Saarioinen Oy

Monipuoliset salaatit ja valmissalaatit

Salaatti on monipuolinen ruoka, joka taipuu moneksi: valmissalaatit ovat erinomainen lounasvaihtoehto sellaisenaan tai vaikka kevyenä lisukkeena pääruoalle. Valmissalaatit voivat myös olla juhlapöydän värikäs lisä, tai sitten juhlapöydän voi koota kokonaan erilaisista salaateista ja tarjota niiden kanssa esimerkiksi valmiiksi siivutettua hyvää leipää. Salaatit ja valmissalaatit toimivat myös alkuruokana monelle pääruualle.

Salaatti on myös kiitollinen valmistettava, sillä siihen voi käyttää hyvin monipuolisesti ruokakaapin aineksia. Ruokaisen salaatin voit valmistaa esimerkiksi pasta-, riisi- tai couscous-pohjaisena. Niihin voi hyödyntää myös edellisen päivän ruuasta yli jääneet herkut. Ruokaisimpiin salaatteihin käytetään usein lihaa, kalaa tai äyriäisiä.

Tuoresalaattien pohjana voit käyttää lähes mitä tahansa kaupan vihannesosaston vihreistä lehdistä. Kokeile ja tutustu erilaisiin vihanneksiin rohkeasti ja poimi mukaan aineksia myös hedelmätiskistä. Salaatteja valmistaessa värejä saa käyttää vapaasti kuin taivaanrannan maalari!

Katso salaattireseptimme tästä.

Tutustu salaattikastikkeisiimme tästä.

Saarioisten valmissalaatit

Saarioisten valmissalaatit tarjoavat useita erilaisia lisukesalaatteja, joilla voit helposti ja nopeasti täydentää ateriasta maukkaan ja monipuolisen. Raastesalaatit ovat raikkaita ja kevyitä tarjottavia koko perheelle. Suvisalaatti, Kurkkuraastesalaatti, Raikas kasvissalaatti ja Raastettu vihannessalaatti sopivat hyvin myös lapsille sekä kasvisruokavaliota noudattavalle.

Täyteläisempiä lisukesalaatteja ovat erilaiset perunasalaatit, Italiansalaatti, Cole Slaw -salaatti ja punajuurisalaatit. Nämä valmissalaatit sopivat erinomaisesti esimerkiksi grilliwurstien lisukkeeksi. Perunasalaatteja ja punajuurisalaattia voit käyttää pohjana myös muille salaateille tai niistä voi tuunata muita ruokia. Katso resepti Välimeren maalaissalaatille, Saariston sillileiville tai Lohismörreille. Punajuurisalaatista syntyy maukas Hummus tai herkulliset Party-leivät.

Uusi tulokas Couscoussalaatti käy pohjaksi esimerkiksi välimerelliseen Lammaspyörykkäannokseen ja Hienoon itämaiseen kasvisateriaan. Couscoussalaatin voit tuunata myös kypsällä broilerilla tai äyriäisillä.

Valmiit salaattiateriat

Kiireisen syöjälle valikoimassamme on tarjolla erilaisia salaattiaterioita. Valmissalaatit ovat ruokaisia 250 gramman annoksia, joissa makuvaihtoehtoina ovat broileri, tonnikala, salami, nuudeli-broileri ja kinkku.

Tuoresalaatteja myymme Eväs-tuotemerkin nimellä. Eväs-salaatteja valikoimastamme löytyy montaa eri sorttia. Kaikissa vaihtoehdoissa on käytetty maistuvia ja tuoreita raaka-aineita. Salaattien lisäkkeet vaihtelevat broilerista ja katkaravuista savukirjoloheen ja rapeisiin leipäkrutonkeihin. Kokonaisuuden kruunaa annokseen sopiva salaattikastike.

Sekä ruokaisissa salaattiaterioissa että Eväs-salaateissa on haarukka valmiina, joten voit nauttia ne heti vaikka puistonpenkillä.

Ravitsemustietoa salaateista

Salaattienkin syömisessä tärkeintä on monipuolisuus. Värillä on väliä, ja vihanneksista kannattaa kokeilla vaihtelevasti eri lajikkeita, esimerkiksi erivärisiä kaaleja ja porkkanoita. Mitä tummemman vihreää salaatti on, sitä enemmän siinä on lehtivihreää. Salaatti tuo aterialle myös keveyttä: kun täytät puolet lautasesta kasviksilla, pysyy annoskoko kohtuullisena.

Salaattiateria ei kuitenkaan aina tarkoita kevyttä annosta, sillä salaatista toki saa valmistettua aika raskaan ja suolaisenkin annoksen. Ihan kaikkia herkkuja ei ruokasalaattiinkaan siis kannata kerätä. Salaatinkastiketta ei myöskään tarvitse unohtaa kun sitä käyttää maltilla, sillä se on erinomainen pehmeän rasvan lähde ruokavalioon. Salaatinkastikkeen hyvä muistisääntö onkin, ettei siinä käytetä kauhallisia vaan lusikallisia.

Kotipihan syötävät villivihannekset ja kukat sopivat salaattiin

Alkukesästä salaattiin kannattaa kokeilla myös villejä luonnonkasveja, joilla saat hauskoja uusia makuja sekä kivasti väriä. Alkukesästä myös kasvien maku ja rakenne ovat parhaimmillaan. Luonto tarjoaa monenlaista täydennystä salaattiin, mutta kasvintuntemus ja lajien erottaminen on tässä ruuanlaitossa aivan ehdoton edellytys. Luonnosta löytyy myös vihreitä ja meheviä lehtiä, jotka voivat olla myrkyllisiä. Suosittelemme hankkimaan hyvän kasvikirjan sekä tutustumaan kasveihin hyvin kuvien avulla ennen ruuanlaittoa.

Koristele valmissalaatit villivihanneksilla

Villivihanneksilla voit esimerkiksi koristella ja viimeistellä valmiitakin salaatteja. Persiljasilpun voi korvata koivunlehtisilpulla ja pinaatin nokkosen lehdillä. Muista ryöpätä nokkosen lehdet ennen käyttöä.

Monet kotipihassakin kasvavat kukat piristävät mitä tahansa salaattia, vaikka niiden ravintoarvo onkin melko vaatimaton. Esimerkiksi kehäkukan maku voi olla pippurinen, pähkinäinen tai sitruunainen. Myös kotipuutarhan yrttien kukat voi hyvin leikata koristamaan salaatteja, leivonnaisia, jugurttia tai vaikkapa kesäboolia. Mutta kuten sanottu, kasvintuntemus on tässä a ja o.

Kasvien kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta huomioi kuitenkin naapurit. Kerää kesän antimet riittävän kaukaa maantiestä ja huuhtele kasvit ennen käyttöä raikkaalla vedellä. Lue lisää jokamiehenoikeuksista.