Saarioinen Oy

Pakkaukset

Pakkaus kertoo tuotteesta ja suojaa tuotetta.

Pakkauksen tehtävänä on suojata tuotetta vaurioitumiselta ja ympäristöstä tulevilta haitoilta sekä säilyttää tuote laadukkaana valmistajalta kuluttajalle. Kestävä pakkaus estää elintarvikkeen likaantumisen ja vähentää hävikkiä jakeluketjun aikana.

Pakkauksesta löytyy myös tietoa tuotteesta. Pakkauksessa kerrotaan mm. tuotteen nimi, valmistusaineet, valmistaja, säilyvyysaika, säilytys- ja valmistusohjeet, ravintosisältö ja käytetyn pakkausmateriaalin laatu.

Pakkausmateriaalivalinnoissa turvallisuusnäkökohdat ovat ehdottomia, mutta ympäristönäkökohdat otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Muovipakkauksissa kriteerinä on pakkauksen materiaali- tai energiahyötykäyttö, PVC-muoveja ei tuotepakkauksissa käytetä. Tuoteturvallisuussyistä kierrätysmateriaaleja ei käytetä tuotteen kanssa kosketuksiin joutuvissa pakkauksissa, mutta niitä voidaan käyttää monikerrospakkauksissa keskimmäisenä kerroksena, jolloin kierrätysmateriaali ei tule elintarvikkeen kanssa kosketuksiin.

 

Saarioinen on Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n jäsen ja hoitaa sitä kautta pakkauksiin kohdistuvat velvoitteensa.

 

Tuoretuotteiden kuljetuspakkaus on kiertävä muovilaatikko, jonka materiaali kierrätetään. Säilyvien, asiakkaille menevien tuotteiden kuljetuspakkaukset riippuvat tuotteesta, pahvialustat ja muovikääreet ovat tavallisimpia. Pakastetuotteet pakataan kartonki- tai aaltopahvilaatikoihin.

Saarioinen on Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n jäsen ja hoitaa sitä kautta pakkauksiin kohdistuvat velvoitteensa. RINKI Oy:lle ilmoitetaan joka vuosi markkinoille toimitettujen pakkausmateriaalien määrät ja maksetaan hyötykäytön järjestämisestä.

 

Tuotepakkausten hyötykäyttö

Kaikki Saarioisten tuotepakkaukset ovat kierrätettävissä materiaalina tai hyödynnettävissä energiana.

Kartonkipakkaukset ja – kannet voi toimittaa kartonginkeräykseen ja lasipakkaukset lasinkeräykseen. Metallipakkaukset voi toimittaa metallinkeräykseen. Myös alumiinivuoat kelpaavat metallinkeräykseen, samoin erilaiset metalliset kannet ja korkit. 

Kaikki muovipakkaukset voi toimittaa pakkausmuovinkeräykseen. Myös yhdistelmämuovit (numero 07) kelpaavat sekä pakkausmuovin- että sekajätteen keräykseen. PVC-muovia (numero 03) ei tuotepakkauksissa käytetä.

Pakkausten hyötykäyttö -listaus

Muovilaadut ja lyhenteet

Yleisimmillä muoveilla on materiaaliluokitus:

Muovipakkausjäte tulee ensisijaisesti kierrättää materiaalina ja vasta toissijaisesti toimittaa poltettavaksi sekajätteenä. Kotona ei muovia tai muutakaan pakkausjätettä suositella poltettavaksi. Mikäli muovipakkausjätteen materiaalihyödyntäminen ei ole mahdollista, pakkausmuovit voi toimittaa sekajätteen keräykseen, jolloin ne hyödynnetään energiana.

Kaikki muovipakkaukset kelpaavat pakkausmuovinkeräykseen tai energiahyötykäyttöön sekajätteenä.

 

Kartonkipakkaukset voi toimittaa kartonginkeräykseen.

Lasipakkaukset voi toimittaa lasinkeräykseen.

Metallipakkaukset voi toimittaa metallikeräykseen.

Myös alumiinivuoat kelpaavat metallinkeräykseen samoin metalliset kannet ja korkit.

Katso tarkemmat, materiaalikohtaiset lajitteluohjeet täältä: http://rinkiin.fi/kotitalouksille/lajitteluohjeet/

Lue lisää siirtymisestä punaisiin muovirasioihin.