Ruoka on parasta silloin, kun se on hyvää!

Saimme kunnian päästä vierailulle Kangasalan Lamminrahkan upeaan uuteen koulukeskukseen, jossa vietettiin maksalaatikkopäivää. Oli jännittävää päästä kuulemaan lapsien ajatuksia Saarioisten klassikkoruuasta.

Ruokailun alkaessa askeleet ja puheensorina lähestyivät linjastoa. Ensimmäinen spontaani kommentti tuli kuuluvan reippaalla äänellä: ”Jes, tänään on maksalaatikkoa! ”. Tämän avauksen jälkeen oli helppo aloittaa keskustelut ruokailijoiden kanssa maksalaatikosta ja kouluruoasta.

Joosua 3v. oli sitä mieltä, että heillä syödään kotonakin tätä samaa. Hänen rehellinen mielipiteensä oli, että maksalaatikko maistuu vähän pahalta, mutta lautanen tyhjeni kuin huomaamatta keskustelun lomassa. Lempiruuakseen Joosua mainitsi rusettimakaronin ja lihapullat.

Eskarilainen Matleena kertoi, että maksalaatikko on hänen lempiruokaansa ja maistuu hyvältä – ilman rusinoita. Maku on tuttu ja maksalaatikkoa syödään kotonakin!
Maksalaatikko maistui enemmistölle ilman rusinoita ja puolukkahillolla, mutta muutkin lisukkeet olivat tuttuja maksalaatikon kaverina. ”Mun iskä rakastaa laittaa ketsuppia”, kertoi Lamminrahkan esikoululainen innokkaana.

Lempiruokien ympärillä käyty keskustelu nostatti maksalaatikon lisäksi lempiruokalistalle mm. pinaattikeiton, kananuudelin, hernekeiton ja spagetin puolukkahillolla. Totuuden kouluruuasta kiteytti ytimekkäästi nuori ruokailija: ”Kouluruoka on parasta silloin, kun se on hyvää!”

Kouluruoka 75 v. -juhlavuoden kunniaksi juteltiin myös siitä, että mitäs jos koulussa ei olisikaan lounasta tarjolla, vaan jokaisen pitäisi tuoda omat eväät. Lapset osasivat pohtia asiaa monesta näkökulmasta. Eväinä voisi olla pizzaa ja hampurilaisia, mutta toisaalta pelkkiä herkkujakaan ei voisi aina syödä. Ja kuka oikeastaan tekisi joka päivä ne eväät?

Asiasta tovin keskusteltuamme saimme eskarilaiselta tyhjentävän vastauksen: ”Jos koulussa ei olis ruokaa – tuntuisi nälkäiseltä.”
Meillä oli etuoikeutettu olo olla mukana Lamminrahkan koulukeskuksen ruokailuhetkessä ja päästä jututtamaan lapsia. Kiitos koulukeskuksen väelle lämpimästä vastaanotosta, tulemme mielellämme toistekin!

Riikka ja Maarit, Saarioinen Foodservice-tiimi