Saarioinen Oy

Valmisruokien hyvä säilyvyys perustuu heti kypsennyksen jälkeen tapahtuvaan nopeaan jäähdytykseen ja katkeamattomaan kylmäketjuun tehtaalta kauppaan.

Saarioinen valvoo osaltaan, että lämpötila pysyy riittävän alhaisena kuljetusten aikana. Kuluttajan on puolestaan ketjun viimeisenä lenkkinä huolehdittava, että ruoka säilyy syömäkelpoisena aina kotijääkaappiin asti, myös kesähelteillä. Niin valmisruoka myös säilyy viimeinen käyttöpäivä –merkintään asti.

Saarioisten käyttämien kuljetusyrittäjien vastuulla on pitää huolta autojen kunnosta, puhtaudesta ja kylmälaitteiden toimivuudesta. Kylmälaitteissa on lämpötilan mittaus- ja tallennuslaitteet, joiden avulla myös tarkistetaan säännöllisesti, että kuljetusolosuhteet ovat asianmukaiset.

”Yksittäiset kuljetukset pystytään tarvittaessa koska tahansa jäljittämään tarkasti päivämäärän ja reittitietojen mukaan. Tämä koskee niin tehtaille saapuvia raaka-ainekuljetuksia kuin siirtokuljetuksia keskuslähettämöön ja terminaaleihin sekä jakelua myymälöihin”, kertoo Saarioisten laatu- ja vastuullisuusjohtaja Anneli Hautaniemi.

Pysy viileänä

Elintarvikkeiden viimeinen käyttöpäivä perustuu oletukseen, että niitä myös säilytetään oikeassa lämpötilassa. Mikrobit alkavat lisääntyä nopeasti ruuassa jo silloin, kun ilman lämpötila ylittää +6 astetta. Lain mukaan esimerkiksi lihan lämpötila ei saa missään vaiheessa kylmäketjua nousta yli tämän tason. Käytännössä Eviran suosittelema säilytyslämpötila jauhelihalle on alle +4 astetta, ja kalatuotteille vielä alhaisempi.

Heikoin lenkki kylmäketjussa on yleensä matka kaupasta kotiin. Lyhyellä kotimatkalla pärjää vielä ilman kylmälaukkua, mutta etenkään herkät tuotteet eivät kestä pilaantumatta yli kahden tunnin mökkireissua kuumassa autossa.

Jos kylmälaukku ja -kallet kuitenkin unohtuvat matkasta, kannattaa ruuat hankkia mahdollisimman läheltä määränpäätä ja kerätä kylmätuotteet kaupassa kärryihin viimeisenä. Kun vielä pakkaa kaikki viileässä säilytettävät ruuat tiiviisti yhteen, ja purkaa perille päästyä saman tien jääkaappiin, voi tuotteita käyttää turvallisin mielin.