Saarioinen Oy

Usein kysyttyä

Kokosimme yhteen listan meiltä useiten kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastaukset.

Mistä Saarioinen hankkii lihan tuotteisiinsa?
Saarioisilla ei ole omia teurastamoja. Saarioinen ostaa kaiken tarvitsemansa lihan valtaosin suomalaisilta teurastamoilta.

Saarioinen tekee lihanhankintaa vain hyväksyttyjen lihantoimittajien kanssa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Lihantoimittajat on auditoitu paikan päällä, ja auditointikäynneillä toimintaa on arvioitu myös teurastustiloissa ja käyntejä myös maatiloille on tehty. Lihantoimittajilta edellytetään lainsäädännön noudattamista kaikissa olosuhteissa.

Käytetäänkö valmisruuissa säilöntäaineita?
Valmisruokiin ei lisätä säilöntäaineita.

Miksi melkein kaikki valmisruuat sisältävät sipulia/valkosipulia?
Maku on tärkein tekijä kehittäessämme uusia tuotteita. Testaamme eri versiot makuraadilla ja markkinoille tuleva tuote on makuraadin voittaja.

Voiko valmisruokia pakastaa?
Suosittelemme tuotteiden käyttöä tuoreena, sillä pakastuksen aikana tuotteen laatu ja rakenne kärsii.

Kuinka kauan salaattikastikkeet säilyvät avattuina?
Salaattikastikkeet säilyvät hyvinä 1-2 kk avattuna jääkaapissa säilytettynä. Säilyvyyteen vaikuttaa kuitenkin säilytyslämpötila ja –paikka (valolta suojattuna), käyttötapa ja se, kuinka monta kertaa tuote on ollut huoneenlämmössä. Salaattikastikkeet ovat happamia ja siksi hyvin säilyviä, joten pilaantuminen alkaa maun muuntumisella, ei niinkään bakteerien kasvulla. Kun kastikkeen maku alkaa muuttua, se kannattaa heittää pois.

Kuinka pitkään valmisruoka säilyy pakkauksen avaamisen jälkeen?
Valmisruoat tulisi käyttää samana tai viimeistään seuraavana päivänä avaamisesta. Ruokien säilyvyys kotioloissa perustuu riittävään kylmäsäilytykseen, joka on alle +6 astetta.

Kuinka kauan leikkeleet säilyvät avaamisen jälkeen?
Leikkeleet kannattaa syödä parin päivän sisällä tuotteen avaamisesta. Säilyvyyteen vaikuttaa säilytyslämpötila ja kuinka monta käyttöpäivää on jäljellä.

Mitä on suojakaasu?
Suojakaasu on typpeä ja hiilidioksidia. Elintarvikkeita pakataan suojakaasuun säilyvyyden vuoksi. Kun pakkaus avataan, suojakaasu poistuu ja sen suojaava teho lakkaa.  Suojakaasuun pakattu elintarvike voidaan pakastaa. 

Ovatko Saarioisten hillot paistonkestäviä?
Saarioisten hillot eivät kestä paistoa, mutta valikoimamme marmeladit ovat paistonkestäviä.

Miksi isoissa pizzoissa (300g) ei saa käyttää mikrokupua?
Pizzan aluslautanen on valmistettu materiaaleista, jotka rapeuttavat paiston aikana pizzan pohjaa. Materiaali voi saada aikaan muovikuvun sulamisen lämmittämisen aikana.

Sisältääkö tuotteissa käytetty sinappi gluteenia?
Käytämme gluteenitonta sinappia gluteenittomissa tuotteissa.

Ovatko juustojuoksutteet eläinperäisiä?
Käyttämämme juustot on valmistettu sekä mikrobiologisten että eläinperäisten juoksutteiden avulla.

Voiko viimeisen käyttöpäivän (vkp) ylittäneitä tuotteita syödä?
Vkp on tuotteelle myös viimeinen syöntipäivä.

Mitä on muunnettu maissitärkkelys?
Tärkkelys on muutettu joko fysikaalisesti tai kemiallisesti muotoon, jolla saadaan toivottu koostumus tuotteelle. Raaka-aineina käyttämämme muunnetut tärkkelykset eivät ole geenimuunneltuja.

Voiko mikroateriat lämmittää ainoastaan mikrossa?
Keitot voi lämmittää kattilassa kiehumispisteeseen. Muut mikroateriat voi hyvin lämmittää paistinpannulla tai uuninkestävässä astiassa uunissa miedolla lämmöllä.

Mitä voin tehdä, kun Saarioisten tuotetta ei löydy kaupan hyllyltä?
Kannattaa kääntyä kaupan henkilökunnan puoleen ja pyytää kauppiasta tilaamaan tuotetta hyllyyn.

Jos tuote ei sisällä maitoa, miksi pakkauksessa lukee laktoositon eikä maidoton?
Erityisruokavalioista nostamme pakkauksessa esiin laktoosittomuuden, vähälaktoosisuuden ja gluteenittomuuden. Tuotteiden soveltuvuuden muihin kuin näihin yleisimpiin ruokavalioihin saa selville nettisivujen tuotehaulla. Maito on myös allergeeni, jota korostetaan pakkausmerkinnöissä, jos sitä tuotteesta löytyy.

Ovatko pakkausmateriaalit kierrätykseen kelpaavia?
Kaikki pakkausmateriaalimme soveltuvat kierrätykseen.
Muovipakkaukset ja -kannet voi laittaa muovinkeräykseen tai energiajätteen joukkoon.
Kartonkipakkaukset ja – kannet voi laittaa kartonginkeräykseen ja lasipakkaukset lasinkeräykseen.
Metallipakkaukset, kuten alumiinivuoat ja lasipurkkien kannet voi laittaa metallinkeräykseen.

Miten kierrätän muoviset pakkaukset?
Kaikki pakkausmuovit (rasiat, kannet, kalvot, pullot, purkit) voi toimittaa muovinkeräykseen tai energiajätteen keräykseen. 

Ovatko Saarioisten kaalikääryleet gluteenittomia?
Kaalikääryleemme ovat gluteenittomia.

Käyttääkö Saarioinen geenimuunneltuja raaka-aineita?
Emme käytä geenimuunneltuja raaka-aineita.

Miksi Mämmin pakkauksessa lukee markkinoija?
Valmistutamme Mämmin omalla reseptillämme toisella kotimaisella valmistajalla.

Miksi broilerinlihaa sisältävien tuotteiden ainesosatiedoissa on merkintä ”saattaa sisältää luuta”?
Broilerin luut ovat rakenteeltaan melko hauraita, ja ne voivat rikkoutua lihaa erotettaessa. Luunpalasten joutuminen tuotteeseen ei ole hyväksyttävää, joskaan ei aina täysin ole vältettävissä. Alalla ei ole valitettavasti menetelmää, jolla luun palaset pystyttäisiin täysin eliminoimaan. Merkitsemme tiedon (voi sisältää luuta) yleisen käytännön mukaan pakkauksen aineosaluetteloon.

Onko tuotantoa muualla kuin Suomessa?
Saarioisten ruokia viedään jonkin verran Ruotsiin ja Viroon. Tuotantoa on myös Virossa Raplan tehtaalla, jossa valmistetaan osa Eväs-sarjan tuotteista. Näitä ovat Eväs-tuotemerkillä myytävät salaatit ja heti syötävät täytetyt leivät, wrapit ja patongit.

Miten ruokien maku varmistetaan?
Ennen kuin uusi ruokalaji pääsee markkinoille, sille tehdään lukuisia sisäisiä tuotetestejä, jotka perustuvat ruoan aistittavien maun, ulkonäön, rakenteen, suutuntuman, sekä koostumuksen arviointiin. Joillekin ruoille tehdään myös asiakaskunnasta kootuilla käyttäjillä makutestejä. Jokaisen tuotteen valmistuserä arvioidaan aistinvaraisesti. Ruoan hyvä maku on tärkein tavoitteemme ruoanvalmistuksessa.

Miksi logo on kukko?
Logokukon esikuva komeili tuuliviirissä, joka sijaitsi vellikellotapulin päällä Saarioisten kartanon pihalla. Kukkologoa käytettiin ensimmäisen kerran kanalan hinnastossa vuonna 1954.

Onko Saarioisilla lisäaineettomia ruokia?
Osassa valmisruokia ei lisäaineita tarvitse käyttää lainkaan. Tällaisia ruokia ovat mm. maksalaatikko, lihamakaronilaatikko ja lihaperunasoselaatikko.
Joidenkin tuotteiden valmistukseen käytetään lisäaineita. Ne ovat pitkälti samoja aineita, joita käytetään myös kotona ja suurkeittiöissä. Monet lisäaineet ovat luonnosta peräisin. Niiden käytöllä pyritään parantamaan esim. tuotteen rakennetta, väriä tai makua. Lisäaineita on Saarioisissa käytetty aina erittäin harkiten. Niitä ei koskaan lisätä turhan takia

Koneellisesti erotettu liha
Muu kuin lihaksista koostuva liha merkitään pakkauksen tietoihin elintarvikelainsäädännön vaatimalla merkinnällä ”koneellisesti erotettu liha”. Tämä on lihaa, joka jää jäljelle kun luista erotetaan koneellisesti leikkuussa jäljelle jäänyt liha.  Tämä vastaa koostumukseltaan ja ravintoarvoltaan jauhelihaa.

Härkä nimen käyttö ruokien
nimeämisessä
Kun tuotteen nimessä esiintyy sana härkä, haluamme tuoda esiin lihan laatua ja lihaisuutta.
Esimerkiksi Häränmurekepihvit ja kermaiset kasvikset – annoksen pihvi sisältää
kotimaista naudanlihaa 83 %. Härkä- nimi tulee ruokalajien nimiin
ravintolamaailmasta, josta on peräisin myös tuotteemme Härkäruukku.

Aromien käyttö ruoissa
Pyrimme välttämään aromivahventeita ruoanvalmistuksessa. Suosimme luonnollisia aromeja silloin, kun niitä käytetään. Saarioisten ruokiin ei ole lisätty natriumglutamaattia.

Yhteistyö- ja sponsorointi
Saarioinen haluaa olla mukana tekemässä hyvää arkea, johon kuuluvat olennaisena osana liikunta ja hyvänmakuinen, ravitseva ruoka. Siksi tuemme ensisijaisesti lasten ja nuorten liikunta- ja ravitsemuskasvatusta. Teemme yhteistyö- ja sponsorointisopimukset vuosittain suoraan järjestöjen kanssa, tämän vuoksi emme valitettavasti voi ottaa muita hakemuksia vastaan.

Lisää kysymyksiä voit lähettää palautelomakkeella.