Saarioinen Oy

Elintarvikealalla vastuullisuus kohdistuu koko toimitusketjuun: oman toiminnan lisäksi myös raaka-aineiden ja muiden materiaalien toimittajien toimintaa seurataan tarkasti.

Vastuullinen toimintatapa koko toimitusketjussa on ollut Saarioisille tärkeää jo toiminnan alkuajoista lähtien, ja raaka-aineiden vastuullinen hankinta on yksi toiminnan kulmakivistä. Hankintoja ohjaavat eettiset periaatteet, joita myös tavarantoimittajien on noudatettava.

Tarkka toimittajien valinta

Saarioisilla on selkeät käytännöt, joilla varmistetaan, että raaka-aineiden hankinta, tuotteiden kehittäminen, valmistus ja jakelu sujuvat suunnitelmien mukaisesti. Toimittajat käyvät läpi valintamenettelyn, ennen kuin ne hyväksytään Saarioisten toimittajalistalle. Valintamenettelyssä Saarioinen varmistaa, että esimerkiksi toimittajan henkilöstöön, ympäristöön ja laatuun liittyvät asiat ovat kunnossa. Myös olemassa olevien toimittajien toimintaa seurataan säännöllisesti.

Saarioinen edellyttää riskimaatoimittajiltaan sitoutumista Saarioisten toimittajaohjeisiin (Saarioinen Supplier Code). Riskimaatoimittajina pidetään Amfor BSCI:n luokituksen mukaisia riskimaita.

”Kun valmistetaan herkullista, ravitsevaa ja turvallista ruokaa, on tärkeää, että raaka-aineet ja muut käytetyt materiaalit ovat kunnossa. Teemme hankintoja vain hyväksymisprosessimme läpikäyneiltä, vastuullisilta toimittajilta ja hankimme vain hyväksyttyjä raaka-aineita ja muita materiaaleja”, kertoo ostojohtaja Matti Tähtinen Saarioisilta.

Vastuullisia raaka-aineita

Saarioinen käyttää vain hyväksyttyjä ja huolellisesti valittuja lihatoimittajia, jotka auditoidaan säännönmukaisesti. Kaiken hankittavan lihan on täytettävä tarkat säännökset, ja lihan on oltava laadultaan tasaista ja korkealaatuista. Valtaosa Saarioisten käyttämästä lihasta on kotimaista, ja lisäksi käytetään EU-alueelta tuotavaa lihaa. Saksanhirveä ja karitsaa tulee Saarioisten käyttöön Uudesta-Seelannista. Uudet ulkomaiset lihantuottajat auditoidaan ennen hyväksyntää ja sen jälkeen riskiperusteisesti, samalla tavalla kuin kotimaiset tuottajat.

Kaikki Saarioisten tuotteissaan käyttämä kala on vastuullisesti hankittua. Kotimaisista kaloista käytössä on silakka ja kirjolohi. Islantilainen seiti ja Alaskasta tuleva turska ovat MSC-sertifioituja, mikä takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Läntiseltä Tyyneltämereltä tuleva tonnikala on WWF:n kalaoppaan vihreään ja keltaiseen ryhmään luokiteltua kalaa, ja sille on myönnetty Dolphin Safe ‐merkki. Kalastusalueet ja pyyntitavat määrittävät sen, mistä kala ja äyriäiset kulloinkin hankitaan Saarioisille.

Saarioisten käyttämistä tuoreista ja pakastetuista kasviksista valtaosa on kotimaisia. Saarioinen tekee vahvaa yhteistyötä kotimaisten vihannes‐ ja juurestoimittajien kanssa, ja esimerkiksi peruna, porkkana sekä lanttu ostetaan tuoreina kotimaisilta kuorimoilta.

Palmuöljyä Saarioinen ei itse käytä tuotteissaan raaka-aineena. Sitä on käytetty tietyissä Saarioisten ostamissa ja käyttämissä raaka-aineissa, mutta Saarioinen varmistaa aina, että käytetty palmuöljy on vastuullisesti tuotettua.

Varmistamme kaikin tavoin, että raaka-aineet ja tuotteemme ovat vastuullisesti tuotettuja ja turvallisia kuluttajille. Vastuullisuus lähtee jo vastuullisesta raaka-ainehankinnasta”, Matti Tähtinen sanoo.