Kuluttajasafari avasi minulle suomalaisen ruoka- ja tunnemaiseman

Sitä aina kuvittelee olevansa suomalaisen elämän paras asiantuntija. Luulee, että kaikki ihmiset elävät suunnilleen kuten minä itse. Jokaisen oma henkilökohtainen elämäntapa on kuitenkin tänään entistä ainutlaatuisempi. Tapamme elää on muuttunut yksilöllisemmäksi, eikä ole enää tyypillisesti käyttäytyvää ihmistä.

Saarioinen haluaa olla läsnä suomalaisten ihmisten elämässä. Siksi lähdimme mukaan kuluttajasafarille; ihmisten kauppakäynneille ja kotiin ruuanlaiton eri tilanteisiin. Näillä safareilla osallistuimme hetkiin, jolloin ruoka on suurimmassa roolissa heidän elämässään.

Kuluttajasafarimme vahvisti, että suomalainen ruokakulttuuri on selkeästi pirstoutunut ja kuluttajien toiveet ovat yhä moninaisemmat. Tekemämme vierailut vahvistavat yksilöllisyyden nousun hyvin selvästi. Lisäksi kukin meistä toimii entistä tilannekohtaisemmin – joskus meitä ohjaa rationaalisesti hinta, joskus laatu, toisinaan taas kiire, mutta itse uskon, että aina meitä ohjaa tunne!

Omalla vierailullani sain tutustua nuoren opiskelijanaisen arkiruokailuun, jossa pienellä budjetilla valmistui taitavasti herkullinen kotiruoka-annos. Hyvän kotiruoan arvostus oli kotoa perittyä, ja uusimmat trendit näkyivät ruokatottumuksissa vaihteluna ja erityisesti voimakkaana maustamisena. Yhtäältä opiskelija kokkasi hyvää kotiruokaa lähes joka päivä yhdelle ihmiselle. Toisaalta vahvat ja tuliset maut korostuivat, kun paikalla oli enemmän väkeä. Ulkona syötiin mieluusti etnistä ruokaa isommalla porukalla ystävien kanssa.

Itse ajattelen, että tunteiden merkitys korostuu kaikissa ruokailutilanteissa. Nuoren opiskelijanaisen kotona oli läsnä lämmin tunne mukavasta rauhallisesta koti-illasta itse kokatun maukkaan aterian ääressä, rauhoittuminen kiireisen päivän jälkeen. Tulisen maustamisen myötä syntyi porukalla tunne kansainvälisistä mauista ja ehkäpä mukavat muistikuvat paikoista, joihin on tullut matkustettua ja syötyä paikallisissa eksoottisissa kapakoissa. Ulkona kansainvälisistä mauista nautittaessa tunnelma nousee ystävien kesken varmaan iloiseksi, jopa ehkä riehakkaaksi.

Eletään iloista yksilöllistä elämäämme herkullisesta ruuasta nauttien – ja lisätään rohkeasti omia vahvoja tunteita mausteeksi!

Kuluttajasafari-vierailusta tehdyn videon voi katsoa täältä

Matti Karppinen
johtaja, Vähittäiskauppa-liiketoimintayksikkö