Nuoren urheilijan ravitsemusopas

Maukas ja oikeanlainen ruoka auttavat sinua jaksamaan palautumaan ja kasvamaan. Tärkeintä ovat ruoan hyvä laatu ja sopiva määrä sekä tasainen ateria- ja juomarytmi. Opettele nämä urheiluravitsemuksen perusasiat, niin kilpailijatkaan eivät saa tasoitusta. Kaloreita ja ravintoaineita ei tarvitse laskea, kun otat mallia ruokavalintoihisi urheilijan lautasmallista sekä ruokakolmiosta. Syö mieluummin usein pieniä ruoka-annoksia, kuin ahmi kerralla valtavia määriä.

Ja kun voit, hyödynnä ruokailuhetket muiden kanssa kuulumisten vaihtoon. Panosta päivittäin eriväristen vihannesten, hedelmien ja marjojen syöntiin. Urheilijan pääasiallista polttoainetta ovat hiilihydraatit, joita saat etenkin täysjyväviljoista, hedelmistä ja marjoista.

Vähärasvaisia maitotuotteita kannattaa syödä päivittäin, ja ne ovat usein käteviä välipaloja. Siemenet, pähkinät ja etenkin kasviöljyt sisältävät runsaasti pehmeää rasvaa, joka tukee muun muassa hermoston normaalia toimintaa. Valitse useammin vaaleaa kuin punaista lihaa. Kummatkin ovat hyviä proteiinien lähteitä kuten erilaiset palkokasvit ja muut kasviproteiinilähteet.

Kala on hyvä D-vitamiinin, proteiinin ja rasvan lähde. Herkuttelu on välillä ok. kun arkisyöminen on hanskassa ja herkut eivät korvaa fiksuja välipaloja.

Urheilijoille on tehty suurentuneeseen energiankulutukseen sopiva lautasmalli. Noudata urheilijan lautasmallia aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä sekä isommilla välipaloilla. Kokeile rohkeasti uusia makuja, niihin tottuminen kestää jopa 10–15 maistelukertaa.

Tutustu Nuoren urheilijan ravitsemusoppaaseen tästä. (Esitteessä mainituista tuotteista ei ole markkinoilla enää Balanssi Omena-kanelipuuro, Tummat riisipiirakat ja Ohukaiset)