Vietämme 22.5. luonnon monimuotoisuuden päivää. Mutta ymmärrämmekö, mitä tarkoittaa luonnon monimuotoisuus, luonnon köyhtyminen, elonkirjo, luontokato tai biodiversiteetti – kaikki usein tiedotusvälineissäkin esiintyviä termejä?
Biodiversiteetti, luonnon monimuotoisuus ja elonkirjo tarkoittavat kaikki samaa asiaa: elollisen luonnon monimuotoisuutta eli lajien runsautta.
Luontokato ja luonnon köyhtyminen ovat myös käsitteinä synonyymejä. Ne tarkoittavat monimuotoisuuden vähenemistä. Luonnon köyhtyminen ei välttämättä tarkoita lajien kuolemista sukupuuttoon, vaan useammin lajien yksittäisten esiintymien häviämistä tai yksilömäärien vähenemistä.
Saarioinen, koko elintarviketeollisuus ja koko ihmiskuntakin ovat riippuvaisia ekosysteemipalveluista. Ne ovat ilmaisia ekosysteemien tuottamia ilmaisia aineellisia tai aineettomia palveluita ihmiselle: kun laittaa vaikkapa siemenen maahan, siitä kasvaa ekosysteemipalveluiden avustuksella kasvi.
Luontokato vaikuttaa erityisesti yhdessä ekosysteemipalvelussa – tuotantopalvelussa – ravinnon tuotantoon. Kylvetty siemen on muuttunut kasviksi, jonka tehtävä on tuottaa hedelmää. Mutta jos pölyttäjät olisivat hävinneet tai vähentyneet voimakkaasti luontokadon seurauksena, ei kukka pölyttyisi eikä tuottaisi hedelmää. Vaikutukset maailman ruokajärjestelmälle olisivat katastrofaaliset. Luonnon köyhtymisen estäminen ei olekaan pelkkää luonnonsuojelua, se on mitä suurimmassa määrin myös ihmisten suojelua!
Etenkin yksilömäärien väheneminen on vaikeasti havaittavissa ja todennettavissa. Muutosten ymmärtäminen vaatii pitkäaikaisia havaintosarjoja samoilta paikoilta. Suomessa, kuten monissa muissakin maissa, monet seurannat pohjautuvat pitkälti vapaaehtoisten keräämään materiaaliin. Toki myös esimerkiksi yliopistot, Metsähallitus ja viranomaiset tekevät omia seurantojaan ja selvityksiään.
Yleensä luonnon köyhtymiselle tunnistetaan viisi syytä: vieraslajit, maan- ja vedenkäyttö, suora hyödyntäminen, saastuminen ja ilmastonmuutos. Jotta luonnon monimuotoisuuden tärkeys ei yhden teemapäivän jälkeen unohtuisi, julkaisemme loppuvuoden aikana jokaiseen viiteen kokonaisuuteen syvemmälle porautuvan kirjoituksen, jossa kuvaamme tarkemmin, miten nämä vaikuttavat Saarioisiin.
Kuvassa on monimuotoisella niityllä kukkivia monia eri kasvilajeja.
Blogitekstin on kirjoittanut
Jyrki Normaja
vastuullisuusjohtaja
Saarioinen Oy