Kyllähän nyt viininmaistajat tiedetään. Samoin se, miten vaativaa on pitää kahvisekoitukset tasalaatuisina kahvipapusadosta toiseen – huippumaistajiahan siinä tarvitaan. Kuinkas moni tietää, että maksalaatikonkin valmistuksessa tarvitaan maistajia?
Saarioisten tehtaalla Sahalahdessa paistetaan maksalaatikkoja monta metriä leveässä arinauunissa. Jokaisen maksalaatikon on oltava laadultaan moitteeton lähtiessään tehtaalta kauppaan.
Miten tästä voidaan olla varmoja? Meneehän isossa uunissa satoja, tuhansia maksalaatikkoja peräkkäin. Senpä vuoksi maksalaatikkoja paistava työntekijä ottaa säännöllisesti valmiin, höyryävän maksalaatikon paiston jälkeen maistettavaksi.
Hän katsoo tarkkaan, että maksalaatikko myös näyttää ulospäin hyvältä – paistopinnan pitää olla kauniin ruskea. Sitten hän maistaa maksalaatikkoa. Oikea maksalaatikko maistuu herkulliselta, hyvältä, hieman makealta, Saarioisten maksalaatikolta. Ja tällöin valmistus saa jatkua ilman keskeytyksiä.
Mutta jos maistaja huomaa maksalaatikossa jotain erilaista, hän kutsuu paikalle erikoisjoukot eli laatuasiantuntijat. Tilannetta arvioidaan ja tehdään päätöksiä. Joskus koko valmistettu erä maksalaatikkoja siirretään sivuun tarkempaa tarkastusta varten. Erilaisen maun taustalla voi olla esimerkiksi liiallinen tai liian vähäinen suolapitoisuus. Myös erilainen suutuntuma voi saada aikaan lisätarkastuksia.
Miten tullaan maksalaatikon mestarimaistajaksi? Hänet koulutetaan tehtäväänsä. Hänen tulee erottaa erilaiset perusmaut toisistaan: makea, suolainen, hapan, karvas. Hänen tulee tietää, millainen on Saarioisten maksalaatikko, millainen paistopinnan tulee olla, mikä on oikea suutuntuma, miltä maksalaatikko maistuu. Mestarimaistajaksi kehittyy vuosien kokemuksen kautta. Mestarimaistaja maistaa maksalaatikkoja joka päivä, useita kertoja päivässä. Mestarimaistajat varmistavat, että Suomen suosituin valmisruoka maistuu vuodesta toiseen juuri siltä kuin pitääkin.
Saarioisissa maistetaan valmiita tuotteita tehtaan tuotantolinjoilla. Maistaminen on yksi tuotannon omavalvontatoimenpiteistä. Maistamista tehdään useita kertoja valmistuserää valmistettaessa, jotta voidaan olla varmoja tuotteen laadun tasaisuudesta. Kaikki maistamista tekevät henkilöt koulutetaan maistamiseen ja heidän kykynsä erottaa perusmaut toisistaan testataan. Ja vaikka työhön ei kuuluisikaan maistamista, voi osallistua perusmakutestaukseen.
Anneli Hautaniemi
laatujohtaja