jaksaa käydä koulua, opiskella ja matkustaa pitkiäkin koulumatkoja.

Tänä vuonna, lokakuussa, vietetään kouluruokailun 75-vuotisjuhlaa. ”Meillä Espoossa juhlaviikko on lokakuun ensimmäisellä viikolla, 2.-6.10.2023, teemana kouluruoat eri vuosikymmeninä, jolloin tarjoamme viikon aikana parhaita kouluruokia eri aikakausilta. Tarjottavat ruoat ovat riisipuuro, makaronilaatikko, pinaattiletut, kana/kasvisnugetit ja lohikeitto”, kertoo Ekroos juhlaviikosta.

Saarioinen on ollut mukana lähes alusta asti, vuodesta 1957, tekemällä erilaisia tuotteita helpottamaan kouluruoan tarjoilua. Jatkamme vahvasti samalla päämäärällä yhteistyössä asiakkaiden ja ruokailijoiden kanssa.

Onnea suomalaiselle, hyvälle, maistuvalle ja tärkeälle kouluruoalle!

  

Maininki Mettälä

Avainasiakaspäällikkö, Saarioinen Foodservice