Saarioinen Oy

Uusi vuosi saa monet tekemään suuria lupauksia liittyen omien elintapojen muuttamiseen. Saarioisten ravitsemusasiantuntija suosittelee pitämään lupauksia tehdessä maltin mielessä, koska parhaat lupaukset ovat niitä, jotka pitävät. Myöskään itsensä turha syyllistäminen ei kannata.

Terveellisten elintapojen pohdinta alkaa usein jo välipäivinä, ja monet suomalaiset haluavat tuolloin muokata ruokavaliota kevyemmäksi juhlapyhien jälkeen.

– Ravitsemuksen näkökulmasta erillistä tarvetta keventämiseen harvoin on, vaikka siitä paljon julkisuudessa puhutaankin. Tammikuu on toki hyvä tilaisuus pohtia omia syömisiään, mutta tärkeintä on puntaroida, mitä todella tulee syömään myös loput 11 kuukautta vuodesta, ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen toteaa.

Ruokavalion remontoimiseen liittyvissä lupauksissa hän uskoo malttiin:

– Kerralla tehtävä elämäntapojen täysremontti tai ankarat lupaukset osoittautuvat harvoin pidemmän päälle toimivaksi. En toki tyrmää sitä kokonaan, sillä joillakin vuodenvaihde voi toimia hyvänä ponnahduslautana esimerkiksi uuden harrastuksen aloittamiseen.

Lampinen suosittelee tekemään lupauksesta tarpeeksi pienen, jolloin sen toteuttaminen on helpompaa – parhaat lupaukset ovat niitä, jotka pystyy pitämään. Näin myös välttyy itsensä syyllistämiseltä, jos lupaus rikkoutuu.

– Elämme muutenkin ulkonäkökeskeistä aikakautta, jossa ruoka määrittää, mitä olet ja miten syöt, ja siitä lipsuminen tuo syyllisyydentunteita. Tietty määrä syyllisyyttä on normaalia, sillä se ohjaa meitä toimimaan oikein. Tällä hetkellä on kuitenkin viitteitä siitä, että syyllisyyttä koetaan usein myös normaalista ruoasta ja syömisestä, ja se on mielestäni huolestuttavaa.

Parilla pienellä askeleella pääsee jo pitkälle

– Kestävää uudenvuodenlupausta tehdessä voisi sopia itsensä kanssa, että syö esimerkiksi joka päivä 250 grammaa kasviksia ja 250 grammaa hedelmiä. Se on pieni asia, mutta tavaksi juurtuessaan pidemmän päälle iso, Lampinen ehdottaa.

Suuren ruokavalioremontin sijaan ravitsemusasiantuntija kiinnittäisi huomiota aivan ensiksi myös ruokailun rytmiin ja sen kunnossa pitämiseen:

– Kannattaa arvioida tuleeko hetkiä, jolloin on hirvittävän nälkäinen ja toisaalta hetkiä, jolloin syö tarvettaan enemmän tai on altis tekemään terveyden kannalta huonompia valintoja.

Vasta kun säännöllinen ruokarytmi on kunnossa, kannattaa miettiä kaipaako ruokavalio jonkin asian karsimista tai lisäämistä. Useimmilla olisi tässä vaiheessa tarvetta kasvattaa kasvisten syöntiä, sillä tutkimusten mukaan suomalaiset syövät niitä niukalti.

– Näiden kahden askeleen jälkeen on jo niin pitkällä, ettei esimerkiksi annoskokoon tarvitse enää kovin paljon puuttua. Ruokailurytmin ollessa kunnossa oma keho kertoo kyllä, paljonko syödä. Ja toisekseen kasvisten lisääminen lautaselle keventää ruokavaliota automaattisesti, kunhan vaan ei samalla kasvata annoskokoa, Lampinen muistuttaa.

Ravitsemusasiantuntijan vinkit kestävään uudenvuodenlupaukseen:

  1. Älä lupaa liikoja: pienetkin muutokset ovat merkittäviä ja ne juurtuvat helpommin tavaksi.
  2. Tarkista, onko ruokailurytmisi säännöllinen.
  3. Arvioi, kaipaako ruokavalio oikeasti jonkin karsimista tai lisäämistä? Suurimmalla osalla ruokavalio kaipaa kasvisten osuuden kasvattamista.
  4. Mikäli lisäät kasvisten määrää, älä kasvata samalla annoskokoa.

Lisätietoja:

Mirva Lampinen, ravitsemusasiantuntija, Saarioinen Oy, puh. 040 764 8230, mirva.lampinen@saarioinen.fi

Kotimainen perheyritys Saarioinen on helpottanut suomalaisten arkea ja luonut merkittäviä makumuistoja jo 60 vuoden ajan. Tänä päivänä olemme yksi Suomen johtavista ruokataloista 282,3 miljoonan euron liikevaihdolla (2014).

Kangasalan Sahalahdella sijaitsevan Saarioisten kartanon ympärille on kasvanut moderni ruokatalo. Kangasalan lisäksi hyvää ruokaa valmistuu Valkeakoskella ja Huittisissa sekä Viron Raplassa yhteensä noin 1340 saarioislaisen voimin. Yhdessä valmistamme puhtaista raaka-aineista suomalaisten lempiruokia – sekä klassikoita että tulevia uusia suosikkeja. www.saarioinen.fi