Mitä lounaaksi kannattaa syödä ja miksi?

Kun valmistaa ruokaa koko Suomelle, on melko lailla tärkeää ymmärtää suomalaisten ruokailutottumuksia. Siksi kysyimmekin tuossa jokin aika sitten teiltä näkemyksiänne päivän tärkeimmästä ateriasta. Valtaosalle se oli lounas.

Totta puhuaksemme tulokset hiukan yllättivät meidät. Useinhan puhutaan aamupalasta ja siitä miten tärkeää on aloittaa päivä oikein, mutta lounaasta ei pidetä niin paljon meteliä. Ehkä pitäisi.

Mutta millainen on hyvä lounas? Nyrkkisääntö tietenkin on, että lounaasta tulisi saada tarpeeksi energiaa iltapäivän puhteisiin ilman, että ateria on liian raskas. Mistä päästäänkin siihen, että lounas tulisi tietenkin suhteuttaa siihen mitä sen jälkeen tekee: istuuko koulunpenkillä, muuttaako pianoa vai tekeekö suomalaisille ruokaa niin kuin me täällä Sahalahdella.

Tekipä sitä mitä tahansa, niin lounasta ei ainakaan kannata jättää väliin, sillä säännöllinen syöminen pitää verensokeripitoisuuden ylhäällä ja vireystilan hyvänä. Jos siis olet käyttänyt kiirettä verukkeena lounaan väliin jättämiselle, niin lopeta. Petkutat vain itseäsi, sillä ajansäästö nollaantuu vireystilan laskiessa.

Kiireestä puheen ollen: tekemässämme kyselyssä selvisi myös, että monet nauttivat arkilounaan ripeästi alle puolessa tunnissa – kunhan eivät vain hotkisi! ”Nopeat syövät hitaat” tietää sanontakin, mutta kannattaa pitää mielessä, että lounas ei ole vain energiavarantojen täyttämistä vaan kokonaisvaltainen hengähdystauko.

Kuten kaikessa ruoassa, lounaassakin tärkeää on hyvä maku ja siihen me aina tietenkin pyrimme. Ja vaikka itse sanommekin, poikkeuksetta siinä myös onnistumme. Tuotteet eivät nimittäin kaupan hyllylle päädy ilman makutestin läpäisyä.

Kaupoista löytyy nykyään kattava valikoima lounaaksi sopivia aterioita, kevyemmistä keitoista aina täyttävämpiin annosaterioihin. Keksimmekin rakentaa tällaisen lounasgeneraattorin valintaa helpottamaan. Se on varsin hauska, vaikka itse sanommekin. Pistähän kokeillen!