Usein kysytyt kysymykset

Kokosimme yhteen meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä ja niille vastaukset.

Tuotteiden käyttö ja säilyvyys

Voiko valmisruokia pakastaa?

Suosittelemme tuotteiden käyttöä tuoreena, sillä pakastuksen aikana tuotteen laatu ja rakenne saattavat kärsiä jonkin verran.

Mikä on paras tapa sulattaa ja lämmittää pakastetut joululaatikot?

Jotta saadaan joulu jokaiseen pöytään, valmistamme osan joululaatikoista pakkaseen valmiiksi. Pakastetun joululaatikon laatu on parhaimmillaan, kun tuotteen antaa sulaa rauhassa. Tämän jälkeen uunissa kuumentaen ilman kantta 175 asteessa saa parhaimman lämmitystuloksen. Mikrouunikuumennus puoliksi sulaneesta tuotteesta on huonoin vaihtoehto, koska tällöin tuotteesta vain irtoaa lautaselle enemmän nestettä. Valmistamme koko sesongin ajan joululaatikoita myös tuoreena.

Mistä pakastetun joululaatikon erottaa tuoreesta laatikosta?

Pakastetusta joululaatikosta löytyy merkintä aineosatietojen yläpuolelta: ”Pakasteesta sulatettu, ei saa jäädyttää uudelleen sulatuksen jälkeen”. Jos merkintää ei ole, joululaatikko on silloin tuoretuote. Kummatkin tuotteet säilyvät viimeiseen käyttöpäivään saakka.

Kuinka kauan tuotteet säilyvät avattuina?

Valmisruoat tulisi käyttää samana tai viimeistään seuraavana päivänä avaamisesta. Ruokien säilyvyys kotioloissa perustuu riittävään kylmäsäilytykseen, joka on alle +6 astetta.

Salaattikastikkeet säilyvät hyvinä 1-2 kk avattuna jääkaapissa säilytettynä. Säilyvyyteen vaikuttaa kuitenkin säilytyslämpötila ja -paikka (valolta suojattuna), käyttötapa ja se, kuinka monta kertaa tuote on ollut huoneenlämmössä. Salaattikastikkeet ovat happamia ja siksi hyvin säilyviä, joten pilaantuminen alkaa maun muuntumisella, ei niinkään bakteerien kasvulla. Kun kastikkeen maku alkaa muuttua, se kannattaa heittää pois.

Leikkeleet kannattaa syödä parin päivän sisällä tuotteen avaamisesta. Säilyvyyteen vaikuttaa säilytyslämpötila ja kuinka monta käyttöpäivää on jäljellä.

Hillot säilyvät hyvin suljettuna säilytettyinä jääkaappilämpötilassa. Kun maku alkaa muuttua tai hillon väri tummenee, se kannattaa hävittää kompostijätteen mukana.

Voiko viimeisen käyttöpäivän (vkp) ylittäneitä tuotteita syödä?

Viimeinen käyttöpäivä on tuotteelle myös viimeinen syöntipäivä.

Ovatko Saarioisten hillot paistonkestäviä?

Saarioisten hillot eivät kestä paistoa. Valikoimamme marmeladit ovat paistonkestäviä.

Voiko mikroateriat lämmittää ainoastaan mikrossa?

Keitot voi lämmittää kattilassa kiehumispisteeseen. Muut mikroateriat voi hyvin lämmittää paistinpannulla tai uuninkestävässä astiassa uunissa miedolla lämmöllä höyryävän kuumaksi.

Miksi 300 g pizzoissa ei saa käyttää mikrokupua?

Pizzan aluslautanen on valmistettu materiaalista, joka rapeuttaa paiston aikana pizzan pohjaa. Materiaali voi saada aikaan muovikuvun sulamisen lämmittämisen aikana.

Miksi Kirjolohikeiton lämmitysohjeessa ohjeistetaan poistamaan kansikalvo ennen lämmitystä?

Kirjolohikeitto saattaa kuohua lämmityksen aikana, jos tuotteessa on kansikalvo päällä. Maitopohjaiset tuotteet kuohuvat kiehuessaan.

 

Tuotteiden valmistus ja raaka-aineet

Miten ruokien maku varmistetaan?

Saarioinen tuntee suomalaisten maun ja uskomme, että paras lopputulos syntyy, kun teemme ruoat yhdessä kuluttajien kanssa.

Ennen kuin uusi ruokalaji pääsee markkinoille, sille tehdään lukuisia tuotetestejä kohderyhmällään, joissa arvioidaan ruoan makua, ulkonäköä, rakennetta sekä koostumusta. Ruoan hyvä maku on tärkein tavoitteemme ruoanvalmistuksessa. Jokainen valmistuserä arvioidaan myös valmistuksen yhteydessä.

Missä Saarioisten tuotteet valmistetaan?

Saarioinen valmistaa lähiruokaa suomalaisille kuluttajille. Tällä ymmärrämme, että tuotteet on valmistettu pääsääntöisesti kotimaisista raaka-aineista Suomessa. Tuotantolaitoksemme sijaitsevat Kangasalla, Valkeakoskella ja Huittisissa. Tuotantoa on myös Virossa Raplan tehtaalla, jossa valmistetaan osa Eväs-sarjan tuotteista. Näitä ovat Eväs-tuotemerkillä myytävät salaatit ja heti syötävät täytetyt leivät, wrapit ja patongit.

Onko Saarioisten tuotteissa lisäaineita?

Valmisruokiin ei lisätä säilöntäaineita. Poikkeuksena tästä ovat tuotteet, joihin säilöntäainetta tulee reseptissä esiintyvän säilykkeen mukana.

Osassa valmisruokia ei lisäaineita tarvitse käyttää lainkaan. Tällaisia ruokia ovat mm. maksalaatikko, lihamakaronilaatikko ja lihaperunasoselaatikko.

Osassa tuotteita käytetään lisäaineita, jotka ovat pitkälti samoja aineita, joita käytetään myös kotona ja suurkeittiöissä. Monet lisäaineet ovat luonnosta peräisin. Niiden käytöllä pyritään parantamaan esim. tuotteen rakennetta, väriä tai makua. Lisäaineita on Saarioisissa käytetty aina erittäin harkiten. Niitä ei koskaan lisätä turhan takia.

https://www.saarioinen.fi/saarioinen/vastuullisuus/lisaaineet-ja-sailyvyys/

Onko Saarioisten tuotteissa säilöntäaineita?

Säilyvyys perustuu kotioloista poikkeavaan erittäin nopeaan jäähdytykseen, valmistusprosessin aikaiseen hyvään hygieniaan, laadukkaisiin raaka-aineisiin, vakioituihin säilytysolosuhteisiin ja oikeisiin paistolämpötiloihin.

Esimerkiksi Saarioisilla uunista tullut laatikkotuote jäähdytetään tunnissa +3 asteeseen. Raaka-aineet ovat tarkkaan valittuja ja aina tuoreita ja laatikoiden valmistukseen käytettävä liha on leikattu edellisenä päivänä ja jauhetaan valmistuspäivän aamuna.

Säilyvissä tuotteissamme, kuten hilloissa ja salaattikastikkeissa on säilöntäaineita tuoteturvallisuuden vuoksi.

https://www.saarioinen.fi/saarioinen/vastuullisuus/lisaaineet-ja-sailyvyys/

Onko Saarioisten tuotteissa aromeja?

Pyrimme välttämään aromivahventeita ruoanvalmistuksessa. Suosimme luonnollisia aromeja silloin, kun niitä käytetään. Saarioisten ruokiin ei ole lisätty natriumglutamaattia.

Mitä on suojakaasu?

Suojakaasu on typpeä ja hiilidioksidia. Tuotteen pakkausvaiheessa pakkauksesta poistetaan happi, mikä estää mikrobien kasvun. Elintarvikkeita pakataan suojakaasuun säilyvyyden vuoksi. Kun pakkaus avataan, suojakaasun suojaava teho lakkaa. 

Ovatko juustojuoksutteet eläinperäisiä?

Käyttämämme juustot on valmistettu sekä mikrobiologisten että eläinperäisten juoksutteiden avulla. Vegaanisissa tuotteissa käytämme juuston sijaan vegaanista kasvirasvavalmistetta.

Mitä on muunnettu maissitärkkelys?

Tärkkelys on muutettu joko fysikaalisesti tai kemiallisesti muotoon, jolla saadaan toivottu koostumus tuotteelle. Raaka-aineina käyttämämme muunnetut tärkkelykset eivät ole geenimuunneltuja.

Käyttääkö Saarioinen geenimuunneltuja raaka-aineita?

Emme käytä geenimuunneltuja raaka-aineita.

 

Pakkausmerkinnät

Miksi Saarioisten logossa on kukko?

Logokukon esikuva komeili tuuliviirissä, joka sijaitsi vellikellotapulin päällä Saarioisten kartanon pihalla Sahalahdessa. Kukkologoa käytettiin ensimmäisen kerran kanalan hinnastossa vuonna 1954.

Lue lisää Saarioisten historiasta: https://www.saarioinen.fi/saarioinen/yritys/historia/

Onko Saarioisilla Hyvää Suomesta (Joutsenmerkki) -tuotteita?

Voit tutustua Saarioisten Hyvää Suomesta -merkillä varustettuihin tuotteisiin täältä. https://www.saarioinen.fi/haku/?facetsFilter=734&type=product

Lue lisää pakkausmerkinnöistä: https://www.saarioinen.fi/saarioinen/vastuullisuus/pakkausmerkinnat/

Onko Saarioisilla Avainlippu-tuotteita?

Voit tutustua Avainlippu-tuotteisiin täältä. https://www.saarioinen.fi/haku/?facetsFilter=732&type=product

Lue lisää pakkausmerkinnöistä: https://www.saarioinen.fi/saarioinen/vastuullisuus/pakkausmerkinnat/

Onko Saarioisilla Sydänmerkki-tuotteita?

Voit tutustua Sydänmerkki-tuotteisiin täältä. https://www.saarioinen.fi/haku/?facetsFilter=733&type=product

Lue lisää pakkausmerkinnöistä: https://www.saarioinen.fi/saarioinen/vastuullisuus/pakkausmerkinnat/

Onko Saarioisilla kasvis- tai vegaaniruokavalioon sopivia tuotteita?

Saarioisilla on sekä kasvisruokavalioon (lakto-ovo) että vegaaniseen ruokavalioon sopivia tuotteita.

Vegaaniruokavalioon sopivat tuotteet on merkitty omalla Sopii vegaaneille -merkillä. Voit tutustua vegaaniruokavalion tuotteisiin tästä:
https://www.saarioinen.fi/haku/?facetsFilter=1983&type=product

Kasvisruokavalioon sopivat tuotteet löydät tästä: https://www.saarioinen.fi/haku/?facetsFilter=1982&type=product

 

Tuotteiden saatavuus

Mistä Saarioisten tuotteita voi ostaa?

Jos tuotetta ei ole kaupan hyllyssä, kannattaa kääntyä kaupan henkilökunnan puoleen ja pyytää kauppiasta tilaamaan tuotetta hyllyyn. Tuotteen saatavuutta kannattaa kysyä Saarioisten kuluttajapalvelusta.

https://www.saarioinen.fi/ota-yhteytta/vapaa-viesti/

 

Erityisruokavaliot

Ovatko Saarioisten tuotteet laktoosittomia, vähälaktoosisia tai gluteenittomia?

Erityisruokavalioista nostamme pakkauksessa esiin laktoosittomuuden, vähälaktoosisuuden ja gluteenittomuuden. Esimerkiksi maito on allergeeni, jota korostamme vahvennetulla tekstillä pakkausmerkinnöissä, jos maitoa tuotteesta löytyy. Tuotteiden soveltuvuuden yleisimpiin ruokavalioihin saa selville nettisivujen tuotehaulla. 

https://www.saarioinen.fi/haku/?type=product

 

Pakkausten kierrätys

Voiko Saarioisten pakkauksia kierrättää?

Kaikki pakkausmateriaalimme soveltuvat kierrätykseen. Muovipakkaukset (rasiat, kannet, kalvot, pullot, purkit) voi laittaa muovinkeräykseen tai energiajätteen joukkoon. Kartonkipakkaukset ja -kannet voi laittaa kartonginkeräykseen ja lasipakkaukset lasinkeräykseen. Metallipakkaukset, kuten alumiinivuoat ja lasipurkkien kannet voi laittaa metallinkeräykseen.

https://www.saarioinen.fi/saarioinen/vastuullisuus/pakkaukset/

 

Pakkauskehitys

Onko Saarioinen uudistamassa pakkauksia ekologisempaan suuntaan?

Saarioinen käyttää jo pakkauksissaan sekä kierrätysmuovia että uusiutuvia pakkausmateriaaleja. Nämä ovat ensisijaiset vaihtoehdot uutta pakkausta mietittäessä. Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata elintarviketta ja ehkäistä ruokahävikkiä. Tästä syystä ei ole aina mahdollista valita ekologisinta vaihtoehtoa. Olemme mukana kehittämässä kuitu- ja kartonkipakkauksia yhdessä pakkausmateriaalitoimittajiemme kanssa. Valitsimme esim. uuteen salaattisarjaamme puukuidusta valmistetun pakkauksen ensimmäisenä ruokatalona Suomessa. Kierrätysmateriaalien käyttö muovisissa elintarvikepakkauksissa on myös laajenemassa ja olemme näissäkin kehityshankkeissa mukana.

Ovatko muoviset elintarvikepakkaukset turvallisia käyttää?

Muoviset elintarvikepakkaukset ovat kaikista tiukimmin säädelty pakkausmateriaali EU:ssa. Saarioinen käyttää pakkauksissaan vain tutkittuja, EU-lainsäädännön mukaisia pakkausmateriaaleja, joita hankitaan luotettavilta toimittajilta. Muoviset pakkauksemme ovat testattu käyttöolosuhteiden mukaisesti. Esimerkiksi keittopakkauksemme on testattu turvalliseksi käyttää ruoan lämmittämiseen mikrossa EU:n lainsäädännön mukaisesti, eikä muovipakkauksesta siirry haitallisia aineita ruokaan kuumennuksen aikana.

 

Vastuullisuus

Tavoitteemme on tehdä kannattavaa vastuullista liiketoimintaa. Vastuullisuus on yksi yrityksemme arvoista.  Olemme sitoutuneet erilaisiin vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin ja noudatamme kaikessa toiminnassamme lakia ja eettisiä periaatteita.

Lue lisää vastuullisuudestamme oheisen linkin kautta.

 https://www.saarioinen.fi/saarioinen/vastuullisuus/vastuullisuus/

 

Yhteistyö ja sponsorointi

Tekeekö Saarioinen sponsorointi-yhteistyötä?

Saarioinen haluaa olla mukana tekemässä hyvää arkea, johon kuuluvat olennaisena osana liikunta ja hyvänmakuinen, ravitseva ruoka. Siksi tuemme ensisijaisesti lasten ja nuorten liikunta- ja ravitsemuskasvatusta. Pääyhteistyökumppanimme on Olympiakomitean Lasten liike. Voit jättää meille yhteistyö- tai ruokalahjoituspyynnön täyttämällä sähköisen hakemuksen: https://www.saarioinen.fi/ota-yhteytta/yhteistyo_ja_ruokalahjoituspyynnot/. Otamme yhteyttä niihin hakijoihin, joiden aihepiiri tukee parhaiten Saarioisten yhteystyöprojekteille asettamia tavoitteita.