Saarioinen Oy

Raaka-aineet

Hyvät raaka-aineet ovat korkean laadun perusta. Haluamme Saarioisilla valmistaa herkullista, ravitsevaa ja turvallista ruokaa, joka maistuu kaikille suomalaisille. Hyvän ruoan perusta niin Saarioisissa kuin kotonakin ovat ensiluokkaiset ja tuoreet raaka-aineet. Valmiin ruoan tulee olla maultaan ja ulkonäöltään herkullista ja tietysti turvallista myös viimeisenä käyttöpäivänä.

Saarioisten tuotevalikoima on monipuolinen ja raaka-ainepohja on laaja. Raaka-aineille asetetut vaatimukset on määritelty raaka-aineryhmittäin. Ne riippuvat sekä raaka-aineen luonteesta että niiden käyttötarkoituksesta. Suurimmat raaka-aineryhmät ovat liha, vihannekset, viljatuotteet, sokeri, marjat ja hedelmät sekä kasviöljyt. Ostamamme raaka-aineet eivät saa olla säteilytettyjä eivätkä geenimuunneltuja.

Hankimme raaka-aineemme pääsääntöisesti kotimaasta. Kaikkia käyttämiämme raaka-aineita ei Suomesta saa pohjoisen sijaintimme vuoksi. Kotimaasta hankitaan noin 75 % raaka-aineista.  

Saarioisten käyttämästä liharaaka-aineesta valtaosa on kotimaista. Ulkomainen naudan, sian, kalkkunan ja broilerin liha tuodaan EU:n alueelta. Karitsa ja saksanhirvi tuodaan saatavuuden vuoksi Uudesta-Seelannista.

Raaka-ainetoimittajien toimintaa käydään tarkastamassa paikan päällä. Arviointi kohdistuu toimittajan laaduntuottokykyyn. Ainoastaan hyväksytyiltä toimittajilta ostetaan raaka-aineita. Vastaanotettaessa raaka-aine-erä tarkastetaan. Tarkastus käsittää sekä aistinvaraisen arvioinnin että näytetutkimukset. Vain tarkastuksen läpäisseet erät otetaan käyttöön.

Lisäaineiden käyttö 

Haluamme Saarioisilla valmistaa herkullista, ravitsevaa ja turvallista ruokaa, joka maistuu kaikille.

Joidenkin valmisruokien valmistukseen käytetään myös lisäaineita. Ne ovat pitkälti samoja aineita, joita käytetään myös kotona ja suurkeittiöissä. Monet lisäaineet ovat luonnosta peräisin. Niiden käytöllä pyritään parantamaan esim. tuotteen säilyvyyttä, rakennetta, väriä tai makua.

Lisäaineita on Saarioisissa käytetty aina erittäin harkiten. Niitä ei koskaan lisätä turhan takia.

Lisäaineita on Saarioisissa käytetty aina erittäin harkiten. Niitä ei koskaan lisätä turhan takia. Osassa valmisruokia ei lisäaineita tarvitse käyttää lainkaan. Tällaisia ruokia ovat mm. maksalaatikko, lihamakaronilaatikko ja lihaperunasoselaatikko. 

Eräitä valmisruoissa yleisimmin käytössä olevia lisäaineita ovat muunnetut kasvitärkkelykset, joita käytetään vehnä- tai maissijauhojen tapaan sakeuttamaan liemiä, kastikkeita ja keittoja. Esimerkiksi muunnetun maissitärkkelyksen käyttö keitoissa varmistaa, että keiton rakenne säilyy koko säilyvyysajan ja kotona lämmitettäessä ensiluokkaisena. Muunnetut tärkkelykset ilmoitetaan aina omalla nimellään kasvialkuperä mainiten. 

Kaikki muut Saarioisten käyttämät lisäaineet ilmoitetaan aina ryhmänimellä ja E- koodilla, jolloin käytetyt lisäaineet on helppo halutessaan tarkistaa ruoan aineosaluettelosta. 

Pyrimme välttämään aromivahventeita. Saarioisten valmisruokiin ei ole lisätty natriumglutamaattia. 

Värejä valmisruokiin käytetään vain jos ruoka sitä ehdottomasti vaatii. Käyttämämme väriaineet ovat luonnollista alkuperää. Esim. ruskean kastikkeen värin säilymistä parannetaan lisäämällä kastikkeeseen poltettua sokeria, jonka lisäainenimi on sokerikulööri. 

Valmistuksessa käytetyt jalostetut raaka-aineet (esim. liemivalmisteet, maustekastikkeet) saattavat sisältää lisäaineita. Suosimme raaka-aineita, joissa lisäaineita on mahdollisimman vähän. Raaka-aineiden sisältämistä lisäaineista ilmoitetaan aina lihavalmisteiden sisältämät fosfaatti ja nitriitti. 

MIHIN KOTIRUOKAA SELVÄSTI PIDEMPI SÄILYVYYS PERUSTUU?

Saarioisten valmisruokiin ei ole milloinkaan lisätty säilöntäaineita. Säilyvyys perustuu kotioloista poikkeavaan erittäin nopeaan jäähdytykseen, valmistusprosessin aikaiseen hyvään hygieniaan, laadukkaisiin raaka-aineisiin, vakioituihin säilytysolosuhteisiin ja oikeisiin paistolämpötiloihin.

Esimerkiksi Saarioisilla uunista tullut laatikkotuote jäähdytetään tunnissa +3 asteeseen. Raaka-aineet ovat tarkkaan valittuja ja aina tuoreita ja laatikoiden valmistukseen käytettävä liha on leikattu edellisenä päivänä ja jauhetaan valmistuspäivän aamuna.

Geenimuuntelulinjaus

Saarioinen ei ole käyttänyt eikä käytä geenimuunneltuja raaka-aineita tuotteita valmistaessaan. Vaatimus GM-vapaudesta esitetään raaka-ainetilauksen yhteydessä kaikille raaka-aineille. 

Saarioinen noudattaa päällysmerkinnöissä lain vaatimuksia. Jos tuotteen raaka-aineet olisivat geenimuunneltuja, se merkittäisiin tuotepakkaukseen.