Haastoimme SULin nuorisopäällikön, lasten ja nuorten yleisurheilukouluista vastaavan Ritva Immosen puhumaan siitä, miten auttaa lapsia ja nuoria löytämään liikunnan ilo. Liikkuva lapsi kun liikkuu yleensä aikuisenakin, Immonen sanoo.
Miksi lasten ja nuorten liikkumiseen pitäisi panostaa?
Tutkimukset osoittavat liikunnan merkityksen sekä fyysiselle, psyykkiselle että sosiaaliselle hyvinvoinnille. Liikkuva lapsi liikkuu yleensä aikuisenakin.
Mitkä ovat suurimmat syyt, jos lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän?
Harrastamismahdollisuuksia on yllin kyllin. Kilpailemme samasta ajasta muiden ei-liikunnallisten harrastusten tai ruutuajan kanssa. Some koukuttaa, jos kaveripiiri ei ole liikunnasta innostunutta, tai kotiympäristö ei innosta liikunnalliseen harrastukseen.
Entä liikkumisen esteet?
Näkisin, että yleisurheilussa esteitä on muita lajeja vähemmän. Yleisurheilua voi harrastaa kohtuuhintaan ja lähes jokaisella paikkakunnalla. Monessa muussa lajissa kustannukset nousevat suuriksi, kun esimerkiksi jääaika tai ammattivalmentajien valmennus maksaa.
Mistä SUL:n yleisurheilukouluissa on kysymys?
Yleisurheilukoulu on suunnattu 7–12-vuotiaille lapsille ja nuorille, joille opetetaan juoksemista, hyppäämistä, heittämistä ja muita yleisurheilutaitoja Suomen Urheiluliiton jäsenseurojen toteuttamana.
Liikunnan perustaitojen lisäksi treeneissä opetetaan monia elämässä muutenkin tarvittavia tunne- ja vuorovaikutustaitoja.
Millä houkuttelette lapsia ja nuoria mukaan?
Panostamalla sekä laji- että tunnetaitoihin. Meillä on koulutetut ja innostavat ohjaajat.
SUL:n maskotti Voitto Onnisen radat tuovat liikettä, ja hyödynnämme visuaalisuutta, esimerkiksi kuvia ja videoita.
Yleisurheilua voi harrastaa myös kakkos- tai kolmoslajina. Emme ole mustasukkaisia siitä, jos lapsi harrastaa muutakin, päinvastoin. Kaikki ovat tervetulleita ikään ja taitotasoon katsomatta.
Mikä liikuntaharrastuksissa kiinnostaa lapsia ja nuoria eniten?
Yhteinen tekeminen kavereiden kanssa. Hiki ja hengästyminen, sekä tietysti myös erilaisten yleisurheilulajien oppiminen.
Saarioinen lähti yleisurheilukoulujen kumppaniksi. Miten yhteistyö on edistänyt yleisurheilukoulujen toimintaa?
Yhdessä rakentamamme ravitsemusopas ja tietoiskut ovat lisänneet ravitsemustietoutta ja keskustelua ravitsemuksen merkityksestä. On hienoa, että olemme saaneet Saarioisen kumppaniksi vahvistamaan tätä palikkaa yleisurheilukoululaisten arjessa. Toivottavasti tämä on vasta alkusoittoa.
Mitkä ovat mielestäsi suurimmat kehityskohteet paljon urheilevien lasten ja nuorten syömistottumuksissa, kun olet työksesi lasten ja nuorten kanssa tekemisissä?
Säännöllisyys ja monipuolisuus. On myös tärkeää syödä perheenä yhdessä ja kokea ruokailuhetki myös sosiaalisena hetkenä. Sinänsä ihan perusruoka riittää.
Mihin itse pyrit kiinnittämään ravinnossasi huomiota?
Pyrin syömään säännöllisesti, monipuolisesti ja puhdasta ruokaa. Värikäs lautanen inspiroi.
Entä oma suosikkivälipalasi?
Smoothie. Yhteistyö Saarioisten kanssa on innostanut minuakin kokeilemaan uusia välipaloja ja pohtimaan, miten vanhoja suosikkeja voisi tuunata.