Saarioinen Oy

Saarioisten uusi tutkimushanke syventää ymmärrystä suomalaisten arjesta, kun yrityksen asiantuntijat ja johdon edustajat jalkautuivat suomalaisten arkeen. Kuluttajavierailuilta saadut kokemukset vahvistavat aiemmin tehtyjä tutkimuksia, joiden mukaan syömisessä painottuu entistä selvemmin muun muassa yksilöllisyys. Lisäksi tunne ruoanlaitosta on arkenakin tärkeä.

Suomalaiskoteihin kevään aikana tehdyt vierailut konkretisoivat syömisen trendejä, joita Saarioinen tutkii jatkuvasti. Keskeisiä ruokaan ja syömiseen liittyviä suuntauksia ovat tällä hetkellä muun muassa yksilöllisyys, muutokset kasvisten käytössä sekä uudet ruokavaliot.

– Suomalaisessa ruokakulttuurissa pitkään vallinnut yhtenäiskulttuuri on selkeästi pirstoutunut ja kuluttajien toiveet ovat yhä moninaisemmat. Yksilöllisyys on noussut esiin aiemmissa tutkimuksissamme, mutta tehdyt vierailut vahvistavat sen hyvin selvästi, Saarioisten Vähittäiskauppa-liiketoimintayksikön johtaja Matti Karppinen toteaa.

Kasvisten riittävä syönti on ollut perinteisesti suomalaisille kompastuskivi, ja havaintojen perusteella kasviksilla on edelleen varsin pieni rooli suomalaiskotien arkiruokailussa.

– Kiinnostus kasviksia kohtaan on kuitenkin ollut tutkimusten mukaan nousussa ja niiden syöntikin on lisääntynyt selvästi. Uskomme, että myös kokonaan kasviksiin perustuva ruokavalio tulee lisääntymään. Jopa 13 prosenttia suomalaisista oli viime vuonna kysyttäessä kiinnostunut kokeilemaan myös vegaaniruokavaliota, Karppinen kertoo.

Arjessakin arvostetaan ruoanlaittofiilistä – toisaalta myös nopeus on valttia

Käyntien perusteella on myös selvinnyt, että kuluttajat hakevat arjessakin ruoanlaittotunnetta.

– Se, mikä koetaan ruoanlaitoksi, vaihtelee toki vastaajan mukaan. Toisille se on ruoan valmistamista alusta alkaen eri raaka-aineista, toisille aterian kokoamista esimerkiksi puolivalmisteista. On kuitenkin selvää, että ruoanlaittoa arvostetaan ja myös arjessa halutaan kokea ruoanlaittofiilistä, Karppinen arvioi.

Samaan aikaan moni kuluttajista toivoi arkiruoanlaitolta nopeutta ja helppoutta

– Aiemmin tekemämme tutkimuksen mukaan 72 prosenttia suomalaisista käyttää arkiruoanlaittoon alle 30 minuuttia. Havaintoja ja muita tutkimuksia yhdistämällä toivomme löytävämme uusia tapoja, joilla voimme helpottaa suomalaisten arkea entistä paremmin, Karppinen summaa.

Kuluttajavierailuja tehtiin erilaisiin kotitalouksiin huhti- ja toukokuun aikana pääkaupunkiseudulla, Hämeenlinnassa ja Tampereella kaikkiaan noin 20. Kullakin vierailulla seurattiin, miten kuluttaja tekee päivän normaalit ruokaostokset sekä valmistaa arkiaterian. Kuluttajat eivät tienneet havainnoijan työroolia Saarioisilla.

– Omalla vierailullani sain tutustua nuoren opiskelijanaisen arkiruokailuun, jossa pienellä budjetilla valmistui taitavasti herkullinen kotiruoka-annos. Tavallinen perusruoka oli arvostettua ja uusimmat trendit näkyivät ruokatottumuksissa vaihteluna, Karppinen kertoo.

Saarioisten toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä puolestaan vieraili toukokuun alussa helsinkiläisessä lapsiperheessä, ja vierailusta tehdyn videon voi katsoa täältä.

Lisätietoja:
Matti Karppinen, Vähittäiskauppa-liiketoimintayksikön johtaja, Saarioinen Oy, puh. 040 844 8692

Kotimainen perheyritys Saarioinen on helpottanut suomalaisten arkea ja luonut merkittäviä makumuistoja jo 60 vuoden ajan. Tänä päivänä olemme yksi Suomen johtavista ruokataloista 259,6 miljoonan euron liikevaihdolla (2015).

Kangasalan Sahalahdella sijaitsevan Saarioisten kartanon ympärille on kasvanut moderni ruokatalo. Kangasalan lisäksi hyvää ruokaa valmistuu Valkeakoskella ja Huittisissa sekä Viron Raplassa yhteensä noin 1325 saarioislaisen voimin. Yhdessä valmistamme puhtaista raaka-aineista suomalaisten lempiruokia – sekä klassikoita että tulevia uusia suosikkeja. www.saarioinen.fi