Saarioinen Oy

Maksalaatikko on kuulunut suomalaisten arkeen ja juhlaan jo kuusikymmentä vuotta. Mihin tämän Suomen suosituimman valmisruoan jättimenestys perustuu?

Alkuperäisen maksalaatikkoreseptin takana oli Saarioisilla työskennellyt talousopettaja Mertta Järvi, ja vuoan sisältö on pysynyt miltei muuttumattomana läpi kuuden vuosikymmenen myllerrysten. Riisiä ja maksaa maustavat vain valkopippuri ja suola. Lisäaineita ei käytetä.

Tänä päivänä Sahalahden tehdas puskee parhaina päivinä maailmaan 46 000 kappaletta 400 gramman maksalaatikkorasioita. Vuodessa rasioita myydään noin yhdeksän miljoonaa: Saarioisten maksalaatikko on Suomen eniten myyty valmisruoka.

Maksalaatikko löysi paikkansa ruokapöydistä 

1950-luvun lopulla valmisruoat olivat Suomessa jotain aivan uutta, hieman epäilyttävääkin. Maksalaatikkokaan ei ollut välitön hittituote. Kaikissa keittiöissä ei vielä ollut edes jääkaappia, ja kukaan tuskin tunsikaan sanaa logistiikka: alkuaikoina Saarioisten väki ajoi itse maksalaatikkorasiat kauppoihin pakettiautolla. Ensimmäiset rasiat myytiin pääasiassa Tampereelle ja ympäryskuntiin.

Vähitellen maksalaatikko löysi kuitenkin tiensä suomalaisperheiden ruokapöytiin. Tuore valmisruoka helpotti perheenäitien arkiruljanssia aikana, jolloin naiset siirtyivät yhä enemmän työelämään, ja iltaruoan kokkaamiseen jäi vähemmän aikaa. Lisäksi suomalaisten into mökkeilyyn lisäsi helppokäyttöisten ja säilyvien ruokaeinesten yleistymistä.

Klassikkoruoat pitävät pintansa

Myös suomalaisen kaupan kehittyminen kasvatti valmiiden elintarvikkeiden menekkiä. Kun itsepalvelumyymälät korvasivat vähitellen entiset maito-, leipä-, lihakaupat ja siirtomaatavarapuodit, pakattujen tuotteiden kysyntä nousi aivan uudelle tasolle. Saarioisten laatikot olivatkin Suomen ensimmäisiä kuluttajapakkauksissa myytäviä valmisruokia, kilpailijoiden keskittyessä vielä irtomyyntituotteisiin. 

Saarioinen on myös osaltaan pitänyt tämän suomalaisen perinneruoan hengissä; harva nykypäivän kotikokki valmistaa maksalaatikkoa.

Saarioisten rakastettu maksalaatikko täyttää 60 vuotta. Vietämme sen kunniaksi ensimmäistä kertaa maksalaatikkopäivää lokakuun 10. päivä. Maksalaatikon tarinan voi lukea jo nyt pakkausten tuplakansista ja juhlapäivänä suurimpien päivälehtien sivuilta. Lisäksi maksalaatikkopäivä näkyy kauppojen hyllymateriaaleissa ja Erik Bruunin suunnittelemassa maksalaatikko-taidejulisteessa. Klassikkotuote sai synttärien kunniaksi myös oman kampanjasivuston, jonne kuluttajat voivat lähettää maksalaatikkomuistojaan ja voittaa Bruunin suunnitteleman julisteen tai t-paidan.