Saarioinen Oy

Muovi on toimiva, suojaava ja kierrätettävä pakkausmateriaali elintarvikkeille, jotka pilaantuvat helposti ilman kunnollista pakkausta. Muovipakkaus myös vähentää ruokahävikin syntymistä: tiiviin pakkauksen ansiosta elintarvike säilyy hyvänä.

Globaalisti koko ruokaketjun hävikistä suuri osa johtuu elintarvikkeiden puutteellisista pakkauksista. Tutkimusten mukaan ruokahävikki aiheuttaa jopa 20-kertaisen ympäristökuorman pakkausten aiheuttamaan ympäristökuormaan verrattuna.

”Kun tuote on pakattu tiiviisti, tuote säilyy annetun säilyvyysajan loppuun. Tällöin elintarvike tulee todennäköisemmin myös käytettyä viimeiseen käyttöpäivään mennessä”, Saarioisten laatu- ja vastuullisuusjohtaja Anneli Hautaniemi kertoo. ”Oikein käytettynä ja kierrätettynä muovi on hyvin toimiva ja sopiva pakkaus monelle elintarvikkeelle.”

Saarioisten pakkauksissa on vähennetty muovin määrää − esimerkiksi pakkausmuoveja on ohennettu niin paljon kuin mahdollista. Pakkausten kehittämistä jatketaan ja Saarioisilla etsitään uusia tapoja vähentää muovin määrää pakkauksissa.

”Etsimme jatkuvasti uusia pakkausvaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa sellaista pakkausmateriaalia, jolla muovin voisi täysin korvata. Turvallisuus eli tuotteen moitteeton säilyvyys viimeiseen käyttöpäivään asti on tietysti tärkeintä”, Hautaniemi painottaa.

Muovi kiertoon

Saarioisten tehtailla kierrätetään tuotannossa käytettävä puhdas muovi. Sahalahden tehtaalla kierrätetään myös likainen muovi. Viime vuonna tehtailta lähti yhteensä 86 tonnia jätettä muovinkeräykseen.

Saarioinen käyttää osassa PET (polyetyleenitereftalaatti) -pakkauksiaan myös kierrätettyä PET-muovia rasiapakkausten keskimmäisenä kerroksena, jolloin sitä on noin 50−80 % pakkauksen muovin määrästä. Tällainen materiaali on käytössä esimerkiksi vispipuuron pakkauksessa. Elintarvikkeen kanssa kosketuksissa oleville pinnoille on tarkat materiaalivaatimukset, joten kierrätysmuovia on turvallisinta käyttää vain sisäkerroksissa. Tällöin ruokapakkaukset eivät voi olla kauttaaltaan kierrätysmuovista valmistettuja.

Kaikki Saarioisten muoviset tuotepakkaukset voidaan kierrättää muovinkeräykseen. Pakkauksissa on jo kierrätysohjeita ja niitä lisätään jatkossa kuluttajien avuksi.  Hautaniemi kannustaakin kuluttajia aktiivisuuteen:

”On todella tärkeää, että myös kuluttajat kierrättäisivät muovijätteen. Sekajätteen määrä jää todella pieneksi, kun muovipakkaukset kierrätetään erikseen.”