Uudet ravitsemussuositukset näkyvät lapsiperheiden haluna syödä enemmän kasviksia

Viimeisimmät ravitsemussuositukset ovat saaneet lapsiperheet innostumaan kasvisten syömisestä. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on ollut monen tavoitteena jo pitkään, mutta herkullisen kasvisruoan valmistaminen koetaan edelleen haasteellisena. Arjessa kaivataan helpompia tapoja lisätä kasvisvaihtoehtoja ja kasvisten syöntiä.

Yksi keskeisin muutos ravitsemussuosituksissa oli kasvisten syönnin suositusmäärän kasvu. Tämä on houkutellut erityisesti lapsiperheitä lisäämään kasvisten syöntiä. Perhearjessa tärkeää on löytää kaikille maistuvia luottoruokia, ja tämä pitää sisällään myös monipuoliset ja terveellisemmät kasvisvaihtoehdot. Perheissä kasvispyörykät ja -pihvit ovat jo tällä hetkellä luonteva ja tuttu tapa syödä kasviksia. Lähes 35 % lapsiperheistä kokee tämän käteväksi tavaksi lisätä kasviksia osaksi arkiruokailua*. Tästä syystä myös kouluruokailussa on kasvava potentiaali tarjota maistuvaa kasvisruokaa nimenomaan tuttujen tuotetyyppien, kuten pyöryköiden kautta.

Lapsille maistuu mausteisempikin ruoka

Syöminen muuttuu ja niin muuttuvat myös makumieltymykset. Yli kolmannes on vastannut, että lapsi pitää hyvin miedosti maustetusta ruoasta. Kuitenkin jo yli puolet tutkimuksemme vastaajista oli sitä mieltä, että heidän lapsilleen maistuu myös mausteisempi ruoka**. Eli siis yhä useampi lapsi suosii mietojen makujen sijaan hieman mausteisempiakin ruokia. Tuloksissa nousi ilmiö, että samassa perheessä lapset voivat olla keskenään hyvin erilaisia ruokailijoita, joista osalle maistuu laajasti kaikki ja osa valikoi ruokansa tarkemmin. Tämä lisää tarvetta tarjota myös lapsille yhä monipuolisempia makumaailmoja ja vaihtoehtoja.

Reilusti yli 40 % vastaajista myös totesi, että etniset makumaailmat ovat heidän lapsilleen tuttuja**. Tacot ja tortillat olivat lapsille eniten maistuva ruokalaji. Lisäksi listalle nousivat lasagne, kebab ja erilaiset pasta- ja nuudeliruoat. Sushi maistui jo lähes puolelle vastaajista.

Uudet ravitsemussuositukset ovat kannustaneet perheitä lisäämään kasviksia arkeen, ja samalla lasten makumieltymykset ovat monipuolistuneet, mikä luo mahdollisuuksia tarjota entistä monipuolisempia, terveellisempiä ja maistuvampia ruokia. Tämä kehitys heijastuu myös kouluruokailuun, jossa tulevaisuudessa varmasti nähdään nykyisten lempiruokien rinnalla paljon uusia maistuvia vaihtoehtoja.

 

* Maaliskuu 2025, Cintin paneeli, N=2010 

** Elokuu 2024, Cintin paneeli, N=351