Oktoberfest – ruokaa saksalaisessa hengessä

Oktoberfest lienee Saksan suurimpia kansanjuhlia ja maailman tunnetuimpia ruokakarnevaaleja, jonka mainingit ovat rantautuneet myös Suomeen ruokaa ja juomaa juhlistavien tapahtumien muodossa. Syys-lokakuun vaihteessa heitetäänkin siis verkkarit naulaan ja vaihdetaan nahkahousut tilalle!

Synnyinsijoillaan Baijerissa ja erityisesti Münchenissä Oktoberfest tunnetaan isoista olutteltoista, pitkistä parroista, uhkeiden tarjoilijoiden dirndl-mekoissaan kantamista valtavista oluttuopeista sekä tietysti saksalaiseen malliin tuhdista liharuoasta ja makkaroista. Tapahtuma on todennäköisesti maailman suurin yleisöfestivaali, sillä siihen osallistuu miljoonia paikallisia baijerilaisia ja tuhansia turisteja.

Tapahtumapaikalla tunnelma kohoaa kattoon, kun taustalla soi torvisoittokunnan sovittamana tuttuja listahittejä marssimusiikkitahtiin ja yleisö laulaa pöydissä juomalaulujaan iloisessa tunnelmassa. Oktoberfest on juuri sitä, mitä ehkä olet aina kuvitellut Alppikylistä löytyvän!

Oktoberfestin makkaralautanen omalla terassilla

Ota ilo irti saksalaisesta ruokajuhlasta ja järjestä samassa hengessä syysjuhlat ystävillesi ja lähimmäisillesi. Suomalaiseen Oktoberfest-pöytään sopivat mainiosti Saarioisten raakamakkarat. Valikoimastamme löytyy esimerkiksi tulisempaan makuun soveltuvat Grilliwurst Chorizo ja Grilliwurst Yrtti-Bratwurst, joka mausteidensa ansiosta pääsee hyvinkin saksalaisten makkaroiden rinnalle. Raakamakkaravalikoimastamme löytyvät myös perinteinen Grilliwurst Original ja Grilliwurst Juusto.

Makkaroiden lisäksi saksalaiset pitävät leivitetyistä leikkeleistä. Leivitä Porsaan lehtipihvi ulkofileestä kananmunassa ja korppujauhoissa ja paista nokareessa voita kullankeltaiseksi. Tarjoile pihvi sitruunaviipaleen ja esimerkiksi paahdettujen perunoiden kera. Kokeile myös helppoja ja meheviä paistovalmiita Porsaanleikkeitä, jotka löydät kaupan pakastealtaasta.

Oktoberfest ja kaali – lyömätön yhdistelmä

Oktoberfest ei ole mitään ilman kaalia. Jos muheva saksalainen hapankaali ei kuitenkaan maistu, kokeile lisukkeeksi teemaan sopivia Cole Slaw -salaattia tai Maalaisperunasalaattia. Muista nostaa pöytään myös muutama eri majoneesi. Saksalaiset käyttävät currymaustetta monessa ruoassa, joten yksi majoneesisuositus on Fruity Currymajoneesi. Katso tästä helppo ohje Currywurst-annokseen ja Hot dogiin currymajoneesilla.

Saksalaiseen festivaalipöytään kannetaan myös pehmeän mehukkaaksi kypsennettyjä kokonaisia sianpotkia, jotka meillä Suomessa eivät ehkä ole niin tuttu näky ruokapöydässä. Lihojen seuraksi saksalaiset valmistavat erilaisia lämpimiä kaalilisukkeita, joihin makua tuo usein myös omena.

Olutta palanpainikkeeksi

Saksalaiseen malliin Oktoberfest tarvitsee kylkeensä olutta. Teemaan liittyy pehmeä, erityisesti tapahtuma varten valmistettu Oktoberfestbier. Tällä nimellä ei saa kutsua mitä tahansa olutta. Suomalaiseen teemapöytään sopivat kuitenkin myös mainiot kotimaiset oluet. Tutustu oman paikkakuntasi olutpanimoiden tuotteisiin tai katso apua Alkon sivuilta.

Pikkusuolaiset teemapöytään

Saksalaiset syövät pretzl-rinkeleitä, jotka sopivat varmasti myös alkupaloina syötäviksi. Nimi tulee rinkelin kiemuraisesta muodosta, mutta suomalaiseen pöytään käyvät varmasti kaupasta löytyvät perinteiset suolarinkelit. Rinkelien kanssa voit tarjoilla erilaisia saksalaisia juustoja. Tarjoa juustojen kanssa Vadelmahilloa.

Rinkelien kanssa voi maistella myös erilaisia meetwursteja, esimerkiksi naposteluun sopivia Pepperoni-siivuja tai Kotimaista Meetwurstia sekä suolakurkkuviipaleita ja kirsikkatomaatin puolikkaita. Pikkusuolaisten kanssa tarjottavaksi sopii myös Perunasalaatti.

Syksyinen jälkiruoka

Oktoberfestin ruokiin käytetään usein syksyn satoa. Varsinkin omenat maistuvat sekä suolaisissa possuruoissa että makeissa jälkiruoissa. Katso helppo resepti Omenaisen pullavanukkaan valmistamiseen tai pyöräytä käden käänteessä lehtitaikinasta ja omenamarmeladista Apfelstrudelia mukailevat Omenakierteet.

Oktoberfest - oikeanlaiset asusteet ja koristeet

Miehet pukeutuvat Oktoberfestille perinteisesti valkoiseen kauluspaitaan ja nahkaisiin henkselihousuihin. Päähän sopii vihreä hattu, jota koristaa sulka.

Naisten kansallispuku on valkoisilla puhvihihoilla ja hulmuavan leveällä helmalla oleva dirndl-mekko. Yläosa on korsettimainen ja avara. Hiukset sopii letittää ja kiepauttaa sivulle rinkelikampauksena.

Juhlapaikan voi koristella valoköynnöksillä ja värikkäillä serpentiini- tai viirinauhoilla. Perinteinen Oktoberfest-kattaus on sinivalkoinen ja kuvioltaan ruudullinen tai salmiakkikuvioinen. Illan hämärtyessä pöytään voi sytyttää kynttilöitä ja lyhtyjä.

Kaveria tervehditään Grüss Gott ja ruokahalua toivotetaan Mahlzeit! Malja nostetaan Zum Wohl -toivotuksella. Lähtiessä vieraille sanotaan Auf wiedersehen!


Jaa sivun sisältö: