2010-luku: Kiireinen elämäntyyli vaatii Evästä

Suomi pakkautui entistä tiiviimmin taajamiin. Väestörakenteen muuttuessa kotitalouksien koot pienentyivät ja yhden ja kahden hengen talouksien lukumäärä kasvoi. Myös maahanmuuttajien osuus maan väestöstä lisääntyi. Kiireinen elämäntyyli vaati välipaloja ja kaupan hyllymetrejä valtasivat erilaiset heti syötävät tuotteet. Tuotetiedot olivat tarjolla missä ja milloin vain taskun pohjalla kulkevan mobiililaitteen kautta. Saarioinen lanseerasi Eväs- ja Balanssi-tuotesarjat.

2000-luvulla alkanut kaupungistuminen ja yhden ja kahden hengen talouksien määrän kasvu vahvistuivat edelleen 2010-luvulla. Älypuhelinten yleistymisen myötä tuotetietojen selaamisesta tuli mahdollista ostohetkellä.

Kuluttajatarpeiden pirstoutuessa valmisruokahyllyn tarjonta laajeni ja työelämän läikkyminen ja vapaa-ajan arvostuksen kasvu lisäsivät kiinnostusta erilaisia valmiita välipaloja ja heti syötäviä tuotteita kohtaan. Saarioisilla kokeiltiin 2010-luvulla valmistaa myös pakastettua valmisruokaa Saarioisten Kartanon parhaat -ala­brändin alla. Tästä kuitenkin luovuttiin melko pian.

Saarioinen vastasi kysyntään tuomalla markkinoille Saarioinen Eväs-tuotesarjan, jonka alla myydään erilaisia leipä-, wrap- ja salaattituotteita. Kasvava kiinnostus hyvinvointiin ja kasvisten lisäämiseen ruokavaliossa synnytti Balanssi-tuotesarjan, jonka pääideana oli, että jokainen ateria sisälsi puolet päivän kasviksista. Kuluttajien toiveesta myös suositut klassikkotuotteet, kuten lihamakaronilaatikko ja pizza saivat rinnalleen kasvisversiot – vegemakaronilaatikon ja vegepizzan (2016).

2010-luvulla Saarioinen panosti vahvasti uutuustuotteiden kehittämiseen. 2012 Sahalahdelle rakennettiin uusi tuotekehityskeskus Innola, jonka muoto sai inspiraationsa maksalaatikkovuoasta. Vuonna 2018 uudistettiin klassikkoannosateriat, minkä myötä tuotteiden maku ja rakenne paranivat entisestään. Samanaikaisesti uudistettiin pakkausdesign, ja Saarioinen luopui mustan muovin käytöstä annosaterioissa.

Palapaistia, poronkäristystä ja muita klassikoita mainostava ”Kyllä klassikon tunnistaa” -mainosfilmi voitti ensimmäisenä Saarioisten mainoskampanjana useita merkittäviä kansainvälisiä palkintoja. 

Annosaterioita täydensivät vuonna 2011 maailmalta inspiraation saaneet Pasta Amatriciana, Butter Chicken, Chicken Panang Curry, Pineapple Chicken Sweet & Sour ja Gulyás sekä seuraavana vuonna tulleet Pork Satay ja Beef Stifado, jotka kaikki oli nimettykin englanniksi. Annosaterioihin täydennystä toi myös Häränmurekepihvi ja kermaiset kasvikset.

200-grammaisia pizzojen 30 vuoden ikää juhlistettiin  vuonna 2011 Pizza Special Kinkku-Bolognese-maulla. Samana vuonna tuotiin markkinoille myös Grilliwurstit, jotka olivat tuolloin vielä harvinaisia raakamakkaroita Suomessa. Laatikkoruokien valikoimaa täydensivät Savuporolaatikko ja Jauheliha-pennevuoka. Poroa oli myös vuonna 2013 markkinoille tulleessa Pororuukussa. Keittovalikoimaan tuli vuonna 2012 Siskonmakkarakeitto. Kastikevalikoimaan tuotiin BBQ-kastike Memphis Smoky, joka edelleen hurmaa kuluttajat savunmaullaan. Samaan aikaan tuli myös Maalaisperunasalaatti.

Vuonna 2017 lanseerattu 5 vaille valmis -tuotesarja toi valmiiksi pilkotut kasvikset ja kypsennetyt proteiinit tuoreina lautaselle ja vastasi näin haluun kokea itse kokkaamisen tunne kiireisessä arjessa. 5 vaille valmis sai jatkoa vuonna 2019 Dear Pizza Lovers -tuorepizza­sarjasta, jossa kuluttaja viimeisteli makuelämyksen paistamalla tuorepizzaa 5 minuuttia kotiuunissa.  

Maksalaatikko, suomalaisten kestosuosikki

Maksalaatikko oli yksi ensimmäisistä Saarioisten lanseeraamista valmisruoista ja 65 vuoden jälkeen Suomen ostetuin valmisruoka-ateria. Ensimmäisenä myyntipäivänä, 1950-luvulla, maksalaatikkoa myytiin kokonaista kolme vuokaa, tänäkin päivänä kuluttajien rakasta suosikkia valmistetaan yli 9 miljoonaa rasiaa vuodessa. Saarioinen on nimennyt maksalaatikolle oman juhlapäivän, maksalaatikkopäivän, jota vietetään 10.10.

Alkuperäisen maksalaatikkoreseptin takana oli Saarioisilla työskennellyt talousopettaja Mertta Järvi. Tuotteen resepti on pysynyt muuttumattomana alusta asti. Riisiä ja maksaa maustavat vain valkopippuri ja suola. Laatikot tehdään kuten kotonakin, mutta uuni on noin 30 metriä pitkä ja ne paistuvat siellä noin tunnin ajan. Paistamisen jälkeen tuotteet jäähdytetään nopeasti, mikä takaa säilyvyyden. Mitään säilöntäaineita ei siis tarvita.

Ikuisuuskysymys: rusinoilla vai ilman? Saarioisten Perinteisessä maksalaatikossa on keskimäärin 21 rusinaa, mutta se onko maksalaatikossa ylipäänsä sijaa rusinoille, on kysymys, johon on yhtä monta mielipidettä kuin syöjääkin.