Saarioinen Oy

Joensuulainen erityisopettajaopiskelija on ollut Saarioisilla kesä- ja kausityöntekijänä jo useamman vuoden. Mikä saa aina palaamaan takaisin?

Joensuulainen erityisopettajaopiskelija Lauri Heiskanen, 27 vuotta, on ollut kesä- ja kausityöntekijänä Saarioisilla jo vuodesta 2012. Opettajan töitä ei kesällä ole, mutta onneksi Sahalahden tehtaan paisto/kansitus-osastolla (tuttavallisesti ”pakalla”) riittää töitä myös kesäksi. Laurin osastolla tehdään muun muassa makaronilaatikkoa ja lihaperunasoselaatikkoa. Tänä kesänä Lauri Heiskanen on työskennellyt pääasiassa laatikointirobotilla, mutta kesän aikana hän pääsee kiertämään eri työpisteissä.

-Tänään tein muun muassa pastoja ja kiusauksia. Tänne on joka kesä mukava tulla, kun esimies ja työkaverit luottavat siihen, että hallitsen työtehtävät, Lauri kertoo.

Ensimmäisenä vuonna kesätöitä aloittaessaan Laurin yllätti erityisesti se, että tuotteet ovat hyvin samanlaisia kuin kotona tehdyt. Samoja raaka-aineita, mittakaava vain on isompi.

Mukavinta kesätöissä on työkaverit, jotka ovat iso voimavara. Osastolla on hyvä porukka ja jokaisen kanssa juttu luistaa hyvin. Vinkiksi muille Saarioisiin kesätöihin tuleville Lauri antaa, että omalla asenteella pärjää pitkälle.

-Ole reipas, ystävällinen ja uskalla kysyä rohkeasti. Työtehtäviä ei tarvitse osata etukäteen, vaan kaikkiin tehtäviin saa hyvän perehdytyksen. Prosessit on suunniteltu valmiiksi, mutta tarkkuus ja huolellisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä. Aloitin paistajana, joka on vastuullinen tehtävä. Esimerkiksi satokauden vaihtuessa, kun peruna vaihtuu, on oltava paistamisen kanssa hyvin tarkkana, jotta tuote säilyy korkealaatuisena. Myös tuotekehityksestä autetaan.

Tulevaan opettajan työhönsä Lauri aikoo kesätöistä viedä yhdessä tekemisen taidon. Tuotannossa töitä tehdään usein työparina ja ihmisten kohtaaminen ja sosiaaliset taidot ovat myös tuotantotyössä erittäin tärkeitä.

Saarioisten tuotteista suosikeikseen Lauri mainitsee Tonnikalapastan ja kypsät broilerin siivet.