Perinteinen ja rakastettu Maksalaatikko

Maksalaatikko on klassikko

Mikä on yksi vanhimmista valmisruuistamme, jota valmistamme edelleen ja jonka kansa on valinnut suosituimmaksi valmisruuakseen? Mikä ruoka tulee monelle ensimmäisenä Saarioisestakin mieleen? Mikä laatikkoruoka jakaa kansan kahtia taistelulla rusinoiden puolesta ja vastaan? No se on tietysti maksalaatikko! Tuo makea ja perinteinen laatikko, jota harva viitsii enää itse tehdä sen pitkän ja monivaiheisen valmistuksen vuoksi.

Ja onpa kuulunut tarinoita sellaisistakin perheistä, joissa yksinkertaisesti se ainoa ja oikea maksalaatikko on Saarioisten.

Saarioisten maksalaatikko on valmistettu Sahalahdella, aivan Saarioisten kartanon pihapiirissä jo vuodesta 1957 saakka. Saarioisten maksalaatikoita paistetaan edelleen noin 8 miljoonan rasian vuosivauhtia. Ne kypsyvät sopivan paahteisiksi Sahalahden tehtaan 30 metriä pitkän uunin pehmeässä lämmössä.

Maksalaatikko kulkee monivaiheisen matkan padoista rekkojen kyytiin

Käytämme maksalaatikoiden valmistuksessa maitoa, riisiä, suomalaista sian-, broilerin- ja naudanmaksaa, rypsiöljyä, siirappia, suolaa, voita, sipulia ja mausteita (mm. valkopippuria). Lisäksi rusinoita silloin, kun on rusinalaatikon vuoro ja ilman rusinoita, kun valmistetaan lempilaatikkoa toiselle puolelle kansaa. Näistä aineista keitämme isoissa padoissa puuron, joka sitten annostellaan hohtaviin alumiinivuokiin. Paistovaiheessa pitkän uunin kyljestä voidaan kurkistaa pienestä luukusta laatikoiden pinnan väriä.

Kun pitkä ja hellävarainen paisto on ohi, maksalaatikot mutkittelevat kauniissa rivissä kohti ripeästi napsahtelevaa kansitusvaihetta. Matkalla osa niistä napataan pistokokeena maistettavaksi ja punnittavaksi. Maistajaksi ei muuten ihan kuka tahansa pääsekään! Sillä välin muut laatikot jatkavat kulkuaan.

Maksalaatikko säilyy ilman säilöntäaineita

Silmänräpäyksessä jokainen laatikko on saanut kukkologostakin tunnistettavan kannen, ja jono kiitää kohti huurteisen kylmää jäähdytystä. Jäähdytystä nopeutetaan puhaltimilla, jotta laatikoiden sisälämpötila saadaan nopeasti putoamaan jääkaappikylmäksi. Tällä keinolla pystymme takaamaan tuotteidemme pitkän säilytysajan. Säilöntäaineita ei siis tarvita.

Tämän jälkeen kylmät ja kansitetut vuoat jatkavat matkaa kohti kuljetuslaatikoita. Pakkaamisen hoitaa kaksi todella sulavaliikkeistä robottia, jotka näyttävät aivan kuin vaihtavan sanasen keskenään laatikoiden sijoittelusta. Työvaihe on puuduttavan yksitoikkoinen ja vauhti on kova, mutta tämä ei robottikaksosia näytä haittaavan.

Muovilaatikoissa maksalaatikkomme jatkavatkin sitten tehtaan lähettämöön ja sieltä vaiheittain kohti kauimmaistakin Suomen kyläkauppaa.

Maksalaatikosta saa maittavan ja helpon aterian

Vuosien saatossa valikoimaan on tullut myös laktoositon versio maksalaatikosta. Maksalaatikko on niin suuri suosikki, että sen perinteistä makuversiota rusinoiden kera valmistetaan 400 gramman ja 700 gramman vuokiin.

Maksalaatikko on yksi laatikkoruuistamme, jota valmistetaan ympäri vuoden. Osalle suomalaisista se kuuluu silti myös erottamattomasti joulupöytään. Yksi syö sitä mikrolämmitettynä, toinen popsii sen kylmänä suoraan alumiinivuoasta. Herkuttelija paistaa maksalaatikkoviipaleet pannulla ja käyttää paistorasvana aitoa voita. Maksalaatikon suosituin lisuke taitaa olla perinteisesti puolukkahillo.

Maksalaatikko on hyvää perusruokaa.  Se sisältää vähemmän suolaa ja runsaasti A-vitamiinia, ja on erinomainen raudan lähde. Lautasmallin mukainen ateria on helppo koostaa maksalaatikosta: puolet annoksesta laatikkoa ja puolet kasviksia, lisäksi maitoa ja kuitupitoista leipää.

Suomen suosituin valmisruoka on Maksalaatikko

Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan kansa äänesti maksalaatikon Suomen suosituimmaksi valmisruuaksi. Sille ei pärjännyt edes toinen perinneruoka Hernekeitto.

Syksyllä 2015 Foodwestin teettämässä tutkimuksessa Saarioisten maksalaatikko nousi kuluttajien lempimaksalaatikoksi ja se vastasi kuluttajien mieltymyksiin parhaiten. Sen makeutta ja maun voimakkuutta pidettiin hyvänä. Saarioisten maksalaatikon rakenne oli myös kuluttajien mielestä juuri oikeanlainen; sopivan irtonainen ja kostea. Saarioisten maksalaatikko koettiin selvästi houkuttelevimpana myös niiden testihenkilöiden kohdalla, jotka saivat tietää valmistajan. Valmistajatieto jopa lisäsi Saarioisten maksalaatikon houkuttelevuutta entisestään.

Ei ihme, että maksalaatikkomme nousee näissä tutkimuksissa palkintosijoille. Onhan se ollut vuodesta toiseen myös myydyimpien tuotteidemme TOP5-kärjessä.

Katso tuunausvinkkejä maksalaatikolle tästä.

Tiesitkö maksalaatikosta tätä:

  • Saarioisten perinteinen maksalaatikko on Suomen suosituin valmisruoka.
  • Maksalaatikon aineosat ovat: rasvaton maito, riisi, kotimainen sian-, broilerin- ja naudanmaksa, rypsiöljy, siirappi, suola, rusina, voi, sipuli ja mausteet (mm. valkopippuri).
  • Maksalaatikossa ei ole lisättyjä lisäaineita.
  • Perinteisessä maksalaatikossa on keskimäärin 21 rusinaa.
  • Saarioisten maksalaatikot valmistetaan Kangasalla, Sahalahden tehtaallamme.
  • Maksalaatikko valmistetaan edelleen alkuperäisen perusreseptin mukaan.
  • Maksalaatikoita paistetaan 1 tunti 30 metriä pitkässä uunissa.
  • Maku on tärkein! Jokainen paistoerä maistetaan ja arvioidaan aistinvaraisesti.
  • Saarioisten maksalaatikkoa toimitetaan kauppoihin 94 täysperävaunurekallista vuodessa.
  • Maksalaatikko sisältää runsaasti A-vitamiinia, siinä on 0,8 % suolaa ja se on hyvä raudan lähde.