Saarioinen Oy

Suomalaisista 54 prosenttia syö mielestään tarpeeksi kasviksia, selviää Saarioisten teettämästä kyselytutkimuksesta. Vastaajista 38 prosenttia puolestaan oli sitä mieltä, että heidän syömänsä kasvisten määrä ei ole riittävä. Yleisimmiksi syiksi riittämättömään kasvisten syöntiin vastaajat listasivat ajan puutteen, kasvisten kalliin hinnan sekä huonon saatavuuden. Joka viides kertoi syyksi sen, ettei pidä kasviksista.

Kasvikset kuuluvat olennaisena osana terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Moni suomalainen tuntee ravitsemussuositusten muistisäännön ”puoli kiloa päivässä”, mikä suositellaan koostettavaksi 250 grammasta kasviksia sekä 250 grammasta marjoja ja hedelmiä. Kasvisten syönnistä myös puhutaan paljon, mutta silti yli kolmannes suomalaisista kertoi Saarioisten kyselytutkimuksessa syövänsä mielestään liian vähän kasviksia, esimerkiksi vihanneksia ja juureksia, lämpimiä kasvislisäkkeitä ja salaatteja.

Riittävästi kasviksia katsoi syövänsä 54 prosenttia, eli hieman yli puolet kyselyyn vastanneista.

– Suomalaisten kasvisten syönti on lisääntynyt tasaiseen tahtiin ja kiinnostus kasviksia kohtaan on näkynyt ruokakaupoissakin selvästi kasvaneena myyntinä. Se on hyvä merkki, sillä runsas kasvisten syönti auttaa muun muassa painonhallinnassa, Saarioisten ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen kertoo.

Hinta tai huono saatavuus suurin syy vähäiseen kasvisten syöntiin

Mielestään riittämättömästi kasviksia syövien keskuudessa suurin syy kasvisten vähäiseen saantiin oli 28 prosentilla niiden korkea hinta ja huono saatavuus. Viidennes oli sitä mieltä, ettei heillä ei ole aikaa valmistaa kasviksista ruokaa.

– Lisäksi viidennes suomalaisista ei selvityksemme mukaan pidä kasviksista ja joka kymmenes on sitä mieltä, että kasviksista on vaikea valmistaa ruokaa. Nämä syyt olemme Saarioisella ottaneet haasteena ja kehittäneet maistuvampia, kiireiseenkin arkeen sopivia kasvisruokia. Noin 1,8 miljoonaa suomalaista syö valmisruokia viikoittain, ja markkinajohtajana meillä on mahdollisuus vaikuttaa paitsi kuluttajien arjen sujuvuuteen myös heidän hyvinvointiinsa, Lampinen kertoo.

Kasvikset painottuvat esimerkiksi viime syksynä lanseeratussa Balanssi-tuotesarjassa, jossa yksi ateria sisältää vähintään puolet päivän kasvistarpeesta.

– Balanssi-sarjamme on saanut hyvän vastaanoton, ja Kirjolohifileeateria on päässyt viiden finalistin joukkoon kilpailemaan Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016 -tittelistä. Huhtikuussa Balanssi-sarjamme on laajenemassa uusien keittojen myötä. Olemme myös panostaneet kasvisruokavalioon sopivien tuotteiden kehitykseen. Esimerkiksi Balanssi-sarjan chili sin carne -annoksesta poistettiin halloumi-juusto, jotta se sopisi vegaaneille, Lampinen kuvaa.

Kasvisruoille odotetaan tulevaisuudessa kysyntää myös tutkitusti: Saarioisten teettämän syömisen trendit -kyselyn (2015) mukaan esimerkiksi lakto-ovo-vegetaarista ruokavaliota noudattaa tai on kiinnostunut kokeilemaan 11 prosenttia suomalaisista. Vegaanisen ruokavalion kokeilu kiinnostaa yli 13 prosenttia suomalaisista.

– Tässä kuussa kauppoihin saapuvissa kesän uutuustuotteissa on myös monia kasvisvaihtoehtoja muun muassa grillaushetkiin. Niiden joukosta saa koottua monipuolisen ja värikkään kesäaterian vaikka kokonaan kasviksista, Lampinen vinkkaa.

Syötkö mielestäsi riittävästi kasviksia?

• Kyllä (54 %)

• En (38 %)

• En osaa sanoa (8 %)

En syö riittävästi kasviksia, koska…

• Kasvikset ovat kalliita tai niitä on huonosti saatavilla (28 %)

• En pidä kasviksista (21 %)

• Minulla ei ole aikaa valmistaa kasviksia (20 %)

• Niitä on vaikea valmistaa (10 %)

• Jokin muu syy, mikä? (20 %)

Tutkimustiedot perustuvat Saarioisten tilaamaan Laatuaikaa-tutkimukseen. M3 Researchin tekemä tutkimus toteutettiin toukokuussa 2015 ja siihen vastasi 1 000 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista. Otos on kansallisesti edustava.

Lisätietoja:

Mirva Lampinen, ravitsemusasiantuntija, Saarioinen Oy, puh. 040 764 8230
Katriina Virtanen, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Saarioinen Oy, puh. 040 724 3570

Kotimainen perheyritys Saarioinen on helpottanut suomalaisten arkea ja luonut merkittäviä makumuistoja jo 60 vuoden ajan. Tänä päivänä olemme yksi Suomen johtavista ruokataloista 259,6 miljoonan euron liikevaihdolla (2015).

Kangasalan Sahalahdella sijaitsevan Saarioisten kartanon ympärille on kasvanut moderni ruokatalo. Kangasalan lisäksi hyvää ruokaa valmistuu Valkeakoskella ja Huittisissa sekä Viron Raplassa yhteensä noin 1325 saarioislaisen voimin. Yhdessä valmistamme puhtaista raaka-aineista suomalaisten lempiruokia – sekä klassikoita että tulevia uusia suosikkeja. www.saarioinen.fi