Saarioinen Oy

Uutuusruokamme syntyi suomalaisten keittiöissä

Tiedätkö, että aika monella suomalaisella on salainen herkkukaappi keittiössään? Tai tiesitkö, että moni haluaisi lisätä kasvisten käyttöä arkisin, mutta se koetaan hankalaksi ja omat ideatkin saattavat olla aika vähissä?

Vierailimme viime vuonna suomalaisten kauppareissuilla ja keittiöissä seuraamassa arkista ruoanlaittoa parinkymmenen asiantuntijamme voimin.

Seurasin itse kahden tavallisen perheen kauppareissua, ruoanlaittoa ja ruokailua. Kokemus oli ainutlaatuinen ja silmiä avaava. Jaoimme kokemuksiamme, kuvia ja videoita WhatsApp-ryhmässämme. Havaintojen kertyessä oli antoisaa nähdä, kuinka monipuolista suomalaisten syöminen on, ja mitkä asiat myös yhdistävät meitä.

Itselleni oli tärkeää nähdä, että vaikka lähes puolet suomalaisista syö valmisruokaa viikoittain, moni haluaa myös arkisin laittaa itse ruokaa. Toinen päähavainto oli kasvisten vähäinen käyttö arkisin.

Meille selvisi, että ruoanlaittofiilis syntyy jo usein siitä, että pääsee laittamaan ruokaa liedellä – edes osan ateriasta. Ruoan pitää kuitenkin valmistua nopeasti ja etenkin arkisin ruoka tehdään ulkomuistista, eikä aikaa resepteihin perehtymiseen juuri ole. Näitä havaintoja tuotekehitystiimimme ryhtyi purkamaan ja ideoimaan ruokaa, joka on tuoretta ja lämmintä, kunnon ruokaa, jonka saa valmistaa itse.

Sahalahden koekeittiössä syntyikin ajatus 5 vaille valmiista ”ateriapakista”, johon kokoamme tuoreista raaka-aineista kaiken valmiiksi ateriakokonaisuudeksi. Kokkaamisen työläs esivalmistelu, esimerkiksi kasvisten käsittely ja monien erillisten ainesosien valinta kaupassa, jää pois.

Jatkoimme reseptien kehittämistä ja keräsimme palautetta kuluttajilta. Syksyn kehitystyön tuloksena lanseerasimme helmikuun alussa kolme yhden hengen ateriavaihtoehtoa: Chili-inkivääri-kanawok, Teriyaki-kanawok sekä Aasian BBQ-nautawok.

Pakkauksessa on kaikki valmiina yhden hengen ateriaan: valmiiksi keitetyt nuudelit tai riisi, kypsä naudanliha tai broileri sekä pussi oman talon maustamiskastiketta. Pannulla pyöräyttämällä aineksista syntyy muutamassa minuutissa herkullinen ateria. Ja koska mukana on oikea määrä kaikkia tarvittavia raaka-aineita, ruokahävikkiä ei synny.

Tuotekehitystiimimme loi paitsi herkullista ruokaa myös kokonaan uuden kategorian valmisruokahyllyyn. Tuoreista raaka-aineista kootun aterian, jonka kokkaa pannulla viidessä minuutissa jääkaapista pöytään.

5 vaille valmis on uusi sivu suomalaisten keittiössä ja siksi onkin erityisen hienoa, että sen resepti kirjoitettiin yhdessä tavallisten suomalaisten kanssa, jotka avasivat meille keittiöidensä ovet ja jakoivat meille ajatuksiaan ruoanlaitosta. Tällaisia yhdessä suomalaisten kanssa kehitettyjä uutuuksia lupaamme lisää jatkossakin.

Oletko jo kokeillut 5 vaille valmista?

Mirja Lonka
innovaatiojohtaja