Saarioinen Oy

Leikkeleitä joka makuun

Leivän päälle on tarjolla monenlaisia leikkeleitä: meetvursteja, kinkkuja ja lihaisia kokolihaleikkeleitä. Leivänpäällisillä voi parhaimmillaan korostaa ja täydentää leivän makua ja tuoda siihen ruokaisuutta. Niitä voi käyttää naposteluun, alkupaloihin tai muuhun ruuanlaittoon. Maailmalla on paljon toinen toistaan erikoisempia makuvaihtoehtoja, joita voi matkoilla ihailla ja maistella.

Ruokakulttuurista riippuen eri maissa arvostetaan eri tavoin ja eri raaka-aineista valmistettuja leikkeleitä ja leivänpäällisiä. Niitä myös käytetään eri tavoin. Esimerkiksi Välimeren maissa kinkkuja ja meetvursti-tyyppisiä makkaroita syödään sellaisenaan, alkupaloina muiden pikkusuolaisten kanssa.

Euroopasta tulleita tuulahduksia

Euroopan maista, erityisesti Espanjasta, Italiasta ja Saksasta tuttu meetvurstien eli kestomakkaroiden rakeisempi ulkonäkö on tullut suomalaisillekin jo tutummaksi, eikä tulisempia makujakaan enää pelätä. Chorizoja, pepperoneja, salameja, chilimakkaroita ja muita erikoisuuksia löytyy jo pienempienkin ruokakauppojen valikoimista, ja niitä osataan ja uskalletaan käyttää ruuanlaittoon sekä naposteluun.

Kestomakkaroita ympäri maailmaa

Kestomakkaroihin käytetään ihania mausteita, yrttejä, valkosipulia, pippureita tai pistaasipähkinää, alueesta ja makkarasta riippuen. Liha on useimmiten sian- ja naudanlihaa, mutta myös lammasta ja täällä Pohjolassa poronlihaa käytetään raaka-aineena.

Kestomakkarat valmistetaan tavallisesti savustaen tai ilmakuivaten ja niiden laatu, raaka-aineet ja valmistus ovat ylpeyden aiheita ja sukusalaisuuksia monessa kylässä. Myös meillä Saarioisilla ollaan tästä aiheesta ylpeitä. Makkaramestarimme Valkeakosken tehtaalla käyttävät savustuksessa aitoa leppäsavua, joka tuo makkaroihimme tutun pehmeän ja täyteläisen maun.

Kestomakkaran valmistus on hidasta ja vaatii lempeää käsittelyä. Tehtävää hoitavatkin meillä Saarioisilla taitavat ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus ja ammattitaito tästä käsityötä vaativasta tehtävästä. Kestomakkaroiden valmistumista seurataan viikkokausia ja kosteuden määrää säädetään tarpeen mukaan. Tähän taitoon ei ole oppikirjoja, se opitaan tekemällä!

Saarioisten meetvurstit

Valikoimassamme on Kevyt Meetvursti ja Kotimainen Meetvursti, jotka ovat kumpikin 200 gramman pakkauksissa. Näissä tuotteissa emme ole käyttäneet soijaa eikä fosfaatteja. Liharaaka-aineena on sian- ja naudanlihaa. Kestomakkaroiden valmistusprosessi on pitkä ja yhden tuotekilon valmistamiseen tarvitaan noin 1,4 kg lihaa.

Leikkeleet aamupalalle, lämpimiin voileipiin tai naposteluun

Suosittelemme napostelupöytään, antipastolautaselle ja vaikkapa pizzan päälle tulisemmin maustettua ikisuosikki Pepperonia tai karkearakenteisempaa, espanjalaistyyppistä Chorizoa jonka liharaaka-aineena on sianliha. Kummassakin on pienempi siivukoko ja pakkauskoko 150 grammaa.

Aamupalapöytään tai koululaisen välipalaleivälle sopivat Uunikinkku ja Uunikalkkuna, joilla on myös Sydänmerkki ja erittäin aromikas kokolihaleikkeleen maku.

Ja mikä maistuisikaan paremmalta kuin Lauantaimakkaran siivu perinteisellä ruisleivällä. Lauantaimakkaramme on pehmeä, miedosti maustettu leikkelemakkara, jota olemme valmistaneet jo vuodesta 1988.