Gluteenittomia ruokavalintoja

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat ennen kaikkea keliaakikot. Myös monet muut kokevat saavansa gluteenista vatsaoireita ja ovat siksi alkaneet välttää sitä. Eri tuoteryhmissä on nykyisin laaja valikoima gluteenittomia vaihtoehtoja, joten monipuolisen ja ravitsevan ruokavalion koostaminen onnistuu myös ilman gluteenipitoisia viljoja. Huolelliset ruokavalinnat ovat erityisen tärkeitä gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, jotta he saavat riittävästi kaikkia tärkeitä ravintoaineita.

Keliaakikolla on gluteenin suhteen nollatoleranssi

Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on ehdottoman tiukka gluteenin välttäminen. Keliaakikoilla gluteeni vaurioittaa ohutsuolta, mikä aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja ja häiriöitä ravintoaineiden imeytymisessä.

Keliaakikko ei voi syödä vehnää, ohraa ja ruista eikä tuotteita, joissa on näitä viljoja. Viljat ovat tärkeitä myös keliaakikon ruokavaliossa. Täysjyväviljoista, kuten gluteenittomasta kaurasta, tattarista, hirssistä ja täysjyväriisistä sekä tummista gluteenittomista täysjyväjauhoista saadaan hiilihydraatteja energian lähteeksi sekä runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kaura sopii useimmille keliaakikoille. Kaura ei sisällä gluteenia, koska se kuuluu eri viljasukuun kuin muut nk. kotimaiset viljat. Gluteenittomaksi kauraksi saa kuitenkin kutsua vain kauraa, joka ei missään vaiheessa ole joutunut kosketuksiin vehnän, ohran tai rukiin kanssa.

Lisätietoja keliaakikon ruokavaliosta http://www.keliakialiitto.fi.

Ainesosaluettelo kertoo myös gluteenista

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin varastoproteiini. Sillä on tärkeä tehtävä esimerkiksi leivonnassa, koska se muodostaa taikinan sitkon.

Pakkauksen ainesosaluettelossa gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamutvilja ja niitä sisältävät) pitää aina ilmoittaa korostamalla, esimerkiksi lihavoinnilla. Kauran gluteenittomuus mainitaan erikseen. Gluteenipitoiset viljat pitää ilmoittaa myös silloin, kun niitä tulee tuotteeseen jonkin valmistusaineen mukana.

Lainsäädännössä määritellään myös, milloin tuotetta voi kutsua gluteenittomaksi tai erittäin vähägluteeniseksi. Näiden merkintöjen käyttö on vapaaehtoista.

Gluteeniton = gluteenia on enintään 20 mg/kg
Erittäin vähägluteeninen = gluteenia 20-100 mg/kg.

Gluteeni ei välttämättä ole syynä vatsaoireisiin

Monet ovat kokeneet, että gluteenipitoisten viljojen välttäminen on tuonut helpotusta vatsavaivoihin, vaikka heillä ei ole keliakiaa. Tutkimusten mukaan vatsavaivoja aiheuttavat useimmiten kuitenkin muut tekijät kuin gluteeni, esimerkiksi nk. FODMAP-hiilihydraatit, joita on myös vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta.

Jos kokee, että viljat aiheuttavat vatsavaivoja, kannattaa aina ensin kääntyä lääkärin puoleen. Gluteenitonta ruokavaliota ei tule aloittaa omin päin, koska se voi viivästyttää oikean diagnoosin (esim. keliakian) löytymistä.

Saarioisen valikoimissa on lähes 200 gluteenitonta tuotetta

Saarioisella on monipuolinen valikoima tuotteita, joiden kaikki valmistusaineet ovat luonnostaan gluteenittomia tai joiden tuotekehityksessä on erityisesti valittu gluteenittomat vaihtoehdot tavanomaisesti gluteenia sisältäville valmistusaineille. Valikoimissamme on noin 200 gluteenitonta tuotetta. Niiden pakkauksissa on etupuolella Gluteeniton-merkintä.

Kaikki Saarioisen gluteenittomat tuotteet löydät täällä.

Esimerkkejä eri tuoteryhmien gluteenittomista vaihtoehdoista:

Keitot
Saarioisen keitot ovat gluteenittomia, lukuun ottamatta Pinaattikeittoa ja Savuporojuustokeittoa.

Annosateriat
Valikoimissa on noin kymmenen gluteenitonta annosateriaa.

Kiusaukset
Kinkku-, kebab-, kirjolohi- ja jauhelihakiusaus ovat kaikki gluteenittomia.

Laatikkoruoat

Laatikkoruokien valikoimissa gluteenittomia ovat monet perinteiset tuotteet, kuten maksalaatikko, kinkkukiusaus ja lihaperunasoselaatikko. Huomaathan, että myös rakastetut joululaatikkomme ovat gluteenittomia!