Ruoan valmistamiseen tarvitaan paljon lämpöä ja sen jäähdyttämiseen ja säilyttämiseen paljon kylmäenergiaa. Lisäksi tuotantotilojen siivouksessa kuluu paljon lämmintä vettä. Elintarviketeollisuus kuluttaakin paljon energiaa. Saarioinen on tehnyt isoja muutoksia vähentääkseen energiankulutuksensa minimiin.
Kun Saarioinen katselmoi energiasyöppönsä, potentiaalisimmaksi säästökohteeksi osoittautui kylmälaitoksista ja höyrykattilalaitoksista syntyvä hukkalämpö.
Elintarviketeollisuudessa käytetään paljon kylmätekniikkaa. Kun tiloja jäähdytetään, hukkalämpöä syntyy yllättävän paljon.
”Hukkalämmön määrä kyllä havahdutti”, sanoo Saarioisten Valkeakosken tehtaanjohtaja Harri Merisalo.
Energiansäästötoimet aloitettiin vuonna 2010 tarkastelemalla ulkopuolisen toimijan kanssa, mistä kannattaisi aloittaa.
“Teimme kaikilla tehtaillamme energiakatselmukset, joissa kartoitettiin mahdollisia säästökohteita paikkakunnittain. Ne olivat kyllä silmiä avaavia: ymmärsimme mitä kaikkea voisimme tehdä. Niistä sitten poimimme asiat, joita lähdettiin ensin viemään eteenpäin”, Merisalo kertoo, ja suosittelee samaa muillekin yrityksille.
”Nyt meillä on siinä hyvä työlista pienemmistä asioista, joita on vielä tekemättä.”
Säästöjä lähes kymmenes energiakuluista
Nyt Saarioisten kylmälaitteista kyetään ottamaan lauhdelämpö talteen. Se käytetään veden lämmitykseen.
Tehtaille asennettiin lämpöpumput. Maakaasukattilan savukaasuista syntyvä ylijäämälämpö taas ohjattiin tehdasalueen lämmitykseen.
Pienempiä säästöjä syntyi esimerkiksi siirtymällä tehtailla led-valaistukseen tai liiketunnistimilla toimivaan valaistukseen harvemmin käytössä olevissa teknisissä tiloissa. Myös ruoanvalmistus- ja esimerkiksi siivousprosessit käytiin tarkkaan läpi.
Energiansäästötavoitteena oli saavuttaa 15 gigawattitunnin energiansäästö vuosina 2008-2016. Tavoite ylitettiin reilusti. Kaikkiaan säästettiin yli 17 gigawattituntia. Se on lähes kymmenes kokonaiskulutuksesta, noin 700 omakotitalon vuosienergian verran.
Isoimmat muutokset on nyt tehty, mutta jatkotavoitteetkin on asetettu korkealle. Saarioinen tavoittelee nykytasosta kokonaissäästöä 7,5 % vuoteen 2025 mennessä, mikä tarkoittaa vajaan yhdeksän gigawattitunnin energiansäästöjä.
Asiakkaat arvostavat kestävästi tuotettuja tuotteita
Energiaa paljon kuluttavalle yritykselle kyse on kustannustekijästä. Energiansäästö näkyy myös tuotteen valmistuskustannuksissa.
Lisäksi kyse on Saarioisten ympäristövastuusta. Teoillaan se pystyy omalta osaltaan edistämään hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamista. Energiatehokkaiden keinojen etsiminen nostaa ympäristötietoisuutta yrityksen omassa väessä.
Samalla energiatehokkuuden kehittäminen auttaa Saarioista tarjoamaan asiakkailleen ja kuluttajille kestävästi tuotettuja tuotteita. Se onkin heille nykypäivänä entistä tärkeämpää, ja siten Saarioiselle tärkeä imagotekijä.
Saarioinen on liittynyt elinkeinoelämän vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimukseen vuosiksi 2017-2025. Se on ollut mukana myös aiemmissa valtakunnallisissa energiasäästösopimuksissa.