Oikein valitut välipalat auttavat pitämään verensokeritason sopivan tasaisena päivän mittaan sekä parantamaan koko ruokavalion ravitsemuksellista laatua.
Kaikki syömishetket, jolloin nautitaan ruokia ja juomia, ovat aterioita. Aamiaista, lounasta ja päivällistä kutsutaan pääaterioiksi ja muita ruokailuhetkiä välipaloiksi. Pääateriat ovat päivän energian saannin perusta, mutta välipaloista on tullut monille merkittäviä energian sekä tärkeiden ravintoaineiden, kuten vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Siksi välipalojen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.
Välipalojen avulla tasaiset ateriavälit
Hyvä ateriarytmi auttaa ylläpitämään terveellistä ruokavaliota. Jokaisella on yksilöllinen ateriarytmi, mutta useimmille meistä sopii 4-6 ateriaa päivässä noin 3-5 tunnin välein. Liian pitkien ateriavälien vuoksi syömisestä voi tulla hallitsematonta ja turha napostelu saattaa lisääntyä, mikä voi altistaa mm. ylipainolle. Painonhallinta on helpointa, kun syö säännöllisesti. Lapsilla energiansaannin tulisi jakautua pääaterioille ja välipaloille jopa tasaisemmin kuin aikuisilla, koska he eivät pysty syömään yhtä suuria annoksia, eivätkä käyttämään elimistön energiavarastoja yhtä tehokkaasti kuin aikuiset.
Näläntunne kuriin
Koska ruokavaliomme ja ateriarytmimme ovat yksilöllisiä, voidaan hyvällä syyllä kysyä, ovatko välipalat välttämättömiä? Kaikki eivät tarvitse välipaloja, mutta tiedetään, että välipalat voivat estää liian suuren näläntunteen ennen seuraavaa pääateriaa. Ravitseva välipala on usein tarpeen esimerkiksi ennen liikuntaa tai silloin, kun pääaterioiden väli venyy pitkäksi.
Tärkeintä on seurata omaa näläntunnetta ja muistaa syödä ennen kuin se kasvaa liian suureksi. Jos lounas syödään 11.30 on sopiva välipalan aika esimerkiksi 15.00-15.30. Moni ajattelee, että tähän aikaan ei enää kannata syödä välipalaa, koska päivällisaika on jo lähellä. Kyllä kannattaa, sillä kunnon välipala iltapäivällä auttaa välttämään heräteostoksia ruokakaupassa sekä mielitekoja kotimatkalla tai kotona ennen kuin päivällinen on valmis nautittavaksi.
Väsymys iskee helposti runsaan aterian jälkeen. Erityisesti raskaan lounaan jälkeen työpisteessä väsyttää tai runsaan päivällisen jälkeen unettaa ja tekee mieli ottaa pienet nokoset. Vireystaso pysyy parempana, kun lounas ei ole liian raskas. Kevyehkön lounaan johdosta loppuiltapäivästä on todennäköisesti jo nälkäinen olo. Siksi silloin kannattaa syödä ravitseva välipala.
Valitse välipala viisaasti
Välipalojen valikoima on runsas ja oikeanlaisen välipalan valitseminen voi olla haastavaa ja edellyttää usein myös hyvää itsekuria. Munkit, viinerit, suklaapatukat ja karkkipussit sopivat herkkuhetkiin, mutta voivat tuntua helpoilta ratkaisuilta myös silloin, kun nälkä kurnii vatsassa. Välipalat kannattaa kuitenkin valita samojen periaatteiden mukaan kuin pääateriat. Lautasmallin ajatus toimii myös tässä – puolet kasviksia/marjoja/hedelmiä, neljäsosa hiilihydraattilähdettä ja neljäsosa proteiinilähdettä. Jotta välipalan syöminen ei lisää päivittäistä energian saantia liikaa, sen on hyvä olla suhteellisen kevyt - noin 10 prosenttia päivän kokonaisenergiansaannista eli noin 200 kcal.
Good to Go -sarjan täytetyt ruisleivät ja wrapit ovat ruokaisia ja täyttäviä välipalavaihtoehtoja, jotka tuovat puhtia esimerkiksi ennen päivällisaikaa oleviin harrastuksiin.
Saarioisten peruspuurot ja marjaisat Vispikset, vispipuurot ja kiisselit ovat helppoja ja sopivan kokoisia välipaloja joko sellaisenaan tai esim. voileivän kanssa.