Tunnetko erilaiset kasvisruokavaliot?

Kasvisruokailu ei ole enää vain ohimenevä ilmiö, vaan sen eri muodot ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisessa ruokakulttuurissa. Kaupoissa ja ravintoloissa on laajat valikoimat kasvisvaihtoehtoja, eikä ruokaohjeitakaan ole vaikeaa löytää.

Monipuolisempi valikoima ja parempi saatavuus ovat tuoneet kasvisvaihtoehdot kaikkien ulottuville. Kasvisvaihtoehtoon päädytäänkin yhä useammin houkuttelevuuden ja herkullisen maun perusteella.

Monipuolisesti koostetut lakto-ovovegetaariset ja laktovegetaariset ruokavaliot ovat ravintosisällöltään yhtä hyviä kuin sekaruokavalio. Ne sopivat kaikille, myös esimerkiksi raskaana oleville, lapsille, ikääntyville ja urheilijoille. Monipuolisen vegaaniruokavalion noudattaminen vaatii tarkempaa suunnittelua.

KASVISRUOKAILUA SAARIOISTEN TAPAAN

Saarioinen tarjoaa monipuolisen valikoiman myös kasvisruokailijoille. Aamupalalla maistuvat esimerkiksi Luomu Speltti-kaurarouhepuuro tai Ohrapuuro. Välipalaksi sopivat marjaisat ja hedelmäiset kiisselit tai Ruismarjapuuro.

Lounaalle tarjoamme esimerkiksi Tomaatti-linssikeiton tai kevyemmin Inkivääristä kasvissosekeittoa tai Mausteista porkkana-kurpistasosekeittoa.

Arki-illan päivälliselle ehdotamme Vegemakaronilaatikkoa, joka maistuu monelle sekasyöjällekin niin hyvin, ettei aterialle lihaa kaipaakaan. Valmisruokahyllystä löytyvät pitkään markkinoilla olleet KasvispihvitKasvispyörykät ja laatikot ovat helppoa ja nopeaa ruokaa koko perheelle.

Tuotehaustamme voit helposti etsiä ruokavaliosi mukaiset tuotteet, kuten kasvis-(lakto-ovo) tai vegaaniruokavalioon.

Kasvisruokavalioiden monet muodot

Kasvisruokavalio voidaan koostaa monella tavalla - joustavasti tai tiukasti. Jokaisen kannattaa lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossaan. Juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä tulisi ruokavaliosta riippumatta syödä vähintään puoli kiloa joka päivä.

 

Fleksitarismi tai fleksaus eli osa-aikainen kasvissyönti

• Enimmäkseen kasvisruokavalio, mutta ei kieltäydytä kokonaan lihasta.

• Aterioilla kasvikset ovat pääosassa, liha ja muut eläinkunnan tuotteet sivuosassa.

• Syödään esimerkiksi lihaa vain viikonloppuisin, juhlahetkinä ja silloin, kun välttäminen tuntuu hankalalta tai pidetään yksi kasvisruokapäivä viikossa.

• Joustava - kaikkea voi syödä kohtuullisesti.

Pescovegetaarinen ruokavalio

• Eläinkunnan tuotteista syödään vain kalaa, munia ja maitovalmisteita.

Lakto-ovovegetaarinen ruokavalio

• Kasvikunnan tuotteiden lisäksi käytetään munia ja maitovalmisteita.

Laktovegetaarinen ruokavalio

• Kasvikunnan tuotteiden lisäksi ruokavalioon kuuluvat vain maitovalmisteet.

Vegaaniruokavalio

• Vegaani välttää kaikkia eläinperäisiä ruokia, kuten lihaa, kanaa, kalaa, maitovalmisteita, munia ja hunajaa.

• Lue lisää vegaaniruokavaliosta

 

Monipuolisuus on tärkeää myös kasvisruokailussa

Kasvis- ja sekaruokavalio ovat kumpikin terveyden kannalta hyviä vaihtoehtoja, kun niissä käytetään monipuolisesti ja vaihtelevasti eri ruoka-aineita.

Kasvisruokailijoiden on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota riittävään ja monipuoliseen proteiinien saantiin. Hyvälaatuista proteiinia saadaan riittävästi yhdistelemällä viljavalmisteita ja palkokasveja. Monipuoliset ja vaihtelevat ruokavalinnat ovat välttämättömiä myös B-vitamiinien, D-vitamiinin, jodin sekä seleenin saannin kannalta. Kaikille, myös kasvisruokailijoille, suositellaan D-vitamiinilisää talvikuukausina (loka-maaliskuu), jos ruokavalioon ei kuulu päivittäin maitovalmisteita (noin 5 dl) ja rasvalevitteitä sekä kalaa 2-3 kertaa viikossa.

Vinkkejä kasvisruokailijoille

• Vihanneksia, juureksia, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä, marjoja ja hedelmiä kannattaa käyttää monipuolisesti ja vaihtelevasti sekä raakoina että kypsennettyinä.

• Samalle aterialle on viisasta yhdistää viljavalmisteita sekä palkokasveja ja juureksia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

• Viljoista on tärkeää valita täysjyvää.

• Kasviöljyt ja kasviöljypohjaiset ravintorasvat turvaavat riittävän pehmeiden rasvojen saannin.

• Kasvisruokailijankin on hyvä käyttää suolaa ja sokeria kohtuullisesti.