Saarioinen Oy

Nakit ovat perinteinen vappuruoka, joka maistuu suomalaisille vuodesta toiseen. Saarioisten teettämän tutkimuksen mukaan miehet syövät nakkeja melkein tuplasti naisiin verrattuna. Alueita verrattaessa nakki maistuu parhaimmin maan pohjoisosissa. Klassikkovalinta lautaselle nakin kylkeen on perunasalaatti, mutta makuihin saa helposti vaihtelua esimerkiksi erilaisilla salaateilla tai dipeillä.

Vapun suosikkiruoka nakit on erottamaton osa toukokuun ensimmäisen päivän juhlintaa.  Saarioisten teettämän tutkimuksen mukaan suomalainen napsii vappuna keskimäärin 4,5 nakkia. Tutkimuksessa selvisi myös, että miehet syövät melkein tuplasti enemmän nakkeja kuin naiset: miehet hotkaisevat vappuna keskimäärin 6 nakkia, kun taas naisille riittää noin 3.

– Nakki on vapun kestosuosikki, joka sopii hyvin ulkona syötäväksi, oltiinpa sitten puistossa kevään ensimmäisellä piknikillä tai omalla kotipihalla grillikautta avaamassa, toteaa Saarioisten markkinointi- ja viestintäjohtaja Katriina Virtanen.

Tutkimuksessa selvisi, että nakit ovat enemmän iäkkäämpien mieleen: vanhempi ikäpolvi syö nakkeja hieman enemmän kuin nuorempi.

– Myös alueellisia eroja löytyi. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa nakkeja syödään vappuna keskimäärin 6 kappaletta. Länsi-Suomessa vastaava luku on vain noin 4, kertoo Virtanen.

Perinteisiin herkkuihin saa vaihtelua vaivattomasti

Nakkien kanssa moneen vappupöytään kuuluvat erilaiset salaatit, joista perinteisin on perunasalaatti. Tätä klassista yhdistelmää syö toukokuun ensimmäisenä päivänä 53 prosenttia suomalaisista.

– Perinteisiin vappuherkkuihin saa kuitenkin pienillä muutoksilla myös mukavaa vaihtelua. Kannattaa kokeilla esimerkiksi uusia ja juuri kauppoihin saapuneita Chorizo-nakkeja, jotka on maustettu perinteisiä nakkeja vahvemmin. Pöytään voi myös valita muutamia erilaisia valmissalaatteja, jotka ovat helppo vaihtoehto. Esimerkiksi Cole Slaw-, couscous- tai punajuurisalaatit toimivat hyvin, Virtanen sanoo.

Mikäli nakit eivät vappuna nappaa lainkaan, voi keväisen aterian koota kokonaan kasviksistakin.

– Esimerkiksi maissikebakot on helppo kuumentaa pannulla tai grillissä. Salaatin ja kastikkeen kanssa niistä saa koottua värikkään vappuaterian, minkä lisäksi ne maistuvat hyvin myös dippien kanssa. Dipeillä ja kastikkeilla saa muutenkin twistiä vappuateriaan, ja pulloissa ne kulkevat kätevästi mukana myös piknikille, Virtanen vinkkaa.

Lisää tuoreita vapun tarjoiluvinkkejä täältä.

Montako nakkia arvioit syöväsi vappuna?

 • Mies: 5,87
 • Nainen: 3,08

 • 18–29 vuotta: 3,78
 • 30–39 vuotta: 3,99
 • 40–49 vuotta: 5,30
 • 50–59 vuotta: 5,34
 • 60–70 vuotta: 4,14

 • Itä-Suomi: 4,79
 • Etelä-Suomi: 4,47
 • Länsi-Suomi: 3,87
 • Pohjois-Suomi: 6,11

Syötkö vappuna nakkeja ja perunasalaattia?

 • Kyllä 53 % vastaajista
 • Ei 47 % vastaajista

Tutkimustiedot perustuvat Saarioisten tilaamaan kyselytutkimukseen. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internetpaneelissa huhtikuussa 2016. Kyselyyn vastasi 1 000 iältään 15–70-vuotiasta suomalaista, ja lähtöotos on kansallisesti edustava. Kyselytutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy.

Lisätietoja:
Katriina Virtanen, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Saarioinen Oy, puh. 040 724 3570

Saarioinen lyhyesti:

Kotimainen perheyritys Saarioinen on helpottanut suomalaisten arkea ja luonut merkittäviä makumuistoja jo 60 vuoden ajan. Tänä päivänä olemme yksi Suomen johtavista ruokataloista 259,6 miljoonan euron liikevaihdolla (2015).

Kangasalan Sahalahdella sijaitsevan Saarioisten kartanon ympärille on kasvanut moderni ruokatalo. Kangasalan lisäksi hyvää ruokaa valmistuu Valkeakoskella ja Huittisissa sekä Viron Raplassa yhteensä noin 1325 saarioislaisen voimin. Yhdessä valmistamme puhtaista raaka-aineista suomalaisten lempiruokia – sekä klassikoita että tulevia uusia suosikkeja. www.saarioinen.fi