Saarioinen Oy

Etnisten keittiöiden vaikutteet valtaavat eineshyllyt, ja suomalaisille maistuu yhä mausteisempi ruoka. Ruokatrendien muutokset näkyvät myös Saarioisten reseptiikassa ja tuotevalikoimassa.

Kasari toi kauppoihin kiivit ja valmispitsat, ysärillä opittiin syömään pestoa ja oliiviöljyä, 2000-luvulla kookosmaitoa ja sweet chili -kastiketta. Viime vuosina on villiinnytty vegaanituotteista, kuten vihiksistä ja härkiksestä ja satsattu yhä enemmän hyvinvointiin.  

Suomalaisten makumaailma laajentuu ja kansainvälistyy joka vuosikymmenellä. Keittiöissä otetaan käyttöön uusia raaka-aineita ja mausteita yhä uskaliaammin. Saarioinen tutkii jatkuvasti syömisen kuluttajatrendejä, ja tuo uutuusmakuja kaupan hyllylle.

Maailma kylässä lautasella

Lisääntynyt matkailu ja maahanmuuttajien perustamat etniset ravintolat ovat tehneet muiden maiden keittiöt tutuiksi suomalaisille. Ruokatieto-yhdistyksen mukaan jo joka kuudes suomalaisravintola on etninen; pikkupaikkakunniltakin löytyy yleensä kebabravintola tai pitseria.

”Etnisten keittiöiden vaikutus näkyy kuluttajien laajentuneessa makupaletissa. Jos takavuosina suomalaiset maustoivat miedosti – tyypillisesti suolalla ja maustepippurilla, kenties tillillä – on tänä päivänä maustaminen reippaampaa ja makujen kirjo laaja,” kertoo Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka. ”Myös Saarioisten ruoissa käytetään mausteita entistä reilummin. Samaan aikaan suolan käyttöä on vähennetty .”

Saarioisten trenditutkimuksen mukaan suomalaisten suosikkilistan kärkeen sijoittuvat aasialaiset, esimerkiksi Thaimaan, Intian, Lähi-Idän ja Kiinan keittiöt.

”Makumatkailu heijastuu tuotevalikoimaamme, josta löytyy jo vaikkapa intialaista voikanaa ja thaimaalaista panang-currya. Tämän kevään uutuutena toimme ensimmäisenä Suomen markkinoille marokkolaisen annosaterian, Moroccan Chicken Taginen,” Lonka kertoo.  

Myös uudet 5 vaille valmis -wokit ja vegaaneille sopiva Thai currykaali tarjoavat raikkaan tuulahduksen Kauko-Aasiasta.

Ruokavaliot ja raaka-aineet muutoksessa

Kansainvälistymisen myötä myös ruokakauppojen tarjonta on muuttunut suorastaan ylenpalttiseksi. Eksoottisia ruokia, mausteseoksia, hedelmiä ja yrttejä löytyy nyt jo pientenkin kauppojen hyllyiltä.

”Ihmisillä on paitsi varaa myös halua satsata ruokaan yhä enemmän: kynnys kokeilla ruokauutuuksia ja erikoisempia raaka-aineita on madaltunut. Vegaaniset ruokavaihtoehdot ovat nekin osaltaan muokanneet ja opettaneet raaka-aineiden ja mausteiden monipuolista  käyttöä,” Lonka sanoo.  

Raaka-aineita myös arvostetaan, ja aitojen makujen halutaan erottuvan ruuassa. Trendikkäitä ovat nyt raikkaat, kirpeät ja jopa happamat maut, kuten karpalo, sitruuna tai inkivääri. Kasvisten käyttö ruoanlaitossa on monipuolistunut ja kasvanut.

Toisaalta vahvana trendinä jatkuu myös hyvinvoinnin vaaliminen ruoan avulla.  

”Olemme panostaneet jo pitkään aterioidemme hyvinvointivaikutuksiin: kiinnitämme huomiota esimerkiksi rasvojen laatuun, suolan määrään ja käytämme ruoissamme yhä monipuolisemmin kasviksia, papuja ja siemeniä,” Lonka sanoo.

Saarioinen tuokin laaturaaka-aineita, tuoreutta ja hyvinvointia myös helppoon arkiruokailuun. 

”Runsaasti kasviksia ja kuituja sisältävät Balanssi-ateriamme on hyvä esimerkki siitä, että sekä terveellisempi syöminen, valmisruoan helppous että herkullinen maku voivat toteutua samalla kertaa,” Lonka sanoo.