1980-luku: Mikro teki ruoan valmistamisesta minuuttipeliä

Yhä useamman kodin keittiössä kilahti mikroaaltouuni. Koululaiset lämmittivät välipalaksi suosittuja ja myöhemmin klassikoiksi muodostuneita 200 gramman pizzoja. Valmisruoka maistui myös helppona ja kätevänä lounaana, ja ulkomaanmatkailusta innostuneet suomalaiset kokeilivat rohkeasti myös uusia makuja. Saarioinen lanseerasi kovan kasvun keskelle annosateriat, joista löytyi vaihtoehtoja perinteiseen ja modernimpaan makuun.

Suomalaiset innostuivat 1980-luvun nousukaudella kodin pienkoneista: yleis- ja leipäkoneiden lisäksi keittiöihin saapui mikroaaltouuni. Laadukkaiden ja nopeasti valmistuvien elintarvikkeiden kysyntä kasvoi niin paljon, että pakasteiden ja valmisruokien käyttö kaksinkertaistui aikavälillä 1977–1987.

Valmisruokia alettiin käyttää enemmän myös lounasruokana ja yhden hengen aterioiden valikoima monipuolistui. Uusi pakkausteknologia ja vakuumi- ja suojakaasupakkaaminen yleistyivät ja paransivat myös tuotteiden säilyvyyttä. Menestyksen myötä Saarioisten toiminta laajeni ja voimakas kasvu jatkui. Mikroaaltouunien yleistyttyä Saarioinen kehitti vähittäiskauppaan kiusausruokien sarjan, jotka pakattiin mikronkestäviin muovivuokiin.

Näihin aikoihin suomalaiset alkoivat matkustella ulkomaille entistä enemmän, mikä näkyi vähitellen valmisruoan tuotevalikoiman kansainvälistymisenä – muun muassa pizzat, spagetti, lasagne ja hampurilaiset arkipäiväistyivät. Myös paneroidut broilertuotteet kiinnostivat suomalaisia. Saarioinen vastasi suomalaisten kokeilunhaluun valmistamalla risottoa, chili con carnea, viinikukkoa ja pekinginpataa sekä tuorepastasta canneloneja ja ravioleita.

1980-luvulla koettiin pizzojen läpimurto. Saarioisten leipomotiloihin asennettiin vuonna 1981 pizzalinjastot ja einespizzoista tulikin vuosikymmenen hittituote ja koululaisten välipalasuosikki. Ensimmäiset pizzamaut olivat jauheliha, kinkku ja sieni. Kaikki etukäteen lasketut menekkiarviot osoittautuivat turhan vaatimattomiksi. Ensimmäisen kahden viikon aikana ylitettiin myynnissä 150 000 kappaleen raja, mikä oli puolet arvioitua enemmän. Vuonna 1988 uusi valmisruokatehdas aloitti toimintansa Valkeakoskella. Kärkituotteina olivat pizzat, piirakat ja ohukaiset.

Vuonna 1984 Saarioinen osti Hämeenlinnassa sijainneen Huhtamäen tehtaan, jossa valmistettiin muun muassa kestomakkaroita, leikkele- ja ruokamakkaroita. Lihavalmisteiden tuotanto siirrettiin vuonna 1995 Valkeakoskelle, jossa yhä edelleen valmistetaan suomalaisten ikisuosikkeja, Kulta-sarjan leikkeleitä, kuten Kultakinkkua ja Kultakalkkunaa sekä Grillitassuja ja -taskuja.

Grahampiirakka

Grahampiirakat ovat monelle tuttuja jo 1970-luvun kouluajoilta, jolloin niitä tarjottiin retkieväinä ja kouluruokailun yhteydessä pinaattikeiton kyytipoikana. Saarioinen toi grahamlihapiirakat vähittäiskauppaan vuonna 1985 ja kehitti niistä myöhemmin myös kasvisversion.