Maailman vesipäivää on vietetty jo vuodesta 1992 alkaen, jolloin YK:n yleiskokous julisti maailman vesipäivän vietettäväksi vuosittain 22.3. Miksi vesipäivää sitten vietetään? Sen tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin (Lähde: YK Liitto)
Suomi on tuhansien järvien maa. Meille puhdas vesi on itsestään selvyys, avaamalla hanan saamme aina raikasta juomavettä. Vesi onkin yksi arvokkaimmista luonnonvaroistamme. Se on elintärkeää ihmisille, ekosysteemeille ja taloudelle. Mutta kaikkialla se ei suinkaan näin ole. Yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista on varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille.
3,2 miljardia ihmistä elää maatalousalueilla, joissa on jo nyt vakava vesipula. Koko ajan etenevä ilmaston lämpeneminen pahentaa vesipulaa ja heikentää ruokaturvaa. Ilmaston muutoksella on paljon vaikutuksia veteen; se kiihdyttää jäätiköiden sulamista, lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkiä kuivia kausia tai rankkasateita. Vuonna 2025 vesipäivän teemana on jäätiköiden suojeleminen. Jäätiköt ovat lähes kahdelle miljardille ihmiselle makean veden lähde.
Ruoka ja vesi kulkevat käsi kädessä. Globaalisti maatalous käyttää maailman makeasta vedestä 70 %, teollisuus 19 % ja kotitaloudet 11 %. Pelkästään riisin viljelyyn kuluu noin kolmannes kaikesta maailman makeasta vedestä, ja yleisesti eläinperäisten raaka-aineiden tuottaminen kuluttaa vesivaroja huomattavasti kasviksia enemmän.
Veden tarpeen ja saatavuuden suhdetta kutsutaan vesistressiksi. Me Suomessa kuulumme matalan vesistressin maihin, mutta Suomeen tuodaan paljon tuotteita korkean stressin alueilta. Saariosilla käytämme paljon kotimaisia raaka-aineita, mutta myös muualla maailmassa tuotettuja raaka-aineita, kuten riisiä ja luumuja. Ääri-ilmiöt, kuten kuivuus, tulvat ja myrskyt vaikuttavat maataloustuotantoon ja vaikeuttavat raaka-aineiden saantia. Esimerkiksi kuivuus vaikuttaa viljasatoihin ja uhkaa varsinkin vehnän, riisin ja maissin tuotantoa. Tämän vuoksi me Saarioisilla pidämme tärkeänä, että vastuullisuuteen kiinnitetään huomiota koko hankintaketjussa. Siksi valitsemme tavarantoimittajiemme ketjuun hyvin ympäristö- ja yhteiskuntavastuunsa hoitavia toimijoita.
Hanna-Malin Johansson
asiakaspäällikkö
Saarioinen Oy