Joulukinkun paistaminen

Helppo ohje joulukinkun sulattamiseen, paistamiseen ja kuorruttamiseen. 

Valmistusohje

Pakastetun kinkun sulattaminen
Joulukinkun sulatus tehdään ajan kanssa. Sulata pakastettu kinkku jääkaapissa. Kinkun koosta riippuen sulatukseen on varattava aikaa 3-5 vuorokautta. 12 kilon kinkku kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin 5 vuorokautta ennen paistamista.

Kinkun paistaminen
Ota kinkku ennen paistamista muutamaksi tunniksi huoneen lämpöön, jotta sen pinta ehtii lämmetä. Jos puoleksi jäisen tai jääkaappikylmän kinkun laittaa kuumaan uuniin, se edistää lihasnesteen runsasta irtoamista. Lopputuloksena on silloin kuiva ja ylisuolainen kinkku.
 
Huuhtele kinkku ja kuivaa sen pinta hyvin talouspaperilla. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Kaada uunipannulle sen verran vettä, että kinkusta tippuva rasva ei pääse kuivumaan ja käryämään pannulle.
 
Testaa lihalämpömittari ennen käyttöä upottamalla sen kärki kiehuvaan veteen. Lämpötilan tulee nousta 100 asteeseen. Työnnä lämpömittari sivusuunnassa kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Mittarin kärki ei saa koskettaa luuta.
 
Paista kinkkua 100-125 asteen lämmössä, kunnes mittari osoittaa 75-80 astetta. Mehevimmillään kinkku on sisälämpötilan ollessa 75 astetta. Sisälämpötilan noustessa 80 asteeseen kinkku on hieman ylikypsä ja murea.
Kinkun paistoaika vaihtelee 60-80 min/kg. Aikaan vaikuttaa kinkun koko, muoto ja alkulämpötila, joten seuraa mittaria.
 
Kinkun kuorrutus:
Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään tasaiseksi tahnaksi. Anna kinkun hieman jäähtyä. Poista mahdollinen verkko ja nahka. Sivele kinkku kuorrutteella tai pelkällä sinapilla. Siivilöi pinnalle ohut kerros korppujauhoja. Pintaan voi pistellä koristeeksi kokonaisia neilikoita. 

Kuorruta kinkku uunissa 250 asteessa, kunnes sen pinta on saanut kauniin värin. 


Pekonipunos:
Sivele kinkku sinapilla ja asettele pekoniviipaleita korinpohjan muotoon niin, että jatkoskohta tulee aina punoksen alle. Alaskaartuviin reunakohtiin voi laittaa tueksi pari hammastikkua. Paista 225 asteessa, kunnes pekonipunos on ruskistunut kauniisti.