1980-luku: Mikro teki ruoan valmistamisesta minuuttipeliä

Yhä useamman kodin keittiössä kilahti mikroaaltouuni. Koululaiset lämmittivät välipalaksi suosittuja ja myöhemmin klassikoiksi muodostuneita 200 gramman pizzoja. Valmisruoka maistui myös helppona ja kätevänä lounaana, ja ulkomaanmatkailusta innostuneet suomalaiset kokeilivat rohkeasti myös uusia makuja. Saarioinen lanseerasi kovan kasvun keskelle annosateriat, joista löytyi vaihtoehtoja perinteiseen ja modernimpaan makuun.

Suomalaiset innostuivat kodin pienkoneista: yleis- ja leipäkoneiden lisäksi keittiöihin saapui mikroaaltouuni. Laadukkaiden ja nopeasti valmistuvien elintarvikkeiden kysyntä kasvoi niin paljon, että pakasteiden ja valmisruokien käyttö kaksinkertaistui aikavälillä 1977–1987. Valmisruokia alettiin käyttää enemmän myös lounasruokana. Menestyksen myötä Saarioisten toiminta laajeni ja voimakas kasvu jatkui. Mikroaaltouunien yleistyttyä Saarioinen kehitti vähittäiskauppaan kiusausruokien sarjan, jotka pakattiin mikronkestäviin muovivuokiin.

Näihin aikoihin suomalaiset alkoivat matkustella ulkomaille entistä enemmän, mikä näkyi vähitellen valmisruoan tuotevalikoiman kansainvälistymisenä – muun muassa pizzat, spagetti, lasagne ja hampurilaiset arkipäiväistyivät. Saarioinen vastasi suomalaisten kokeilunhaluun valmistamalla risottoa, chili con carnea, viinikukkoa ja pekinginpataa sekä tuorepastasta canneloneja ja ravioleita.

Saarioisten leipomotiloihin asennettiin vuonna 1981 pizzalinjastot ja einespizzoista tulikin vuosikymmenen hittituote ja koululaisten välipalasuosikki. Ensimmäiset pizzamaut olivat jauheliha, kinkku ja sieni. Kaikki etukäteen lasketut menekkiarviot osoittautuivat turhan vaatimattomiksi. Ensimmäisen kahden viikon aikana ylitettiin myynnissä 150 000 kappaleen raja, mikä oli puolet arvioitua enemmän. Vuonna 1988 uusi valmisruokatehdas aloitti toimintansa Valkeakoskella. Kärkituotteina olivat pizzat, piirakat ja ohukaiset.

Värioppi osaksi kattausten kauneutta

Saarioisten omistajan ja perustan Pentti Avotien vaimolla Annikki Avotiellä, jota voidaan myös kutsua Saarioisten äitien äidiksi, oli tärkeä tehtävä Saarioisten reseptiikan kehittäjänä. Annikin taidot eivät rajoittuneet vain hyvään makuun padoissa ja lautasilla sen lisäksi hän kirjoitti ahkerasti keittokirjoja ja toimi Saarioisten kartanon vierasemäntänä.

Annikki Avotie oli myös taitava kuvataidemaalari ja valokuvaaja, jolle taiteiden väriopista tuli luonnollinen osa ruokailun estetiikkaa. Hänelle väriopin ja erityisesti vastavärien käytön soveltaminen ruokaan ja kattaukseen oli yhtä suurta seikkailua ja uuden oppimista.

Lähde: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003135732.html ja https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/12/02/saarioisten-kartanon-joulu