Herkullinen isänpäivämenu

Herkullinen isänpäivämenu alkaa aamiaisesta ja päättyy makeaan jälkiruokaan. Katso Saarioisten maukkaat vinkit ja ilahduta isää koko perheen voimin.

Isänpäivä on iloinen piristys marraskuun toisena sunnuntaina, vuoden pimeimpään aikaan. Marraskuu houkuttelee nauttimaan yhdessäolosta sisätiloissa, joten isänpäivän vietto mukavan leppoisasti kotona sopii kuin nakutettu syksyyn. Ruuanlaittoonkin voi käyttää tavallista enemmän aikaa, jos niin haluaa, mutta herkullinen isänpäivämenu on loihdittavissa myös pienemmällä vaivalla.

Isänpäivää vietetään kaikkien isien kunniaksi, ja siksi monessa perheessä isälle tarjotaan miehekästä ja hyvää lempiruokaa. Isänpäivämenu voi siis olla sekä isän että muun perheen suunnittelema, ja ruuan laittamiseen voi osallistua koko perhe. Jokaiselle riittää varmasti jokin askare, jossa auttaa.

Isänpäivämenu alkaa aamupalabrunssilla

Jos isä malttaa odotella ja uni maittaa, voivat lapset äidin avustamina valmistaa isälle herkullisen aamupalabrunssin. Mikäpä olisi mukavampaa kuin herätä höyryävän kuuman kahvin tuoksuun ja sänkyyn tarjoiltuun englantilaistyyppiseen aamupalaan. Pienemmät lapset voivat aamupalan lomassa antaa kerhossa ja päiväkodissa askarrellut pikku pakettinsa ja korttinsa isälle ja ryömiä isän kainaloon niitä esittelemään. Aamupalahetki voi rauhassa venyä, marraskuun sunnuntaina ei tarvitse olla kiire mihinkään.

Aamupalabrunssi valmistuu käden käänteessä, kun laittaa muutaman Saarioisten nakin uuniin yhdessä esipaistettujen croissantien kanssa. Sillä välin ehtii pyöräyttää kananmunista nopean munakkaan tai kokkelin ja tehdä herkullisen voileivän, johon päälle sopivat isän lempileikkelesiivut Saarioisten leivänpäällisistä. Croissantin kanssa voi tarjota isälle sipaisun Vadelmahilloa tai Omenahilloa.

Isänpäivän alkupaloiksi lohta

Isänpäivämenu kannattaa aloittaa herkullisilla lohialkupaloilla. Helpot Kylmäsavulohirullat voi pyöräyttää Punajuuri-piparjuurisalaatista ja lohisiivuista. Näiden rullaus onnistuu lapsiltakin! Lohirullat voi tarjoilla keitettyjen perunoiden ja Mallasleivän kanssa.

Pienet ja söpöt Lohismörret ovat myös sopivia alkupaloja, joiden valmistus onnistuu jo vähän isommilta lapsilta. 

Isänpäivämenu syödään ajan kanssa

Isänpäivänä on ruuanlaitolle aikaa, ja täyttävän aamupalan jälkeen lounaan voi nauttia hiukan tavallista myöhemmin. Alkupalojen maistelun jälkeen isälle maistuu varmasti itsetehty burgeri. Valmista burgeri Grillitassuista tai Pekonigrillitassuista. Tai paista kunnon bataattiburgeri, johon pihviainekset saadaan Saarioisten Bataattivuoasta. Kasvisruoasta pitävä isä ilahtuu kenties myös vegehodarista tai Falafel-pitoista.

Kruunaa isänpäivämenu tarjoamalla vihanneksia pannulla pyöräytettynä ja suolalla sekä pippurilla maustettuna. Tai yllätä isä maksalaatikkopyöryköillä - näitä ei joka isä arkena saa! Lisukkeeksi sopivat erinomaisesti myös erilaiset perunat. Kokeile esimerkiksi Valkosipulikermaperunoita tai Kermaperunoita

Pastaruoka maistuu usein koko perheelle, miksipä ei siis myös isänpäivänä. Kinkku-juurescarbonara hurmaa täysjyväpastalla, juureksilla ja laadukkalla Kulta-kinkulla.

Hyvään ateriaan kuluu myös raikas ja värikäs salaatti. Katso salaattireseptit täältä.

Valmis raastesalaatti on hyvä ja helppo vaihtoehto tuomaan vitamiineja. Tarjolla olisi esimerkiksi Kurkkuraastesalaatti, Raastettu Vihannessalaatti ja Raikas kasvissalaatti. Syksyn liharuokien kanssa sopii erinomaisesti myös Metsäsienisalaatti.

Makea jälkiruoka isälle

Isänpäivämenu kruunataan ja isää hemmotellaan makealla jälkiruoalla. Teemaan sopii esimerkiksi muhkea jäätelökakkuTiramisu-kääretorttu tai Appelsiini-mantelipullakranssi.  

Iltapäivän kahvihetkeen isälle voi leipoa upean kakun. Katso resepti ja leivo Sacherkakku tai Jäädytetty Charlotta russe -kakku. Jos kakku tuntuu liian suuritöiseltä, tee isälle Uunijäätelöä tai leivo helpot Vadelmaiset sydänpikkuleivät, Porkkana-appelsiinimuffinit tai ihanan perinteiset juhlapöydän Lusikkaleivät.