1950-luku: Säilykkeistä kylmäkaappiin - Saarioisten elintarviketuotanto alkaa

Sotien jälkeen Suomessa koitti voimakas jälleenrakennuksen aika. Kaupungit kasvoivat ja vetivät puoleensa työikäistä väkeä ja pian yhä useampi suomalainen asui kaupungissa ja asunnossa, jossa oli modernit kodinkoneet, kuten jääkaappi, sähköliesi ja astiankuivauskaappi. Yhä useampi nainen alkoi käydä töissä kodin ulkopuolella. Tämä tarkoitti, että koteihin kaivattiin yhä vaivattomampia tapoja tehdä ruokaa.

Itsepalvelumyymälät yleistyivät ympäri maan ja sen seurauksena pakattujen tuotteiden kysyntä kasvoi. Suomalaiskotien jääkaapit alkoivat pikkuhiljaa täyttyä tuoreista valmisruoista. Saarioinen oli Suomen ensimmäinen yritys, joka alkoi säilöä vihanneksia teollisesti. Säilöntä alkoi punajuurista vuonna 1953 ja laajeni erilaisiin purkitettuihin kastikkeisiin ja pihveihin sekä pyöryköihin. Ruokasäilykkeiden ja säilökeittojen valikoimaan tulivat pian myös marja- ja hedelmäsoseet ja mehut.

Saarioinen toi kauppoihin myös suomalaiseen makuun suunnitellut majoneesisalaatit. Ensimmäisenä markkinoille tuotiin ”Frankfurtin salaatti”, jota alettiin valmistaa jo vuonna 1954. Muiden majoneesipohjaisten salaattien valmistus alkoi vuonna 1957.

Saarioinen laajensi tuotevalikoimaa tuoreella valmisruoalla vuonna 1957. Ensimmäisiä markkinoille tulleita valmisruokia olivat maksa-, lanttu- ja porkkanalaatikko sekä lihaperunasose- ja makaronilaatikko, kaalikääryleet sekä italian-, peruna- ja punajuurisalaatti. Omilta ja sopimusviljelijöiden tiloilta riitti kasviksia tuotteisiin. Tilalla viljeltiin vain jalostettavaksi kelpaavia kasveja ja järjestettiin työt niin, että niitä riitti ympäri vuoden.

Valmisruoan valmistaminen sopi hyvin tilan tuotanto-ohjelmaan, sillä omilta viljelmiltä saatiin suuri osa tarvittavista raaka-aineista. Saarioisilla on näin alusta asti noudatettu pellolta pöytään -periaatetta. Valmisruoka tulikin sopivasti perheenemäntien avuksi aikana, jolloin naiset siirtyivät työelämään ja ruoka piti saada tarjolle nopeasti ja helposti työpäivän jälkeen. Monivaiheisen historiansa aikana Saarioisilla on viljelty tupakkaa, kasvatettu kirjolohia, sinikettuja ja fasaaneja, valmistettu kukkamultaa ja silitysjauhetta, säilötty purkkiin niin koiranruokaa, uusia perunoita kuin maksalaatikkoakin, ja alettu ensimmäisenä Suomessa kasvattaa broilereita. Toiminta-ajatuksena oli sodan jälkeen tuottaa sitä, mille on ollut tarvetta. Olennaista jo tuolloin oli myös asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen.

Tehtaan alkuaikana perustettiin myös leipomo-osasto Sahalahdelle. Sen ensimmäisiä tuotteita olivat rahka- ja marjapiirakat, joita leivottiin pääosin käsityönä.

Tuotetestausta turuilla ja toreilla

Tuotteita testattiin ja kehitettiin jo tuolloin yhdessä kuluttajien kanssa. Saarioisten kartanon isäntä, Reino Avonius lähetti aikoinaan Annikki Korpijaakon, josta myöhemmin tuli Pentti Avotien puoliso, Tampereelle maistattamaan tuotteita ja kyselemään, mitä niistä tykätään. Vielä nykypäivänäkin Saarioisilla tuotekehityksen tärkeimpiä lähtökohtia ovat maistatus ja kuluttajien kuuleminen. Saarioisilla tiedetään, että tuotteiden herkullinen maku on kaikessa ruoassa tärkein valintakriteeri.