Lempiruokakisan palkintomatka

Toukokuussa 2017 Saarioinen julisti Lempiruoka-reseptikisan alkaneeksi. Kesän aikana saimme satoja toinen toistaan ihanampia reseptejä kilpailemaan pääsystä koko Suomen uudeksi lempiruoaksi. Elokuussa Saarioisten tuotekehityksen ja markkinoinnin väestä koottu raati valitsi eniten yleisön ääniä saaneista ehdokkaista voittajan: Lihapata aasialaisella twistillä.

Lihapadan reseptin kehitti Janakkalasta kotoisin oleva Anne Kiuru, joka pääsi palkintomatkalle Italian Firenzeen. Matkaan pääsi myös kisassa kunniamaininnan saanut Maria Kapraali Oulusta sekä kummankin kilpailijan ystävä. Saarioisilta mukana olivat innovaatiojohtaja Mirja Lonka ja tuotekehittäjä Paula Multisilta.

Firenzessä matkaseuruetta odottivat historiallisen kaupungin punatiiliset kupolikatot ja vehreät, sypressien peittämät kumpuilevat maastot, joissa viiniviljelykset kukoistivat. Syyskuun lämpö ja Välimerellinen tuoksu ympäröivät matkalaiset heti lentokentällä.

Matkapäivien aikana matkaseurue pääsi tutustumaan aitoihin Italian makuihin. Illallisella tarjoiltiin muun muassa Parman kinkkua, salamia, paikallisia vuohen- ja lampaanjuustoja, oliiveja ja artisokansydämiä. Aterian kruunasi herkullinen italialainen vaalea leipä, jonka paikalliset leipovat suolattomana sekä raikas paikallisista antimista valmistettu vihreä salaatti.

Ja kun Italiassa oltiin, piti myös paikalliseen viinitilaan tutustua. Tämän viinitilan historia yltää keskiajalle asti, kun vanhan aatelissuvun jäsen aloitti viininvalmistuksen. Ja nyt perhe on yksi Italian johtavista viinintuottajista. Antinorin viinikellari on tutustumisen arvoinen kohde, matkaseurueemme olikin vaikuttunut kellarin koosta ja muotoilusta.

Retkipäivän lounaan he nauttivat tunnetussa perinteisessä firenzeläisessä ravintolassa Il Latinissa. Ruoka oli perinteistä italialaista ja paikallisista raaka-aineista valmistettua. Alkupaloina tarjottiin muun muassa salameja, oliiveja ja vastaleivottua leipää, pääruuaksi pitkään kypsytettyjä lihoja (esim. kania) ja pastaa. Jälkiruuaksi erilaisia leivonnaisia, joiden kera nautittiin paikalliseen tapaan mantelilikööriä.

Ja koska matkalla oli ruoasta kiinnostuneita ihmisiä, kuului ohjelmaan toki myös yhteistä kokkausta. Illalliseksi he valmistivat muun muassa yrttisiä uuniperunalohkoja, rapeaa ja raikasta salaattia, johon lorautettiin aimo annos oliiviöljyä, broilerinreisiä salvia-kermakastikkeessa, paahdettuja fenkoli-chilimakkaroita ja tummalla balsamicolla valeltuja paistettuja kesäkurpitsaviipaleita. Jälkiruoaksi he loihtivat luumupaistoksen, joka nautittiin vaahdotetun mascarpone-juuston kanssa. Kuten arvata saattaa, ruoka oli viedä kielen mennessään.

Matkan aikana he saivat maistella ja tutustua toinen toistaan herkullisempiin raaka-aineisiin, mausteisiin, yrtteihin ja ruokiin. Tämä matka jäi varmasti iloiselle seurueelle mieleen!