Saarioinen Oy

Kesä tarkoittaa haasteita jäähdytysteholle, henkilöstösuunnittelulle ja perehdytykselle, mutta meininki ei hyydy kesälläkään. Saarioisten Sahalahden tehtaanjohtaja Anu Lempinen on joukkoineen valmis. Tervetuloa kesä ja 80 kesätyöntekijää!

Miten Suomen suurin valmisruokatehdas valmistautuu kesään? 

Meillä Sahalahden tehtaalla on töissä 400 valmisruoka-ammattilaista. Tuotantoa tehdään osalla linjoista kesänkin ajan kolmessa vuorossa. Tärkeä osa kesään valmistautumista on hyvä henkilöstösuunnittelu, jolla varmistetaan häiriötön tuotanto läpi vuosilomasesongin.

Miten kesäsesonki eroaa teillä Sahalahdella talvesta tai muista vuodenajoista? Onko aikaa ottaa välillä lunkisti ja lomailla?

Hyvää valmista ruokaa halutaan syödä myös lomalla.Töitä tehdäänkin vuoden läpi täydellä teholla, myös kesäisin.

Entä vaikuttavatko kesä ja lämpötilat jotenkin toimintaanne, prosessiin, huolehdittavaan kylmäketjuun tai muuhun vastaavaan asiaan?

Pitkää kuumaa kesää toivomme tietysti kaikki, mutta omat haasteensa se tuo meidänkin tehtaalle.  Jäähdytystarve on suuri ja kuumien kesäpäivien aikana tietysti se vielä korostuu. Jäähdytysteho on kuitenkin mitoitettu vastaamaan myös kuumien hellepäivien tarpeeseen.

Kuinka paljon teillä on tänä kesänä kesätyöntekijöitä? Miten heitä opastetaan?

Meille palkataan vuosittain noin 80 kesätyöntekijää, mikä on aikamoinen joukko uusia ihmisiä opastettavaksi ruoan valmistuksen saloihin.  Meillä on paljon myös ”vakikesähemmoja”, jotka tulevat useampana vuonna opiskelujensa lomassa hankkimaan lisäansiota. Perehdytykseen on panostettu. Ensimmäisestä päivästä kuluu puolet perehdytysluentoa kuunnellen, ja lisäksi kaikki kesätyöntekijät suorittavat hygieniapassitestin.  Varsinainen työn opastus alkaa sitten työpisteessä. Opastusaika riippuu hyvin pitkälle työtehtävästä ja henkilön aikaisemmasta osaamisesta.

Onko kesätyöntekijöillä yleensä joku tyypillinen ihmetyksen aihe tehtaallanne?

Tehtaan iso koko ja suuret valmistusmäärät aiheuttavat hämmästystä uusien työntekijöiden keskuudessa.  Usein kuulee myös kommentin ”sitä ruokaahan tehdään täällä ihan samalla tavalla kuin kotona, kattilat ja uunit ovat vain vähän suuremmat…” Ja näinhän se juuri on.

Onko tuotevalikoimissa suuria eroja esimerkiksi talvisesonkiin verrattuna?

Monet suosikkituotteet, kuten maksalaatikko ja keitot ovat yhtä suosittuja läpi vuoden, mutta toki kesällä syödään myös vähän rennommin ja paljon grillataan. Tänä vuonna etenkin kasvisruokien kysyntä on kasvanut ja meillä onkin monta hyvää kasvistuotetta.  Oma suosikkini kesän grillissä on Maissikebakko ja Vuohenjuustoperunat.

Mikä on kesätyötekijöidenne lempiruoka omasta tuotannostanne  - mikä on valistunut veikkauksesi edellisvuosien perusteella?

Makuja on varmasti yhtä monta kuin on tekijöitäkin, mutta kyllähän nuorisolle maistuu ainakin hampurilaiset, ja tietysti se ikisuosikki maksalaatikko. Se kun on erityisen hyvää kuumana heti uunista päästessään.