Lantturisotto
Ainekset
- 3-4 rkl oliiviöljyä
- 2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
- 4 dl risottoriisiä
- 8-10 dl kasvislientä
- n.100 g parmesaania raastettuna
- 1 rkl voita
- ½–⅔ vka Lanttulaatikko 400 g
- 1 rkl sitruunankuorta
- puolikkaan sitruunan mehu
Viimeistelyyn:
- tuoretta timjamia
- ripaus mustapippuria
Valmistusohje
n. 4 annosta
- Kuullota öljyssä kattilassa murskattuja valkosipulinkynsiä ja risottoriisiä muutaman minuutin ajan, koko ajan sekoitellen.
- Lisää kasvislientä muutama desilitra kerrallaan ja anna aina välissä imeytyä risottoon (pidä liesi miedolla lämmöllä, risotto ei saa kiehua). Kun lientä on jäljellä 2 dl, testaa riisin kypsyys. Vaikka riisin tulee olla kypsää, risotossa kuuluu kuitenkin olla hieman purutuntumaa!
- Ota risotto pois liedeltä, lisää tarpeen mukaan vielä 1-2 dl lientä sekä raastettu parmesaani, voi ja lanttulaatikko. Sekoita. (Täydellinen risotto on pehmeää ja valuvaa, eikä se saa kuivua kiinteäksi riisimöykyksi kattilassa.) Mausta risotto lopuksi sitruunankuorella ja -mehulla.
- Viimeistele annokset tuoreella timjamilla ja ripauksella mustapippuria. Nauti heti!
Jouluisen reseptin on Saarioisille ideoinut Anni Hautala.