Saarioinen Oy

Saarioinen käyttää ruokiensa raaka-aineina valtaosin kotimaisia kasviksia. Sen vuosittain käyttämistä vajaasta yhdeksästä miljoonasta vihannes- ja juureskilosta noin 90 % on kotoisin kotimaan pelloilta

Valtaosa Saarioisten käyttämästä kasvisraaka-aineesta tulee läheltä.

”Jos harpilla piirrettäisiin ympyrä, käyttämämme kuorimot mahtuisivat kaikki noin 200 kilometrin sisälle Tampereelta”, Matti Tähtinen, Saarioisten hankintajohtaja, kuvaa. Saarioisten tehtaat sijaitsevat samalla säteellä.

Tuoretuotteissa laatuun on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kasvisten on oltava hyväkuntoisia, jotta myös lopputuotteen maku ja ravintoarvot olisivat kohdillaan. Myös tasalaatuisuus on tärkeää.

”Kun puhutaan maassa kasvavista asioista, laatu voi helposti vaihdella, eivätkä vuodetkaan ole veljeksiä keskenään.”

Myös hankinnallisesti on järkevää, että tuotteet tulevat läheltä.

”Kauempaa tuotettuna rahti näyttelisi isoa roolia”, Tähtinen perustelee kotimaisuuden etuja.

Taitaapa kuluttajakin kotimaisuutta arvostaa.

Puolet käytetään sesonkikuukausien aikana

Noin puolet Saarioisten käyttämistä kasvis- ja juuresraaka-aineista käytetään sesonkiaikaan eli syys-, loka- ja marraskuussa. Silloin tehdään joulusesongin laatikot, ja kansa siirtyy muutenkin syömään enemmän valmisruokia.

”Tuorevihannekset ja -juurekset ovat sadonkorjuukaudella parhaimmillaan. On myös koko ketjulle edullista hankkia ne käytännössä suoraan pellosta pöytään tuotettuna,” Tähtinen sanoo.

Saarioinen tekee yhteistyösopimukset tulevan satokauden ostoista kuorimoiden kanssa jo keväällä. Ne taas tekevät omat sopimuksensa viljelijöiden kanssa saman tien. Toimitusmääriä tarkistellaan ajan mittaan sadon valmistuessa ja menekin mukaan.

”Tämä vaatii, että koko ketju toimii hyvin yhteen, ja tarkoittaa melkeinpä päivittäistä viestintää koko ketjun kesken.” Kotimaisten toimijoiden kesken toimitusvarmuuteen voi luottaa.

Valtaosa kasviksista kotimaisia

Kaikkiaan Saarioinen hankkii tuoreita, käsiteltyjä kasviksia seitsemän miljoonaa kiloa vuodessa.

Peruna, porkkana ja lanttu ovat kolme tärkeintä kasvista. Seuraavaksi eniten menee kaalia, kurkkua ja sipulia, kotimaista satoa nekin.

Vajaa kaksi miljoonaa kiloa kasviksista hankitaan pakastettuna.

Ihan kaikkea ei kotimaasta saada. Satokaudesta riippuen joudutaan käyttämään jonkun verran ulkomaisia kasviksia. Esimerkiksi bataatti hankitaan ulkomailta.