Saarioinen Oy

Haastoimme Saarioisten tuotekehityspäällikkö Maria Tammen puhumaan jouluruokailun uusista tuulista. ”Jouluruokailukin on aikansa kuva, vaikka yhdestä eniten traditioita sisältävästä ruokahetkestä puhutaankin”, Tammi sanoo ja miettii, mikä joulupöydässämme tulee muuttumaan tulevaisuudessa.

Miten trendit näkyvät Saarioisten tuotekehityksessä?

Seuraamme trendejä ja valitsemme Saarioisilla ne, joissa haluamme olla mukana. Trendit näkyvät tuotekehityksessämme hyvinkin nopeasti. Olemme esimerkiksi tuoneet tuotteisiin uusia proteiinilähteitä kuten papuja ja siemeniä, ja kehitimme nopeasti vegetuotteita vastaamaan uuteen trendiin.

Mikä suomalaisten jouluruokailussa on tärkeää?

Jouluruokailu perustuu valtaosalla perinteisiin. Tietyt jouluruoat toistuvat tismalleen samanlaisina vuodesta toiseen, ja esimerkiksi kinkku, riisipuuro tai graavilohi on yksinkertaisesti löydyttävä joulupöydästä. Monelle on myös tärkeää, että jouluruoat valmistetaan perinteisistä raaka-aineista, esimerkiksi kermaa säästämättä. Perinteiset joululaatikot ovat kinkun ohella joulupöydän suosikkeja. Ennen koko joulun ja uudenvuoden väli saatettiin syödä jouluruokia, nyt jo tapaninpäivänä kaivataan uutta.

Kukin perheenjäsen tuo joulupöytään omat perinteensä. Jouluna on sallittua valmistaa tai ostaa jokin ruokalaji vain yhtä henkilöä varten, jotta kukin saisi toivomaansa jouluruokaa. Tämän vuoksi moni toivoo myös pieniä pakkauksia valmiista laatikoista ja rosolleista.

Mikä jouluruokailussa muuttuu?

Jouluruokailussa alkupalapöytä ja siellä kasvisten, kalaruokien ja keveyden merkitys tulee korostumaan. Olemmekin vastanneet tähän tuomalla uutuuksina joulupöytään esimerkiksi Silliherkun ja Savulohiherkun. Myös vegaanisia vaihtoehtoja kysytään aiempaa enemmän. Joulun jälkiruoissa taas uskalletaan tehdä kokeiluja ja irrottautua perinteistä.

Minkä uutuustuotteen menestystä seuraat jännityksellä, tai mistä olet erityisen ylpeä?

Tuntuu, että aina tulevat uutuudet jännittävät eniten. 5 vaille valmis -wokit ovat kuluttajalle uusi mahdollisuus, ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka saamme kuluttajan löytämään nämä tuotteet.

Olen innoissani uudesta tehtävästäni tuotekehitystiimin vetäjänä, joten olen tietysti ylpeä mahtavasta tiimistä, jonka kanssa lähdetään vastaamaan haasteisiin.

Mitä uutta löytyy omasta joulupöydästäsi – entä mitä perinteistä siinä on oltava?

Testaan joka vuosi jotain uutta, usein kylmää kalaruokaa.

Silakkarullat punasipulilla ja sinappisella ranskankermalla on yksi suosikeistani. Saarioisten maksalaatikkoa löytyy aina joulupöydästäni, on löytynyt lapsuudestani asti. Juustotarjotin on myös must-juttu omassa joulupöydässäni. Tänä vuonna tarjoan juustojen kanssa oman puutarhan Aune-päärynöitä punaviinissä keitettynä.