Saarioinen Oy

Laatuaikaa yhdessä ja erikseen

Laatuaika meidän perheelle tarkoittaa yhdessä olemisen ja tekemisen aikaa, toisen huomioimista ja kunnioittamista.

Välillä pyrin tarjoamaan laatuaikaa yhdelle lapselle kerrallaan. Se tarkoittaa esimerkiksi metsäretkeä, uimahallia, elokuvaa, shoppailua tai ulkona syömistä. Toisaalta myös koko katras tarvitsee yhdessä olemista ja usein mukana on muutakin lähipiiriä, kuten mummo, kummit ja muut ystävät.

Arjessa parhaita hetkiä ovat ne kiireettömät yhdessä olemisen ja tekemisen hetket.

Laatuaika voi olla spontaania “mennään metsään”-tyylistä toimintaa tai hieman järjesteltyä yhdessäolon aikaa, kuten jokakesäiset risteilyt. Laatuaika on kokemista ja tekemistä, uuden oppimista, toisen kunnioittamista ja elämästä nauttimista.

Kokkaaminen yhdistää koko perhettä

Leipominen on laatuaikaa

Kotona kokkailu ja leipominen ovat mukavaa yhdessä tekemistä. Uimahallireissut, elokuvat ja ystävien kanssa pidettävät pizzaillat kuuluvat yhteiseen vapaa-aikaan. Laatuaikaa ovat myös yhdessä kävellen tehtävät kauppareissut. Siinä on aikaa jutella, kun huomaamatta vähän liikutaan ja ollaan yhdessä.

Kesällä kokkailu yleensä ulkoistetaan grillikauden ajaksi. Viime kesänä grillattiin vähemmän, kun edellisen talven jäät mäsähtivät katolta grillin päälle ja loppu onkin sitten historiaa. Kokkailua se ei kuitenkaan estänyt.

Muita kesään kuuluvia tekemisiä ovat jokakesäinen risteily sekä lähialueen tapahtumiin ja nähtävyyksiin tutustuminen.

Yhdessäolo on laatuaikaa

Retkellä metsässä

Viimeaikoina kotipihan ulkopuolelle suuntautuva tekeminen on pitänyt valita edullisuutensa tai maksuttomuutensa perusteella, koska rahat ovat aina enemmän tai vähemmän tiukalla. Toki pojat usein purnaavat ideaa vastaan, tietokonepeli-ikäisiä kun ovat. Päivän päätteeksi meillä on kuitenkin ollut aina onnistunut reissu.

Mitään erikoisempia harrastuksia ei nyt juuri ole, paitsi itselläni kuorolaulu. Reissuja rakastavana haluaisin osallistaa lapsia enemmänkin kuin mitä nyt. Ja uskon, että kävisimme enemmän myös tapahtumissa, jos se ei olisi rahasta kiinni. Yleensä suosimme maksuttomia tapahtumia.

Syöminen on kuitenkin niin sanottu välttämättömyys, ja sen ympärille on mukava rakentaa yhteistä aikaa. Toissa talvena meillä oli esimerkiksi teemaviikonloput aina, kun pojat tulivat Äitilään. Pojat saivat päättää minkä maalaista ruokaa tehtiin yhdessä koko viikonlopun ajan. Se oli hauskaa!

”Elämä on tässä ja nyt”

Mummolassa kyläilyä lukuun ottamatta, viikonlopun kestäviä retkiä/reissuja ei ole ollut koko perheen kesken. Viimeisimmät yhteiset aktiviteetit ovat varmaankin olleet elokuvissa käynti 17-vuotiaan kanssa, pizzailta porukalla kaverin luona, museokierros kahden nuorimmaisen ja kummitädin kanssa Jyväskylässä ja eväsretki metsään nuorimman tyttären kanssa.

Arjessa parhaita hetkiä ovat ne kiireettömät yhdessä olemisen ja tekemisen hetket. Kaiken kiireen keskellä sitä ei aina muista, että elämä on tässä ja nyt. Jokaisesta hetkestä pitäisi pystyä nauttimaan eikä vaan niistä “erityishetkistä", joita kuitenkin on harvassa. Kun arjen rakentaa yhdessä olemisen ja tekemisen varaan, niin siitä on lapsenkin turvallista lähteä kokeilemaan omia taitojaan. Lapsi oppii esimerkistä, kokemalla ja tekemällä.

Hannaleena