Toukokuun toisena päivänä vietetään YK:n Maailman tonnikalapäivää. Tonnikalat ovat ympäri maailmaa suosittuja ruokakaloja, joita löytyy niin pihveinä marketien tuoretiskeistä sekä ravintoloista, purkitettuna kaupan hyllystä tai vaikkapa valmisruoan ainesosana. Se sopiikin mitä mainioimmin esimerkiksi pizzaan, salaattiin tai pastaan.
”Tonnikala” on itse asiassa hieman harhaanjohtava nimitys, sillä tonnikalansukuisia kalalajeja on useita. Useimmiten Suomessa törmää joko boniittiin tai keltaevätonnikalaan, jotka ovatkin kaksi yleisintä tonnikalansukuista lajia.
Tonnikalakantojen kestävyydestä puhutaan usein. Osa lajeista on uhanalaisia ja hidaskasvuisia. Marine Stewardship Council (MSC) on organisaatio, joka luo kestävän kalastuksen standardeja, joiden perusteella sertifioidaan kalastuksia eri puolilla maailmaa. Sertifionnissa huomioidaan mm. pyyntitapa sivusaaliiden välttämiseksi ja pyynnin kohteena olevan populaation kestävyys.
Saarioisilla käytetään ympäri maailman lämpimiä meriä esiintyvää nopeakasvuista ja yleistä boniittia, joka muodostaa 57 % maailman tonnikalasaaliista. Boniitti on saalismäärällä mitattuna maailman kolmanneksi eniten pyydetty kala perunsardellin ja alaskanseitin jälkeen. Sen vuotuinen saalis on noin kolme miljardia kiloa. Boniitin pyynnistä jo valtaosa on MSC-sertifioitua. Meillekin on vuoden 2024 alusta hankittu ainoastaan MSC-sertifioitua boniittia, joka on yleensä pyydetty kurenuotalla Tyyneltämereltä tai Intian valtamereltä. Käyttämällä yleistä lajia sertifioituna varmistamme, että meidän toimintamme vaikutus tonnikalakantoihin on mahdollisimman pieni ja että tonnikalaa riittää maailman merissä myös tulevina vuosikymmeninä ja vuosisatoina.
Jyrki Normaja
vastuullisuusjohtaja
Saarioinen Oy