Riskimaat

Kotimarkkinallamme Suomessa monet sosiaaliseen vastuuseen liittyvät asiat ovat hyvällä tasolla. Esimerkiksi työturvallisuudessa, työoloissa tai vaikkapa tuotantoeläinten hyvinvoinnissa rikkomukset lainsäädäntöä tai sopimuksia vastaan ovat harvinaisia ja yleensä lieviä.

Tiedostamme kuitenkin, että sosiaalisen vastuun osalta tilanne kaikkialla maailmassa ei ole yhtä hyvä kuin Suomessa. Tämä on yksi syistä, miksi hankimme suurimman osan raaka-aineistamme Suomesta. 

Amfori on johtava elinkeinoelämän yhdistys kestävän kaupan puolesta. Se julkaisee vuosittain riskimaaluokituksen, jossa se arvioi eri valtioihin sijoittuneiden toimijoiden riskiä kuuteen eri kriteeriin perustuen. Maat luokitellaan joko pienen riskin maiksi, riskimaiksi tai vakavimman riskin maiksi. Saarioinen seuraa Amforin luokituksia eikä osta raaka-aineita tai palveluita vakavimman riskin maiksi luokiteltuihin valtioihin sijoittuneilta toimijoilta eikä myöskään hyväksy niistä peräisin olevia raaka-aineita. Vallitsevan maailmantilanteen johdosta rinnastamme vakavimman riskin maihin myös Venäjän ja Valko-Venäjän.

Riskimaihin sijoittuneilta toimittajilta tai niistä peräisin olevilta raaka-aineilta vaadimme erillisen vastuullisuusarvioinnin. Arvioinnissa on muutamia ”Red flag” –kriteereitä, jotka johtavat automaattisesti toimittajan tai raaka-aineen hylkäämiseen.