Vinkkejä kesän grillaukseen

Grillaus on kivaa ja helppoa puuhaa tuoden vaihtelua kesän ruoanvalmistukseen. Grillaus soveltuu monenlaisille raaka-aineille, varsinkin nopeasti kypsyville tuotteille. Grilliruoka valmistuu helposti mökillä ja sen valmistamiseen voi osallistua koko perhe!

Grillaus alkaa monilla jo Vapun tienoilla. Innokkaimmilla grilli on tirissyt jo ensimmäisten ruohomättäiden paljastuessa lumen alta maaliskuussa. Grilli kannattaa puhdistaa syksyllä huolellisesti ja suojata talven ajaksi. Keväällä osien kunto kannattaa tarkistaa ja grilli puhdistaa sekä ulko- että sisäpuolelta. Grillivalmistajilta löytyy hyviä ohjeita grillin huoltamiseen. Puhdas grilli on turvallisuuden, ruuan laadun ja grillin käyttöiän kannalta tärkeää.

Grillisuosikkeja ovat liha, kasvikset, hedelmät ja kala

Grillaus ei ole mitään ilman perinteistä kestosuosikkia grillimakkaraa, jonka eurooppalainen raakamakkara-veli sopii myös erinomaisesti hiillokselle. Valikoimastamme löydät paljon positiivista palautetta keränneet Grilliwurst Chorizon ja Grilliwurst Yrtti-Bratwurstin sekä miedommin maustetun Grilliwurst Originalin.

Kokolihan ystäville suosittelemme Porsaan lehtipihviä, Naudan lehtipihviä tai mureita ja maistuvia Kolmen pippurin pihvejä naudan sisäfileestä. Valikoimastamme löytyy myös Naudan pippuripihvi ulkofileestä.

Grillaus on myös lasten mieleen

Grillaus aikuisten valvonnassa sopii myös lapsille. Lasten grilliruokasuosikkeja ovat Grillitassut, joita löytyy myös juustoisena ja pekonisena sekä mehevät Juustotaskut, joissa on maukas juustosydän. Koko perheelle voi grillata helposti myös hampurilaiset: lapsille Pihvihampurilainen, vaaleaa lihaa suosivalle Kanahampurilainen ja isoon nälkään Iso häränpihvihampurilainen.

Grillilihojen seuraksi sopivat erilaiset kasvikset ja hedelmät, jotka ovat helppoa ja kevyttä kesäruokaa. Grillikasvikset kypsyvät grillissä tasaisemmin ja pysyvät mehukkaampina, jos keität niitä hetken ennen grillausta ja kääntelet niitä ahkerasti. Kasviksista saa myös maukkaita nyyttejä, kun ripsautat sekaan hiukan tuoreyrttiä ja suljet ne folioon.

Kalaa voi myös grillata, mutta se on myös helpommin hajoava. Käännä siis kalaa vain kerran tai laita filepalat halsterin sisään. Kalan kanssa grilliin sopivat äyriäiset ja kyytipoikana maistuu lime- tai sitruunaviipale sekä timjami, meirami, rakuuna ja basilika.

Grillaus on monipuolista ruoanlaittoa: lisukkeeksi sopivat erilaiset salaatit ja valmiit perunalisäkkeet sekä grillatut halloumi-juuston siivut. Ja annoksen kruunaa pehmeän täyteläinen majoneesi. Suosittelemme kokeilemaan paprikaista Creamy Ranch -majoneesia,  tulisempaa Spicy Chilimajoneesia,  kanan kanssa maistuvaa Fruity Currymajoneesia tai valkosipulilla maustettua Fresh Garlic -majoneeseja.

Katso herkulliset salaattireseptit tästä.

Katso valmiit tuotteemme grilliruokien lisukkeiksi.

Katso kesän parhaat grillireseptit tästä.

Katso herkulliset maustevoireseptit grilliruuille tästä.

Grillaus on kesäkokin valinta

Grillaa nopeasti kypsyvät ainekset kuumalla ja hitaammin kypsennettävät matalalla lämmöllä. Huomaa, että grilliruokaa ei kannata hiillostaa liikaa eikä kaikkia ruokia kannata grillata samoin. Liian korkeaa lämpötilaa kannattaa siis varoa ja malttaa odottaa grillin lämmön tasaantumista sopivaan grillauslämpötilaan.

Monissa grilleissä on mahdollisuus nostaa osa grillattavista ruuista ylemmälle ritilälle, jolloin ne pysyvät lämpiminä, kun pidemmän kypsennysajan vaativat ruuat ovat kuumemmalla alatasolla. Grillaus on helppoa, kun tarkistat lihojen kypsennysajat pakkauksista.

Grilliin voi laittaa myös ruokalajista riippuen ja tarpeen mukaan esimerkiksi erillisen parilan, vartaita, pizzakiven tai savustimen.

Muista nostaa kypsät lihat aina puhtaalle tarjoiluastialle, etteivät kesähelteet ja hygienia-asiat tee kepposia ruokailijoille.

Esivalmistelut ja grillin lämmitys

Suunnittele, esivalmistele ja kokoa ateria ajoissa, niin sinulle jää rauhallista grillausaikaa tarpeeksi. Jaa grillaus kaikille perheenjäsenille, sillä yhdessä kokkaaminen on mukavaa ja lapsetkin oppivat siinä samalla. Varsinkin vartaiden kokoaminen ja salaatinteko ovat lapsista hauskaa puuhaa.

Kesällä kokkaillaan hieman rennommin ulkoruokailun vuoksi. Kattauksessa on ihana hyödyntää puutarhan ja luonnon antimia koristuksena.

Ota liha huoneenlämpöön tasaantumaan noin puoli tuntia ennen kuin grillaus alkaa. Silloin liha kypsyy tasaisemmin ja ruskistuu kauniisti. Ole kuitenkin varovainen helteisenä päivänä. Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet säilytetään alle + 6 °C.

•Valmistele hiillos tai esilämmitä grilli sopivan lämpöiseksi

•Malta odottaa parasta hiillosta

•Voit poistaa grilliritilän, ettei grillattava tuote pala kiinni ritilään

•Pitemmän aikaa kypsennettävissä tuotteissa on tärkeää pitää grillin kantta kiinni, jotta lämpö pysyy tasaisena, eikä karkaa niin helposti tuulenkaan mukana

•Esikypsennä (keittämällä mausteliemessä) pitemmän kypsymisajan vaativat lihat, esim. grilligribsit ja broilerin koipireidet

•Voitele ritilä ennen grillauksen aloittamista, se estää tuotteen kiinnipalamisen

•Aloita pitemmän kypsymisajan vaativista tuotteista ja aseta ne kauemmaksi kuumimmasta paikasta

•Tihkuva rasva voi syttyä tuleen grillauksen aikana, siirrä grillattavat pois kunnes tuli sammuu

Vinkki: Lisämakua grillattaviin saat laittamalla pestyyn foliovuokaan (maksalaatikkoa siis edelliseksi päiväksi!) kostutettuja savustuspuruja ja laittamalla vuoan hetkeksi grillihiilien tai grillivastuksen päälle savuamaan.

Vinkki: Laita muutama mieliyrttisi kasvamaan ruukkuun grillin lähelle. Yrteistä on kätevä noukkia lehtiä grillattavien päälle makua antamaan.

Onnistunut marinointi

Laita liha marinoitumaan jo edellisenä päivänä, niin maut ehtivät tasaantumaan ja liha murenee mukavasti.

Laita liha muovipussiin ja kaada marinointikastiketta päälle. Sulje pussi tiiviisti niin, ettei ilmaa jää pussiin. Kääntele pussia silloin tällöin tasaisemman lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Marinadi voi helposti palaa grillissä. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois tai käytä erilaisia maustekastikkeita, joita voi lisätä vasta grillauksen jälkeen. Valikoimassamme on erilaisia bbq-kastikkeita, maustekastikkeita ja marinointikastikkeita.

Pihveille, kyljyksille ja varraspaloille riittää kolmen, neljän tunnin marinointiaika. Suuremmat lihapalat ja kokonaiset fileet vaativat vuorokauden marinoinnin.

Vinkki: Silppua mieleisiäsi yrttejä, esim. basilikanlehtiä ja raasta valkosipulinkynsi Grillauskastikkeen joukkoon. Näin saat "viime silauksen" kastikkeelle.

Sopiva grillausaika

Millaisen ajan grillaus vaatii? Grillausaika riippuu aina grillattavan lihan paksuudesta ja lajista sekä grillin kuumuudesta.

Kypsymisaika reilun sentin paksuiselle leikkeelle tai kyljykselle on 5–10 minuuttia. Vaalea liha, kuten broileri, kalkkuna ja possu, on aina grillattava kypsäksi. Kypsyyttä voi kokeilla pistämällä lihaa tikulla. Kun vaaleasta lihasta tihkuva neste on kirkasta, liha on kypsää. Liian kypsä liha on sitkeää ja kuivaa, joten varo lihan kuivumista.

Naudanlihaa ei tarvitse kypsentää täysin kypsäksi. Anna pihvin rauhassa kypsentyä ensin toiselta puolelta. Kun lihan pinnalle alkaa nousta lihanestettä, se on merkki pihvin kääntövalmiudesta. Kun lihasnestettä alkaa tihkua toisellekin pinnalle, nosta pihvi laudalle hetkeksi vetäytymään. Tällöin pihvistä tulee puoliraaka eli medium. Mikäli haluat pihvin täysin kypsänä, kypsennä vielä hetki.

Lihan kypsyysastetta kannattaa kokeilla aina lihan paksuimmasta kohdasta. Jos grillattava joutuu odottamaan muiden raaka-aineiden, esim. vihannesten kypsymistä, kietaise grillattava folioon lämpösäilytykseen grillin laidalle.

Grillattavat

Grillaus-reseptejä


Jaa sivun sisältö: