Hirveän hyvät Halloween-herkut

Karkki vai kepponen? Vaiko kenties maukkaat ja hirveän hyvät Halloween-herkut notkuvassa juhlapöydässä? Ota Saarioisten vinkit talteen pyhäinpäivän juhlaan!

Mistä on hyvät halloween-herkut tehty? Halloween on viime vuosina Suomeenkin rantautunut amerikkalainen ja vahvasti kaupallinen teemajuhla. Halloweenia vietetään pyhäinpäivän aikaan loka-marraskuun vaihteessa. Halloweeniin yhdistetään kamalimmat hirviöt, pelottavimmat haamut ja inhottavimmat vampyyrilepakot, joita vain mielikuvitus keksii. Se on kuitenkin harmiton karnevaalijuhla, jolloin myös aikuisilla on lupa hullutella ja pukeutua vaikkapa noidiksi ja hirviöiksi. Ja näissä juhlissa pöydän kruunaavat tietenin hirveän hyvät Halloween-herkut!

Karkki vai kepponen

Halloweenin perinteisiin kuuluu Yhdysvalloissa lasten karkinkeruuretket naapurustossa. Lapset pukeutuvat pelottavimpiin asuihinsa ja kolkuttavat ovelle kysyen ”Karkki vai kepponen?” (Trick or treat). Perinteessä on samoja piirteitä kuin meillä Suomessa pienten pääsiäisnoitien virpomiskierroksissa.

Loihdi maukkaat Halloween-herkut buffetpöytään

Halloween-herkut valmistetaan usein teeman mukaan, mahdollisimman pelottavaksi ja karmivaksi. Mitä aidomman näköisiä ja kamalampia ruokia, sitä jännempää on juhlijoilla – ja kokeilla. Lastenjuhlissa Halloween-herkut voi käydä hankkimassa kaupan karkkihyllystä. Irtokarkkeina voi ostaa matoja, silmämunia, hämähäkkejä tai askarrella pienellä vaivalla niitä itse lakunauhoista ja erilaisista suklaapalloista.

Halloweenin buffetpöytään voi varata suolapaloiksi Saarioisten nakkeja. Saat niistä hauskoja muumionakkeja, kun kiedot ympärille lehtitaikinanauhaa muumiokääreen muotoon ja jätät nakkia pilkistämään ”silmien verran”. Paista nakkeja uunissa niin, että taikina on kypsää.

Nakeista ja Kebakoista saat myös karmeimmat Halloweenin nakkisormet. Maissikebakko sopii myös lakto-ovo-ruokavalioon. Leikkaa nakin tai kebakon päästä pienen pieni kerros pois ja tökkää siihen kuorittu manteli kynneksi. Leikkaa nakkiin muutama viilto ”nivelten” kohdalle ja paista. Pelottavuusaste nousee huippuunsa, jos ruiskit nakkeihin vielä kirkuvan punaista ketsuppia.

Hauskoja minikurpitsoita saat kuorimalla mandariineja ja sujauttamalla ”kurpitsan karaksi” ohuen pötkön kurkkua mandariinin keskustaan niin, että kara törröttää pystyssä.

Makeat Halloween-herkut

Perinteiset mokkapalat saavat Halloween-ilmeen, kun askartelet vaikkapa shakkinappuloiden päälle pyöreäksi kaulituista sokerimassalätyistä pikkuruisia haamuja. Tee haamuille silmäaukot ennen massan kuivumista. Massan kuivuttua voit nostaa haamut piirakkapalojen päälle.

Muffinssien päälle saat hauskat hämähäkkikoristeet pyörittelemällä salmiakkitoffeesta ruumiit ja käppyräiset jalat. Nämä halloween-herkut ovat etenkin lasten mieleen.

Muheva ja helppo kurpitsapiirakka (Pumpkin Pie) syntyy valmistaikinapohjasta ja uudesta kausituotteestamme Kurpitsavuoasta. Oranssiin väriteemaan käy myös Bataattivuoka, josta voit loihtia myös makean ja mehevän piiraan.

Entäpä hirveä pääkallo keskellä buffetpöytää? Käännä myskikurpitsa pystyyn leveä puoli ylöspäin, leikkaa kara pois, jotta se pysyy pystyssä ja päällystä kurpitsan pinta Saarioisten Kultakinkkusiivuilla hammastikun pätkillä. Tee pääkallolle silmät vihreistä oliiveista ja hampaat maisseista. Maissien kiinnitykseen voi käyttää esimerkiksi samaa sokeriliimaa, jolla kootaan piparkakkutalo.

Isot kurpitsat toimivat hauskoina tarjoilukulhoina Bataattisosekeitolle tai Porkkanasosekeitolle. Veistä kurpitsan hattu irti ja koverra sisus tyhjäksi. Kaada kuuma keitto kurpitsaan ja ripottele päälle siemeniä.

Vinkki! Keksi ja nimeä kaikki ruokalajit pienillä nimilapuilla, niin vierailla on varmasti yhtä hauskaa, kuin nimien keksijällä!

Halloween-herkut syntyvät luovuudesta

Halloween on juuri se juhla, jossa ruuanlaittajakin saa olla lapsellinen, luova ja ideoida niin paljon kuin vain jaksaa tehdä. Vieraita voi pyytää pukeutumaan teeman mukaan, ja kodin voi koristella kurpitsalyhdyillä, kynttilöillä, paperilepakoilla, hämähäkinseitillä ja aaveilla. Tavallisten ruokakauppojenkin hyllyille ilmestyy lokakuussa paljon valinnanvaraa koristeissa, ja netistä saa kakkuvuokia ja koristeita joka lähtöön. Juhlapöytään voi tehdä vaikkapa aivokakun pussivanukasaineista, jos sattuu löytymään sopivasti muotoiltu kakkuvuoka. Tämä juhla on siis paljon enemmän, kuin pelkät herkulliset halloween-herkut, vaikka ne iso osa tätä juhlaa ovatkin.

Muumionakkeja, hämähäkkipiirasta ja lepakonsiipikeittoa

Halloween-herkut voi soveltaa melkein mistä tahansa. Esimerkiksi Saarioisten Mansikkahillolla ja Vadelmahillolla saat täytettyä ja koristeltua herkulliset, verenpunaiset leivonnaiset. Majoneeseista saat sopivat dippikastikkeet erilaisille dipattaville kasviksille, kebakoille, nakeille ja sipseille.

Kanawrapeista ja Kana-caesarwrapeista voit leikata herkullisia suupaloja, jotka ovat valmiita sellaisenaan.

Ideoi ruokalajeille hauskat ja karmivat nimet. Miltä tuntuisi syödä Noidan sormia, Peikon hiuksia, Muumionakkeja, Klonkun silmämunia, Hämähäkkipiirasta tai Lepakonsiipikeittoa Pimeyden luolassa, hämärän laskeutuessa ja juoda Loitsu-boolia?


Jaa sivun sisältö: